Închide

Un bărbat a fost condamnat la ani grei de închisoare la Cluj, ieri, după ce a furat pensia unui bărbat de 84 de ani de pe card, mii de euro. Cum a procedat

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 09, 2024 0 258

Un bărbat a fost condamnat la ani grei de închisoare la Cluj, ieri, după ce a furat pensia unui bărbat de 84 de ani de pe card, mii de euro.

Se reține modul în care a operat bărbatul, pe care îl aflăm din motivarea deciziei de condamnare. Victima, un bărbat de 84 de ani din Cluj-Napoca, s-a urcat în trenul Iași – Timișoara seara în jurul orei 20.42 cu destinația Cluj-Napoca, s-a așezat pe un loc în vagonul 4. Pe parcursul călătoriei a fost abordată de un bărbat necunoscut, identificat ulterior ca inculpatul, care i-a spus că îi place să stea cu bătrânii. După ce au sosit în staţia din Cluj-napoca, în jurul orelor 05.35, victima şi inculpatul s-au deplasat la un fast food de lângă gară, unde victima i-a remis inculpatului 5 lei pentru a-şi cumpăra o cafea. Ulterior, persoana vătămată i-a spus inculpatului că doreşte să meargă la locuinţa sa pentru a se odihni, context în care inculpatul i-a adresat victimei rugămintea de a-l primi şi pe el în imobil cu acelaşi scop. Persoana vătămată a fost de acord, sens în care cei doi au luat un taxi, îndreptându-se către locuinţa victimei, însă pe drum, victima i-a relatat bărbatului mai multe informaţii cu privire la situaţia sa finaciară, spunându-i că îi intră pensia pe un card pe care îl are la CEC şi că banii îi lasă acolo, folosindu-i doar când are nevoie de ei. Pe drum, cei doi s-au oprit la un magazin alimentar, de unde inculpatul şi-a cumpărat un pachet de ţigări şi patru beri. După ce au ajuns la domiciliul victimei inculpatul s-a aşezat pe un scaun la masă şi început să bea o bere. Victima a scos cardul bancar pe care-l avea asupra sa, mai exact în portofelul personal, într-o folie transparentă şi în care avea notat codul PIN, şi l-a pus pe masa din faţa inculpatului. Într-un moment de neatenţie, datorat intenţiei persoanei vătămate de a-i prepara inculpatului o cafea, deplasându-se astfel de lângă inculpat, acesta din urmă i-a sustras cardul bancar care se afla în respectiva folie transparentă, cu codul PIN aferent, după care a părăsit în grabă locuinţa.

A doua zi victima s-a deplasat la bancă unde a solicitat blocarea cardului, ocazie cu care a constatat că de pe acesta au fost efectuate mai multe tranzacţii bancare. Mai exact, nu mai puțin de 27, cu un prejudiciu total de peste 11.000 de lei. Prima tranzacție – o extragere de numerar de 3.000 de lei, după care alte retrageri de 500, 1.000, 1.000, 500 și 500 de lei în interval de doar cinci minute, de la același bancomat. Ulterior tranzacții în magazine: 8,5 lei la Mega-Image, dar și patru tranzacții de câte o mie de lei, plus altele de valori mai reduse, între care una de 5 și alta de 6 lei. În total un prejudiciu de aproape 11.014 lei.

A fost deschis dosar penal cu mai multe capete de acuzare: furt, acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată și operațiunea de operațiuni financiare în mod fraudulos, de asemenea în formă continuată. A fost lesne de dibuit autorul faptelor având în vedere numărul mare de tranzacții. Prins, acesta și-a recunoscut fapta și a recuperat prejudiciul, s-a împăcat cu victima, fiind stinsă acuzația de furt – nu și celelalte două, însă, pentru care acesta a fost condamnat la ani grei de închisoare, cu executare. Inculpatul se afla la data faptelor în stare de recidivă postcondamnatorie față de o condamnare cu suspendare dată în 27 septembrie anul trecut de Judecătoria Suceava, astfel în interiorul termenului de supraveghere de 3 ani. ”În ceea ce priveşte angajarea răspunderii penale a inculpatului, cu privire la infracţiunea de furt simplu (…) comisă de către acesta, instanţa constată că în cursul judecăţii, la termenul din data de 18 ianuarie 2024, înainte de citirea actului de sesizare şi începerea cercetării judecătoreşti, inculpatul şi persoana vătămată au manifestat poziţii de împăcare, prejudiciul fiind recuperat în întregime”, a arătat instanța.

Faptul că inculpatul a dat banii înapoi a contat la individualizarea judiciară a pedepsei, instanța considerând că se impune orientarea înspre limita minimului special. ”Astfel, cu privire la împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite, instanţa observă că inculpatul a profitat de neatenţia persoanei vătămate pentru a-i sustrage iniţial cardul bancar, după ce îi câştigase încrederea şi beneficiase de acordul acesteia pentru a se deplasa împreună în locuinţa acestuia. Totodată, mijloacele folosite indică un grad mediu de periculozitate a inculpatului, având în vedere că acesta a urmărit şi a obţinut încrederea unei persoane în vârstă, a cărei bunăvoinţă a câştigat-o în aceeaşi zi, profitând de vulnerabilitatea socială a acesteia”, a arătat instanța. Referitor la starea de pericol creată, instanţa reţine că a fost cauzat un prejudiciu material însemnat în dauna patrimoniului persoanei vătămate, în cuantum de 11.000 de lei, dar conduita inculpatului după săvârşirea infracţiunii a fost de restituire a acestuia. ”Scopul urmărit a fost cel al obţinerii facile a unei sume de bani, iar rezoluţia de a comite infracţiunea a fost una spontană, ce indică un pericol social ridicat al inculpatului, care pare că trece la săvârşirea de fapte antisociale ori de câte ori se iveşte ocazia”, a mai arătat instanța.

Inculpatul a fost condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de acces ilegal la sisteme informatice în formă continuată și la doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de efectuarea de operatiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată. Cele două pedepse au fost contopite, instanța aplicând pedeapsa cea mai grea de doi ani plus un spor de o treime din cealaltă, rezultând doi ani și șase luni de închisoare, la care a fost adăugată pedeapsa dintr-o condamnare anterioară, rezultând pedeapsa finală de patru ani, șapte luni și 10 zile de închisoare cu executare, plus menținerea arestării preventive a inculpatului, ”având în vedere condamnarea inculpatului la o pedeapsă cu executare în regim de detenţie, raportat la faptul că prezentul proces penal nu este finalizat definitiv, iar circumstanţele cauzei indică subzistenţa unui pericol prezentat de inculpat pentru ordinea publică, iar conduita acestuia faptică indică un risc ridicat de recidivare”.

În plus instanța a aplicat sechestru asigurător asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, prezente și viitoare ale inculpatului, în vederea garantării plății cheltuielilor judiciare, până la concurența acestora, calculate la 5.000 de lei.

Decizia a fost luată ieri de Tribunalul Cluj și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu