Închide

Un aviz și studiile pentru Centura Metropolitană intră spre aprobare în Consiliile Locale din Cluj-Napoca și comunele partenere

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 26, 2022 1 449

Studiile pentru Centura Metropolitană a Clujului urmează să fie aprobate, începând din luna august, de Consiliile Locale din Cluj-Napoca și celelalte comune partenere în proiect, Florești, Apahida și Baciu, a anunțat primarul Emil Boc, într-o intervenție pe Facebook din biroul său. Boc a mai spus că cel mai probabil ultimul aviz pentru documentație urmează să fie obținut până la finalul acestei luni. Pentru finanțare proiectului de 1,2 miliarde euro, administrația locală clujeană mizează pe bani europeni, din Progrmaul Operațional de Transport unde Centura Metropolitană este pe o listă scurtă de proiecte.

 

“Am obținut 55 din cele 56 de avize necesare. Ne mai trebuie un singur aviz, apoi vom aproba proiectul în consiliile locale din Cluj-Napoca, Florești și Apahida și Baciu. În curând, va pleca spre furcile caudine ale guvernului, astfel ca pe exercițiul financiar 2021-2027 să primească finanțarea din Programul operațional de transport”, a anunțat primarul Emil Boc în 25 iulie, într-o intervenție ținută pe Facebook din biroul său de la Primăria Cluj-Napoca.

Centura Metropolitană a Clujului va fi un model de bune practici la nivel național pentru felul în care trebuie făcute drumurile de legătură în România, a arătat viceprimarul Dan Tarcea. Centura înseamnă 42 km de drum național cu 2 benzi pe sens și bandă de acostament și zonă mediană, proiectată la viteză de 17 km – 80 km/h, respectiv 25 km – 100 km/h, pistă de bicilete dar și drumuri de legătură. Ca investiție, Centura Metropolitană a Clujului presupune o investiție de peste 6.077.089.000 lei fără TVA (peste 1,2 miliarde de euro).

Ocolitoarea va aduce reducerea cu 67% a timpilor de deplasare între Gilău și Cluj-Napoca, a spus șeful de proiect, inginerul Silviu Tegzeșiu. Adică va salva 30 de minute din tipul petrecut în prezent în trafic de clujeni. Centura aduce și o premieră pe partea de mediu, a mai arătat șeful de proiect, mai precis propune împăduriri de 2 la 1, în contul zonelor care vor fi defrișate (38 de hectare) pentru costruirea acesteia. Vor fi defrișați 15.000 de arbori și urmează ca alți 20.000 să fie plantați odată cu proiectul, iar în câțiva ani să se dezvolte ca o nouă pădure a Clujului pe 80 de hectare.

Centura va fi deservită de două centre de întreținere dar și de un parc fotovoltaic cu ajutorul căruia se va produce energi necesară iluminatului public aferent acesteia.

vezi și: Centura Clujului va costa peste 1,2 miliarde de euro, fără TVA și va salva 30 de minute din timpul petrecut în trafic. Echipa tehnică a anunțat că a ales soluțiile care să o facă atractivă și eficientă economic, dar și care să genereze un impact cât mai mic asupra mediului. Clujenii au obiecții și cer protejarea Cheilor Baciului, a Pădurii Hoia sau a Parcului Colina

Un comentariu

  1. Dupa succesul nemarginit de la metrou, Domnu Boc ne mai pusca si o centura lata… Ce barbat erati odata.

    Bine v-a zis Drula – ati imbatrinit in rele si minciuni

Scrie un comentariu

Articole similare