Închide

Un autobuz spre Țara Minunilor. Prima zi de școală pentru câteva zeci de copii care locuiesc lângă groapa de gunoi a Clujului

Administrație by Actual de Cluj - sept. 12, 2023 0 195

Câteva zeci de copii care locuiesc lângă rampa de gunoi a orașului Cluj-Napoca au început ieri școala – cu o călătorie cu autobuzul.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară care adună administrativ zona metropolitană a Clujului – și care se numește chiar așa, Zona Metropolitană Cluj – facilitează deja de câțiva ani accesul copiilor care locuiesc lângă rampa de gunoi la școală. Ieri asociația a relatat cum s-a desfășurat prima zi de școală pentru acești copii, 50 – un autobuz întreg. Redăm relatarea:
————————————————–

Cincizeci și doi de școlari din „Rampă” cea mai vulnerabilă comunitate de la Pata-Rât, au început azi școala. Începând din 2014, echipa ADI Zona Metropolitană Cluj (ZMC) este cea care are grijă de elevii de aici, în fiecare zi a anului școlar. Așa a fost azi.

Ora 6.30. Zorii mijesc peste oraș, dar încă nu s-a făcut lumină de tot. În fața unei hale albastre, aflată mai sus de zona „Dallas” din Pata-Rât, e agitație. Un autobuz al CTP se umple treptat de copii. Sunt prichindeii care numesc „casă” barăcile improvizate din partea numită „Rampă” a zonei Pata-Rât. Câteva mămici i-au însoțit și acum stau lângă vehiculul verde, privindu-i prin geam. Echipa ZMC – Anca, Linda, Angel și Daniel – schimbă câteva vorbe cu mămicile, apoi se urcă și ei în autobuz. Înăuntru e hărmălaie. Elevii vorbesc între ei, glumesc, râd; e emoție multă și multă bună-dispoziție. Se închid ușile, autobuzul pornește spre prima destinație: Centrul de Zi „Țara Minunilor”, din cartierul Someșeni. Pe drum, copiii și echipa ZMC fac corp comun. Unele fetițe se lipesc de Anca și Linda, băieții mai mari intră în vorbă cu Angel și Daniel.

Ora 6.50. Autobuzul oprește în față la „Țara Minunilor”. Elevii se dau jos și se îndreaptă spre vestiare. Fetele cu fetele, băieții cu băieții. Urmează pregătirea pentru școală. Cum în „Rampă” nu este apă curentă, copiii se spală la dușurile de aici. Apoi, curați, în hainele bune, de școală, pleacă de obicei la Școala Gimnazială „Traian Dârjan”, cu același autobuz. Dar azi este un pic altfel, fiindcă e prima zi de școală, iar festivitatea de deschidere începe doar la 10.00.

Pe drum spre Centrul de Zi „Țara Minunilor”

Ora 8.00. Îmbrăcate frumos și cu părul proaspăt spălat, fetițele deschid drumul spre sala de la etaj, unde, până la 9.45, au program de desene animate. Le urmează băieții. Se așază pe scaune și se uită la televizor. Nu e liniște, dimpotrivă. E o larmă cum numai 50 de copii cu vârste de la cinci la 15 ani pot face. Dar nu e nicio supărare. Când vocile se ridică prea tare, Angel intervine: „Mai încet, vă rog” și decibelii coboară.

Ora 9.45. Autobuzul verde a parcat în fața centrului de zi. Elevii se urcă în el și, după zece minute, coboară în stația din dreptul școlii „Traian Dârjan”. Un grup de mămici îi așteaptă în fața porții și în prima curte. Împreună, cu mic, cu mare, trec spre curtea interioară, unde stă să înceapă festivitatea de deschidere. La finalul orelor, același autobuz și aceeași echipă ZMC îi vor aștepta pentru a-i duce înapoi, acasă. Anul școlar 2023-2024 poate să înceapă!

<
>
Anca le ajută pe fete să își usuce părul

Angajament pe termen lung

Toate cele de mai sus sunt, acum, lucruri firești. Dar, până în 2014, când ZMC a început munca în Pata-Rât, erau doar un deziderat. Rata școlarizării elevilor din comunitatea din „Rampă” era minimală. Acum este mult îmbunătățită. Nu a fost însă un drum ușor de parcurs.

„Activitatea de susținere a educației pentru copiii din Pata-Rât, în special a celor din «Rampă», a început odată cu primul proiect de desegregare pe care l-am derulat în zonă, Pata 1, care s-a desfășurat între 2014 și 2017. Am început cu 14 copii, dar numărul lor a crescut constant. Când proiectul s-a încheiat, am simțit că este răspunderea noastră să facem în continuare acest lucru, din sursele bugetare proprii”, spune directorul general al ZMC, Zoltan Coraian

Din acest an școlar, fondurile pentru această activitate provin din alocările de la bugetul local al municipiului.

„Educația și locuirea sunt principalele coordonate ale intervenției noastre în Pata-Rât. Dincolo de faptul că am reușit să mutăm până acum 66 de familii din zonă, facem aceste eforturi zilnice pentru școlarizarea elevilor din comunitatea cea mai defavorizată, fiindcă miza sunt adulții de mâine, pe care ni-i imaginăm a fi integrați pe deplin în societate”, spune Monica Gräff, managerul departamentului social al ZMC.

Să înceapă școala!

Nici un comentariu

Scrie un comentariu