Închide

Un artist din Cluj face expoziție-manifest în Iași la mai bine de un an de la izbucnirea războiului în Ucraina

Cultură by Actual de Cluj - mart. 30, 2023 0 152

Un artist din Cluj face expoziție-manifest în Iași la mai bine de un an de la izbucnirea războiului în Ucraina.

E vorba de o lucrare realizată de artistul vizual şi scenograful clujean Cristian Rusu, care va fi expusă în cadrul celei de-a doua ediţie a Romanian Creative Week (RCW), între 19 și 28 mai în Iași.

Rusu este lector la Facultatea de Teatru şi Film a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. ”Nu avem parc. Avem o piață”, arată el. ”Ideea instalației pornește de la cercetările mele legate direct de spațiul în care lucrez. Alături de aceasta, teme ca labirintul sau ruinele completează meditația mea melancolică asupra spațiului, în legătură cu chestionarea sublimului în termeni contemporani. Instalația A Walk in the Park, duce ironic și critic mesajul de la clișeul lingvistic – adică un lucru care se face de regulă foarte relaxat- , la experiența spațială a contactului real și problematic cu ceva ce nu vedem chiar zilnic: ruinele din cotidianul nostru, iar mai nou, ruinele datorate războaielor sau ale cutremurelor”.

A Walk in the Park ar deveni o experiență interactivă între public și instalația propusă, cu o dublă intenție: reflectarea asupra imaginarului în spațiul public, precum și asupra ideii de detensionare a acestuia prin găzduirea de instalații de artă contemporană. ”Labirintul propus este, pe de-o parte, unul fizic, dar el este și în mintea noastră. Noi îl creăm și tot noi îl demontăm. Asta doar dacă vom ști să recompunem ceva nou din ruinele date, printre care ne plimbăm”.

Iași / Foto wikipedia

Nici un comentariu

Scrie un comentariu