Închide

UDMR vrea Ziua Limbii Maghiare în noiembrie; ce argumente are

ActualitatePolitica by Actual de Cluj - mart. 04, 2015 0 524

UDMR propune Ziua Limbii Maghiare în toamnă, și are și argumente pentru aceasta – le prezintă liderul UDMR din Camera Deputaților, clujeanul Mate Andras.

În cazul adoptării de către Parlament a Proiectului de lege propus de Grupul UDMR din Camera Deputaților și Senat, data de 13 noiembrie ar putea fi desemnată oficial ca sărbătoare a Limbii Maghiare. Prin această inițiativă a deputaților și a senatorilor UDMR, înregistrată la Biroul Permanent al Camerei Deputaților, s-ar creat un bun prilej pentru a face cunoscute valorile care animă minoritatea maghiară, tradiţiile şi obiceiurile comunității, arată UDMR.

Scopul proiectului legislativ este de a asigura și în România un cadru legal sărbătoririi zilei limbii maghiare, oferind astfel celorlalte etnii posibilitatea de a avea acces la universul cultural maghiar, susține formațiunea maghiară. Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Máté András Levente, a declarat că data de 13 noiembrie este sărbătorită în întregul Bazin Carpatic ca “Ziua limbii maghiare”, „astfel că solicitarea justificată a comunității maghiare din Romania este ca această zi să fie declarată de către Parlament Ziua Limbii Maghiare, la fel ca și în cazul limbilor minorităților cehe si tătare”.

Potrivit inițiativei legislative a UDMR, în toate localitățile din România unde trăiesc și maghiari, ar putea fi organizate, eventual cu sprijinul administrațiilor locale și al organizațiilor  neguvernamentale, evenimente culturale, serii de programe și manifestări culturale. „Posturile publice de radio și televiziune pot introduce în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările ce au loc cu acest prilej. De asemenea, propunerea UDMR prevede ca în instituţiile de învăţământ cu predare în limba maghiară să se poată organiza manifestări culturale dedicate sărbătoririi Zilei Limbii Maghiare”, precizează UDMR.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu