Închide

Ucigaș englez dat în urmărire internațională din 2015, cu recompensă de 50.000 lire pe capul său, prins azi în centrul Clujului

Actualitate by Mihai Prodan - mart. 23, 2019 0 470

Un ucigaș dat în urmărire europeană a fost prins în această după-masă în centrul Clujului la trei ani după o crimă odioasă, răstimp în care și-a schimbat înfățișarea și a scăpat de oamenii legii.

Britanicul de 31 de ani Shane O’Brien a fost săltat de polițiștii din Cluj azi pe strada Regele Ferdinand; acesta e suspect în cazul uciderii unui tânăr de 21 de ani, în 2015, pe care l-ar fi înjunghiat.

O’Brien a dispărut după faptă iar Interpolul l-a dat în urmărire internațională, cu o recompensă de 50.000 de lire sterline pentru oricine ar fi dat indicii care ar fi dus la arestarea și condamnarea sa. Prins de polițiștii din Cluj, acesta ar urma să fie extrădat în Marea Britanie pentru interogare.

„Cel în cauză, un bărbat, de 31 de ani, din Londra, era căutat de autoritățile din Marea Britanie, pentru multiple infracțiuni. În jurul orei 16, acesta a fost depistat de către polițiștii clujeni pe strada Regele Ferdinand, din Cluj-Napoca, având asupra lui acte de identitate false”, explică reprezentanții Poliției. Pentru depistarea celui în cauză, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului Sirene din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Poliţiei Române. Bărbatul va fi prezentat Parchetului Curții de Apel Cluj, pentru confirmarea mandatului european de arestare.

 

Sătulă să aștepte după polițiști, care îl căutau pe autorul crimei încă din 2015, mama victimei, Tracey Hanson, s-a plâns în decembrie presei din Marea Britanie că acesta se afla mereu cu un pas în fața lor. „Principalul suspect Shane O’Brien a fugit din țară cu un avion privat imediat (după crimă.n.red.) și a fost mereu cu un pas înaintea autorităților de atunci încoace, cu ajutoare din lumea interlopă”, relatează ITV News. „A fost arestat cu suspiciuni de distrugere și lovire în februarie 2017 sub numele fals Enzo Mellonceli – dar în ciuda faptului că se afla în mijlocul unei masive căutări internaționale, Poliția cehă nu a verificat amprentele sale în bazele europene de date. Doamna Hanson, 54, spune: „cum poate cineva să plece din țară cu un avion privat și pentru noi ca familie să nu ni se spună nimic timp de doi ani e absolut șocant. Apoi aflu că Shane O’Brien e arestat în Praga în februarie 2017. Exista o avertizare în toată Europa, dar e clar că nu a funcționat. Ni s-a spus asta doar în iunie””.
Detectivul-șef Noel McHugh, care a condus investigația, spunea în decembrie: „Am fost deschiși despre dificultățile pe care le-am înfruntat. Ce e foarte clar e că O’Brien are sprijinul unei rețele și asociați care-i furnizează bani, documente false și, în unele ocazii, transport aerian în toată lumea fără să-și folosească adevărata identitate”.
După crimă acesta ar fi zburat de pe aeroportul din Biggin Hill în sud-estul Londrei și a aterizat în Germania, de unde ar fi ajuns în Olanda, Dubai și, cel puțin pentru șapte luni, în Praga, unde ar fi petrecut cu femei și ar fi petrecut timp în cluburi de box, săli de forță și cluburi de noapte. Ar fi fost zărit și în Franța și Tailanda. Polițiștii au constatat că și-a schimbat înfățișarea, și-a lăsat părul lung, barbă, și și-ar fi făcut un tatuaj de dimensiuni mari pe spate.

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu