Închide

O instanță din Cluj, zero hotărâri casate în 2018, singura din 3 județe

ActualitateTop News by Mihai Prodan - mart. 23, 2019 0 235

O secție a Curții de Apel Cluj e singura din întreaga circumscripție – ce numără, altfel, 26 de instanțe – care are indice de casare zero a deciziilor luate, anul trecut – și e vorba în total de aproape 2.000. Ar putea părea o performanță, dar explicația e mult mai simplă.

Vorbim despre Secția IV Civilă a Curții de Apel Cluj, care anul trecut a pronunțat 1.951 hotărâri judecătorești, dintre care au fost atacate cu recurs doar 14, adică 0,71%, iar numărul hotărârilor desființate sau modificate de deciziile instanțelor ce au analizat căile de atac a fost zero. Și restul secțiilor Curții de Apel au un indice de casare foarte mic – 0,18% secția penală, 0,27%, 0,26% și respectiv 0,46% la restul secțiilor civile, dar nici o altă instanță din subordinea Curții de Apel Cluj nu are un indice de casare zero. În plus în ce privește ponderea atacabilității, aceasta e semnificativ mai mare, în medie 4,43% la Curtea de Apel – la această secție IV ponderea e de 0,71%. La nivelul Tribunalelor ponderea atacabilității deciziilor acestora ajunge la nu mai puțin de 25%, iar la nivelul judecătoriilor – la 13,6%.

E vorba, în această circumscripție, de cinci tribunale – Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj și Tribunalul Specializat Cluj, plus 16 judecătorii, dintre care cinci în județul Cluj. În total aceste instanțe au pronunțat anul trecut peste 108.000 de hotărâri judecătorești, dintre care au fost atacate 14.800, adică 13,6%, iar aproape 4.000 au fost desființate ori modificate ca urmare a căilor de atac, deci un indice de casare de 3,6%. Secția a IV-a a Curții de Apel Cluj soluționează litigii de muncă și asigurări sociale și are 12 judecători, între care cunoscuta Dana Gârbovan. Aceasta explică și motivul pentru care deciziile secției nu au fost casate: „explicația e mult mai simplă”, spune ea. „Hotărârile secției sunt definitive, nu se pot ataca”.

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu