Închide

UBB rămâne fără aproape 5000 de locuri în cămine. Nouă facultăți fac cursuri online. Rector: „Să nu fim nevoiți să adoptăm măsuri și mai severe după săptămâni. Situația se poate agrava”

ActualitateEducaţieTop News by Catalin Suciu - sept. 14, 2020 0 4316

Universitatea Babeș-Bolyai, cea mai mare Universitate din România ca număr al studenților și-a făcut propria strategie în privința începerii anului universitar de la 1 octombrie. Mai multe facultăți din cadrul Universității Babeș-Bolyai vor face cursuri exclusiv online. Alte specilizări se vor face în sistem hibrid, iar unele se vor face prin prezența fizică. Rectorul Daniel David atrage atenția că măsurile aflate în vigoare se pot modifica în funcție de situația epidemiologică de la nivelul Clujului.

*Numărul locurilor din căminele UBB a fost redus la o treime. Din 6700 de locuri disponibile, UBB-ul păstrează 2000 pentru cazarea studenților.

*9 facultăți din cadrul UBB vor face cursuri și seminarii online: Matematică și Informatică, Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Drept, Litere, Istorie și Filosofie, Geografie, Studii Europene, Business, Sociologie și Asistență Socială. 

Mulți sunt nemulțumiți și spun că sistemul ales este nedrept, iar prezența fizică la facultate nu poate fi suplinită online. Unii își pierd chiriile pentru care au plătit ani de zile sute de euro. Alții, aflați în anul 1, spun că au apucat deja să plătească sume importante în avans pentru a-și rezerva apartamente începând cu data de 1 octombrie, iar acum se văd nevoiți să rămână acasă fiindcă părinții nu sunt dispuși să le suporte cheltuilele lunare care vizează strictul necesar – cazare și alimentație, pe lângă alți bani de cheltuială și taxe de învățământ care ajung la zeci de mii de lei pe an.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, afirmă că situația „poate fi neplăcută, dar nu poți ca în condiții de pandemie să te comporți ca și cum pandemia nu ar exista”.

Rectorul susține însă că și studenții facultăților care își vor desfășura activitatea online vor avea parte de activități cu prezență fizică: „Pentru a nu lăsa de izbeliște viața studențească și mediul universitar, le-am spus tuturor decanilor să oraganizeze mereu simpozioane, cercuri studențești, cercuri de studiu. Vor fi activități academice și dincolo de laptop, dincolo de acest sistem online. Și dacă stăm să ne gândim bine, cursurile nu erau obligatorii nici în perioada ante-pandemie. Mai lipseau studenții și înainte.”, a declarat David pentru g4media.ro.

În privința locurilor din căminele UBB, acestea au fost reduse substanțial. Normele de sănătate publică prevăd ca fiecare cameră să aibă toaletă proprie, iar înăuntru nu pot sta mai mult de două persoane. Universitatea Babeș-Bolyai oferea 6700 de spații de cazare până anul trecut. Cu noile rigori, numărul a fost redus la 2000.

„Am avut mai multe discuții cu DSP-ul, cu specialiști din sănătate publică și acestea sunt condițiile. Sunt multe constrângeri. Oricât de imporant e învățământul, sănătatea este pe primul loc. Pierdem câteva mii de studenți, care nu mai au loc în cămine, dar nu avem ce să facem. Eu și așa am emoții cu anul universitar. La Cluj sunt zeci de mii de studenți, poate lumea uită lucrul acesta. Mi-e teamă, recunosc, să nu apară o explozie de cazuri. Să nu începem cu sistemul hibrid, mă refer aici la facultățile care merg pe acest sistem – și să fim nevoiți să trecem totul online după două-trei săptămâni. Să nu uităm că începe și sezonul gripal. Scenariile pe care le avem sunt adaptabile în funcție de situația epidemiologică din Cluj. Situația se poate agrava. Sper să nu fim nevoiți să luăm măsuri mai severe.”

Unii studenți sunt nemulțumiți fiindcă riscă să își piardă chiriile pentru care au plătit sute de euro câte doi ani la rând.

Andrei, din Deva,  student la Drept

„Eu nu sunt angajat, că am mers mereu la școală, la cursuri, la tot. Dau 300 de euro pe lună pe un apartament cu o cameră. Ai mei mi-ai zis că de ce să mai merg acum la Cluj, dacă tot se fac online cursurile? Eu am stat doi ani în același loc, acum o să-l pierd dacă nu vin. Îi înțeleg și pe părinți. Adică de ce-ai plăti ceva ce poți să nu plătești?”

Continuarea pe g4media.ro.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.