Închide

Adio Omul Cosmos. Proiectul Prodvinalco de la H33 a fost avizat. S-a renunțat la două apartamente și la funcțiunea medicală. În locul ei se va face o parcare

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - sept. 13, 2020 0 1455

Proiectul imobiliar propus de compania Prodvinalco prin proiectanții de la Arhimar pe locația H33, de pe strada Horea, a primit avizul comisie de urbanism la ședința din 10 septembrie. Primarul Emil Boc a lipsit de la dezbateri. În schimb, comisia condusă de viceprimarul Dan Tarcea a asigurat vecinii că noua formă a proiectului e mult mai bună, nu va genera aglomerație și nici alt disconfort vecinătăților. Despre felul în care proiectul s-a achitat de cerințele specialiștilor din comisie s-a discutat vag, din aproape în aproape, fără a se specifica că, de fapt, deși proiectanții au primit ca temă să reducă numărul de apartamente, s-a renunțat doar la două din cele 52 propuse inițial.

Proiectul imobiliar propus de compania Prodvinalco prin proiectanții de la Arhimar pe locația H33, de pe strada Horea, adică un imobil mixt cu 52 de apartamente, spații medicale și 5 niveluri de subsol a fost întors din drum la Comisia de Urbanism a Primăriei de două ori. Vecinii de pe Crișan ai proiectului au acuzat mai multe nereguli și s-au plâns că viitorul ansamblu le va diminua calitatea vieții prin funcțiunile propuse, aglomerație etc. La ultima ședință, în 7 iulie, primarul Emil Boc a decretat că vecinii au avut dreptate după verificări în teren și s-a dispus ca accesul la viitorul imobil să nu se mai facă din strada Horea, având în vedere gangul mult prea îngust. După discuții în comisie, s-a stabilit că și vecinii de pe Crișan au dreptate când spun că parcela e supraconstruită, iar viitorul imobil va genera probleme privind aglomerația, motiv pentru care i s-a cerut proiectantului să renunțe la clădirea propusă pe strada Crișan. Proiectul a fost discutat o oră și jumătate la urbanism. În final proiectanții de la Arhimar au fost sfătuiți să renunțe la clădirea de pe strada Crișan și să vină cu o nouă variantă de proiect, dar cu apartamente mult mai spațioase. S-a fixat și un procent în acest sens, apartamente cu 20% peste minimum cerut de legea locuinței, adică apartamente de peste 70 de mp.

La ședința din 10 septembrie, proiectul Prodvinalco a revenit în formă modificată. Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a informat comisia că proiectanții s-au achitat de cerințe, au renunțat la clădirea de pe Crișan și că au apartamente mai generoase în corpul din față, spre strada Horea.

Vecinii au fost din nou prezenți la ședință. Doar cei de pe strada Crișan. Ei au adus în discuție probleme legate de trafic, de zona verde dinspre strada Crișan sau privind situația viitorului șantier, dacă el va crea neajunsuri vecinătăților, mai ales că pe strada Crișan se propune o parcare subterană. Au ținut să arate că au și avocat care îi reprezintă.  „Acum ei propun 66 de locuri de parcare, pentru cele 50 de apartamente și funcțiunile comerciale. Știm foarte bine că cei care vor veni aici sau cei din viitorul bloc vor ajunge să parcheze tot pe locurile noastre de parcare și că problemele de trafic pe care le-am semnalat vor rămâne. Strada Crișan e blocată în fiecare zi de coloane de mașini”, a semnalat Alexandra Onișor în numele vecinilor de pe Crișan.

Primarul Emil Boc a decretat că vecinii au avut dreptate după verificări în teren și s-a dispus ca accesul la viitorul imobil să nu se mai facă din strada Horea, având în vedere gangul mult prea îngust. După discuții în comisie, s-a stabilit că și vecinii de pe Crișan au dreptate când spun că parcela e supraconstruită, iar viitorul imobil va genera probleme privind aglomerația, motiv pentru care i s-a cerut proiectantului să renunțe la clădirea propusă pe strada Crișan. Aceasta a arătat și că zona verde spre strada Crișan (cerută de specialiști spre a fi păstrată) e afectată de accesul auto și că 66% din acest spațiu e folosit în acest sens și doar 31% este procentul de zonă verde pe sol natural.

Viceprimarul Dan Tarcea, cel care a condus ședința de urbanism, a cerut arhitectului șef să se pronunțe cu privire la spațiul verde. Despre problema cu parcările le-a indicat oamenilor să sune la poliția locală când și dacă au probleme legate de ocuparea locurilor de parcare cu abonament.

„10% zic eu din cap că e suprafața de spațiu verde pe sol natural minimă care trebuie asigurată”, a intervenit Pop. „Nu din cap, pe documente”, i-a indicat Tarcea. Viceprimarul a recomandat, după ce vecinii au propus, ca în aviz să se pună condiția ca proiectanții să pună o perdea verde de protecție cu arbori înalți spre imobilul vecini de pe strada Crișan.

Proiectul Arhimar a fost prezentat de arhitecta Bianca Pavel. După probleme tehnice, ea a arătat comisiei că asta era intenția lor să pună copaci și arbuști în zona respectivă. Tarcea i-a indicat ca viitorii copaci să fie de mari dimensiuni, în așa fel încât oamenii să nu aștepte 10 ani ca ei să crească.

În discuție a intervenit arhitectul Mihai Racu din comisie care a preluat prerogativele arhitectului șef și a arătat procentele de spațiu verde cerute în Planul Urbanistic General pentru parcela de pe Horea și pentru cea de pe Crișan, 25% respectiv 20%. Așa Tarcea a concluzionat că se prevede mai mult în proiect.

Apoi a fost adusă în discuție nemulțumirea legată de aglomerație. „67 de parcări nu influențează negativ traficul din zonă. Ei aveau un aviz de la trafic pentru un număr maxim de 134 de locuri de parcare pe Horea. Acum vor avea 67 de mașini față de 80 cât aveau inițial în proiect”, a arătat Pop.

Din comisie nu s-au formulat alte obiecții și nu au intervenit alți membri, așa că arhitectul șef a propus avizarea proiectului. Despre mărimea apartamentelor sau felul în care s-a redus numărul acestora, nu s-a discutat. Inițial se doreau 52 de apartamente iar acum, în noua formă a proiectului, pe parcela de 3800 de mp s-au propus 50 de apartamente într-o clădire cu parter, trei etaje și mansardă pe strada Horea, plus o parcare cu trei subsoluri, demisol și parter la strada Crișan.

Pe strada Horea unde se propune proiectul a funcționat un spațiu temporar pentru evenimente botezat H33. Aici, pe un calcan, artiștii stradali Kero Zen si Raw Cocu l-au imortalizat pe Omul Mico și Macro Cosmos, o pictură murală de 300 de metri pătrați, unică și cea mai mare din România la vremea respectivă. Detalii; FOTO/VIDEO Peștera lui Aladin sau Fabrica de Pensule 2. Cum arată H33, noul spațiu industrial din Cluj transformat temporar în spațiu pentru artiști

Vezi și: : „Omul Cosmos” încurcă proiectul imobiliar Prodvinalco de pe Horea. Vecinii acuză și neconcordanțe privind deschiderile parcelei

Vecinii au avut dreptate. Primăria a cerut un imobil mult mai mic cu apartamente mai puține și mai spațioase, pe Horea, în curtea cu „Omul Cosmos”

Ce se propune în proiectul imobiliar: 

 

(sursa PUD Arhimar, imobil mixt comert și locuire,  str. Horea, nr. 33-35 și str. Crișan, nr. 26, beneficiar Prodvinalco, primariaclujnapoca.ro)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare