Închide

UBB: Clujul a fost puternic lovit de pandemie, zeci de mii de contracte de muncă suspendate, dar și-a revenit repede

ActualitateEconomieEducaţieTop News by Actual de Cluj - iul. 29, 2020 0 548

Un studiu realizat de cea mai mare universitate din țară după numărul de studenți arată că, deși a fost lovit puternic de criza cauzată de noul coronavirus, Clujul și-a revenit deja în mare măsură.

Clujul are aproape 300.000 de angajați în județ, mai exact 295.000. Dintre acestea, în perioada martie – mai numărul contractelor suspendate a ajuns la peste 77.000, dintre care două treimi au fost în Cluj-Napoca. ”Nu e surprinzător”, notează autorul studiului, sociologul Norbert Petrovici, ”aici au fost cei mai mulți angajați din județ”.

”Însă cifra aceasta trebuie clarificată, în mod normal în fiecare lună se suspendă 5% din contractele de muncă. Cele mai multe, în pandemie, au fost în aprilie, când au fost suspendate 16% din contracte”, a spus el. În șomaj tehnic au fost trimiși, în aprilie, 55.000 de angajați. ”A fost o pauză pe economie. 26% din salariați au avut contractele suspendate. De departe cei mai mulți au fost muncitori, 43%”, a arătat Petrovici, adăugând că în industrie impactul a fost ”foarte important” în zona de îmbrăcăminte și mobilă.

În schimb mai multe sectoare de activitate din Cluj s-au dezvoltat în vremea pandemiei, cum ar fi sănătatea ori serviciile pentru afaceri și comunicațiile, ”dar s-au dezvoltat în trend național; altele s-au dezvoltat chiar dacă în România au scăzut: învățământul pentru că criza demografică contează, serviciile financiare și asigurările, și industriile creative. Sectorul de transporturi a rămas constant în România dar a crescut în Cluj”, a mai spus Petrovici.  De cealaltă parte, unul dintre cele mai importante sectoare din Cluj, cel de tehnologia informației, nu a fost deloc afectat de pandemie: ”în IT nu s-a întâmplat nimic, nu a fost deloc atins”.

Concluzia studiului, după cum arată acesta, e că Clujul ”a răspuns repede” la efectele pandemiei și ”stăm foarte bine din punct de vedere al revenirii economice”, chiar dacă județul a fost puternic afectat. ”1 din 4 oameni din Cluj a fost afectat, față de media din România, 1 din 5, aceasta pentru că sunt mai mulți salariați”, a arătat Petrovici.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu