Închide

Mircea Miclea: Guvernul, din păcate, gândește ca un analfabet funcțional (…) Este clar că nu le pasă de copii

Educaţie by Actual de Cluj - iul. 29, 2020 0 481

Guvernul, din păcate, gândește ca un analfabet funcțional, a spus Mircea Miclea, psiholog, profesor universitar și fost ministru al Educației într-o analiză pentru RFI.ro realizată pe 7 iulie, la aprobarea legii prin care Ministerul Educației trebuie să asigure „la cerere” un laptop sau o tabletă oricărui copil sau profesor pentru acces la educația online.
Miclea a punctat faptul că Guvernul a respins această inițiativă legislativă, care apoi a devenit legea 109/2020, pe motiv că nu are indicată sursă de finanțare. Profesorul universitar a spus că legea este bună, dar că este esențial bugetul prevăzut pentru aceasta, altfel este doar „o literă moartă”.

edupedu.ro redă analiza lui Mircea Miclea în contextul în care până la acest moment Ministerul Educației nu a făcut norme de aplicare pentru această lege, iar recent în Parlament, la Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților (condusă de Sorin Cîmpeanu, lider PNL), a început modificarea acestei legi astfel încât să nu beneficieze de dreptul de a „cere” un instrument digital decât anumite categorii de elevi, după cum a semnalat Consiliul Național al Elevilor.

Mircea Miclea: La o primă vedere mi se pare o măsură foarte bună, dar din păcate vine cu foarte mare întârziere pentru că Legea educației specifică faptul că trebuia să existe învățământul online sau învățământul blending de acum 10 ani, articolul 70 cu toate paragrafele lui.

În al doilea rând, legea nu creează decât premisa, dar trebuie și bugetul pentru ca să implementezi legea. Dacă nu se alocă urgent un buget, această lege nu este decât o literă moartă.

Reporter: Iar Guvernul, din câte știu, a spus că legea nu prevede și sursa de finanțare și atunci?

Mircea Miclea: Guvernul, din păcate gândește ca un analfabet funcțional. Ar putea să se uite în altă țară, de exemplu în Marea Britanie s-a alocat pentru învățământul remedial, din această vară, 1 miliard și jumătate de lire sterline, adică pentru ca elevii să recupereze rămânerea în urmă datorită pandemiei. Dacă guvernul nostru nu înțelege că viitorul este al unui învățământ hibrid – online și față în față – atunci ar trebui să demisioneze sau să înceapă să gândească faptul că este în secolul XIX, nu este în secolul XXI. Este clar că nu le pasă de copii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare