Închide

Turnul "made in Cluj" care a rezistat cutremurelor din Alaska

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iul. 30, 2014 0 1636

School: Technical University of Cluj Napoca. Score: $ 763,728. Rank: 1. Așa arată primul rând din tabelul care anunța în urmă cu câteva zile scorurile finale din Alaska, la Seismic Design Competition, un concurs internaţional dedicat studenţilor. Turnul (machetă) de 29 de etaje proiectat pentru a rezista unor cutremure simulate, creat și testat la Cluj, a adus locul 1 pentru grupul transilvănean. O parte a echipei clujene, întoarsă de câteva ore în țară, după un concurs cu seisme (+emoții), o rundă de urmărit balene în larg, în Alaska, și încă în curs de refacere după mai bine de 20 de ore de drum a povestit pentru Actualdecluj.ro cum s-a lucrat la turnul câștigător și cum a fost competiția cu nume celebre, printre viitori proiectanți de Stanford, Cornell și UCLA.

 

DSC_0019_400x600

 

Proiectanții de turnuri din lemn de balsa rezistente la cutremure poartă desigur cămășile de echipă, alb-albastre și branduite. „De stewardese”, glumesc cu simpatie vizitatorii de Alaska. Echipa care a participat la concursul internațional a fost formată din 11 studenții ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), dintre care nouă de la Facultatea de Construcții și doi de la Arhitectură. Structura gândită și construită de echipa clujeană e o machetă din lemn de balsa, înaltă de de 1,5 metri. Mai precis: un turn de 29 de etaje. „La conferință (în cadrul căreia a avut loc și concursul, n.red.) structura a fost supusă la trei cutremure. La primele două se măsura deplasarea și acelerația la partea superioară, iar la al treilea cutremur structura trebuia doar să reziste”, a explicat Bianca Pârv, asistent universitar în cadrul UTCN, coordonator al echipei de la Cluj.

 

Doar 14 proiecte din 29 au trecut cu structurile nedemolate de testul cutremurelor, iar pentru stabilirea clasamentului final turnurile au avut de „înfruntat” și calculul punctajelor. „Ne-a departajat faptul că am avut deplasări și accelerații mici la cele două cutremure, dar și faptul că proiectul nostru a avut o suprafață închiriabilă foarte mare. S-a calculat profitul care poate fi adus de structură. Pentru etajele superioare prețurile sunt mai ridicate. Am primit bonusuri pentru arhitectură, postere și prezentare”, a explicat Bianca Pârv.

 

DSC_0013_800x533

 

Echipa UTCN a revenit acasă și cu un premiu pentru Communication skills, de care, înainte să se bucure, tinerii proiectanți au apucat să se sperie. „Mai întâi s-a anunțat că am câștigat premiul acesta de Communication skills. Și inițial am fost foarte dezamăgiți, fiindcă acest premiu nu e dintre cele pe care le țintești. E un premiu care se dă de obicei unuia dintre proiectele care nu iau locurile 1, 2, 3. Așa că, pentru câteva momente, am crezut că am luat doar acest premiu, de consolare, și că practic am venit degeaba până aici. Apoi s-au anunțat locurile 2 și 3 și noi tot nu eram menționați”, rememorează Bianca momentele de tensiune din concursul care le-a adus de fapt studenților UTCN chiar Locul 1.

 

UTCN_800x530

 

De ce intri însă într-un astfel de concurs, care presupune nu doar luni de muncă tehnică, ci și eforturi de pregătit finanțarea de participare? „Studenții își dau foarte bine seama ce înseamnă un sistem structural, ce înseamnă acest concept. Niciodată la o clădire înaltă nu o să folosești lemn de balsa, care e un material foarte ușor. Dar participând la astfel de concursuri îți dai seama cum dispui elementele ca să reziste la acțiunea unui cutremur”, spune coordonatoarea echipei de studenți.   Patru machete similare au fost testate în laboratorul de acțiune seismică al UTCN, înainte de a se ajunge la varianta care a plecat spre Alaska.

 

Am început să lucrăm la proiectul acesta din noiembrie – decembrie. La început, am făcut mai multe modele, am încercat să vedem care e varianta optimă, apoi ne-am apucat să lucrăm efectiv la o structură. Prima nu a arătat ca aceasta (una dintre machetele aflate încă la sediul Facultății de Construcții, n.red.), dar a luat o lună de muncă. Până la final am ajuns să terminăm o structură în 4-5 zile. Am învățat din fiecare câte un pic și am încercat să optimizăm. Avem aici o masă vibrantă, ca cea folosită la concurs, așa că ne așteptam ca structura noastră să reziste”, povestește Andrea Dezo, una dintre studentele care au alcătuit echipa UTCN.

 

DSC_0022_800x533

 

După ce a trecut testele de cutremure, fiecare dintre echipele participante avea și opțiunea de a accepta ca structura să fie supusă, în afara competiției, unui cutremur… devastator. „Indiferent cât de rezistentă este structura ta, la această intensitate de cutremur ea se prăbușește. Aproape toate echipele au acceptat să treacă prin procedura asta, fiindcă în acest fel îți dai seama exact care sunt punctele cele mai vulnerabile ale proiectului”, explică Bianca. Așa că turnul lângă care s-au așezat premiile din Alaska este unul dintre variantele-test care au rămas la Cluj.

Prăbușirea, în afara competiției:

 

Turnurile studenților, pregătite pentru piața reală

 

În tabelul cu cifre și scoruri care a anunțat și acasă, prin wall-ul rețelelor de socializare, că echipa UTCN a luat locul 1 de concurs, din lista de aproape 30 de echipe participante, doar jumătate sunt amplasate deasupra liniei care separă structurile care au rezistat „cutremurelor” simulate de cele prăbușite. Printre cele 29 de nume, lângă care s-a așezat echipa UTCN, se găsesc și universități-”VIP”, printre care Cornell, Stanford, UCLA sau University of California, Berkeley. UTCN conduce lista cu cei 763,728 de dolari, fiind urmată de University of California, Berkeley, pe locul 2, cu 431.494 . Cifra-scor de lângă semnul dolarului reprezintă profitul anual generat de clădire, luându-se în considerare și bonusurile obținute pentru arhitectură, poster și prezentare. Astfel, proiectanții trebuie să gândească structuri rezistente la seisme, dar care să fie și eficiente din punctul de vedere al costurilor. La scorul final obținut de fiecare proiect se ajunge prin calcule care au în vedere inclusiv veniturile și profitul generate de spațiile din turnul proictat (vândute sau închiriate), dar și pierderile financiare cauzate de daunele la structură produse de potențialele cutremure.

 

Tabel scor

 

Echipa de la Cluj  

 

”Seismic Design Competition” s-a desfășurat în perioada 21 — 25 iulie 2014, în Anchorage, Alaska. Concursul a avut loc în cadrul unei conferințe anuale de inginerie în domeniul cutremurelor, iar echipa de la Cluj a avut și câteva zile de relaxare, alături de cele de competiție, prilej cu care au apucat să zărească, de pe vapor, și câteva balene nordice. Echipa de la Cluj, coordonată de Bianca Pârv, Szentesi Szende, Ovidiu Prodan și Cristian Miculaș, a fost formată din 11 studenți: Ștefan Aslovici, Claudiu Costa, Andrea Dező, Norbert Flesch, Péter Kupás, Florin Silaghi, Simon Anikó, Cristina Vranău, Alexandru Vulcan, Georgiana Hlihor, Neagu Mugur. UTCN participă de patru ani la acest concurs – în 2011 și 2012 echipa de la Cluj s-a întors cu Premiul pentru Inovare Structurală, în 2013 cu locul 3, iar în acest an cu premiul-trofeu și locul 1.

 

DSC_0017_800x533 Foto: Mihai Hendea / UTCN

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.