Închide

Au lăsat dezastru în urma lor. Nu se încumetă nimeni să îndrepte lucrurile

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 30, 2014 1 388

Cei care au administrat Clujul în acești ultimi doi ani nu numai că n-au oferit nimic județului la schimb, dar au mai și lăsat pagube greu de reparat. Problema nu se oprește aici. Oamenii din localități precum Fizeșu Gherlii, Valea Ierii, Buza, Buru și lista poate continua, se chinuie de luni de zile prin hârtoape, praf și mizerie, doar pentru că  Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat (RAADPP), aflată în subordinea Consiliului Județean, n-are un conducător care să-și asume niște sarcini.

Aproape toate drumurile din județ sunt desfundate și pline de hârtoape, având în vedere că cele două contracte semnate de Consiliul Județan cu firmele Kiat și Samus, n-au produs nici un rezultat. Samus lucrează cu greutate, în timp ce firmei Kiat i s-a reziliat contractul, nefiind în măsură să finalizeze la prețul angajat nici măcar 40 de km, pe tronosnul  Gherla – Cămărașu, unul dintre cele mai afectate drumuri ale Clujului. Kiat avea în lucru peste 400 de km de drumuri județene și a început lucrările pe acest tronson, mai preciz în zona Fizeșu Gherlii. Pentru că a invocat costuri suplimentare la lucrări, contactul acestei firme a fost reziliat, iar drumul a rămas, încă de la începutul acestui an, complet impracticabil.  Oamenii din această localitate au ieșit în stradă în mai multe rânduri, au făcut nenumărate intervenții la Consiliul Județean, la Prefectură, însă, problema lor nu a fost rezolvată nici până în prezent.

După ce șeful RAADPP, Liviu Bota, a demisionat din funcție, iar președintele Consiliului Județean, Horea Uioreanu, a fost arestat, nimeni nu s-a mai încumetat să rezolve problema acestor oameni. Prefectul a dat, recent, un ordin pentru a se intreveni în regim de urgență în localitatea Fizeșu Gherlii, având în vedere că situația este critică aici, din pricina prafului pe care oamenii trebuie să-l suporte permanent. Nelămuriți în privința costurilor implicate și fără un conducător care să-și asume niște decizii, intervenția a tot fost amânată. Vicepreședintele Consiliului Județean, Vakar Istvan, a precizat că a făcut o nouă vizită în această localitate și că a dat o nouă dispoziție celor de la RAADPP să înceapă lucrările chiar de astăzi. „Am cerut să se intrevină cu prioritat pe cei 5 km de drum din interiorul localității. Pentru oamenii din această comună e de nesuportat situația și chiar pot să-i înțeleg, oricine ar putea să-i înțeleagă dacă s-ar duce până acolo”, a precizat Vakar.

Vinovați pentru lipsa de promptitudine sunt, însă, și reprezentanții Consiliului Județean, având în vedere că RAADPP este o structură care le este subordonată. „Din păcate nu ne-a fost ușor să gestionăm problema aceasta pentru că la RAADPP s-a lăsat cu demisii. Cei care  lucrează acum acolo au invocat că intervenția ar fi prea scmpă, pentru că cei de la Kiat au lăsat un proiect cu o valoare de 1,7 milioane de lei, plus TVA. Eu le-am explicat că acel proiect viza lucrări complete de modernizare, or, noi în momentul de față vorbim de o simplă reciclare pe 5 km. Reciclarea însemană să se intervină pentru a soluționa problema pe moment. Oamenii din această localitate n-au nici o vină că treaba e atât de încurcată  la nivel administrativ. Pe ei îi interesează să nu mai înghită praf și să poată circula pe drum în condiții cât de cât normale”, a comentat Vakar.

Potrivit surselor Actualdecluj.ro, la șefia RAADPP ar urma să se întoarcă Mircea Avram, pe fondul noii alianțe PNL – PDL. Avram a mai condus regia aceasta și pe vremea când președinte al Consiliului Județean era Alin Tișe. Înainte ca Uioreanu să fie arestat, s-au făcut demersui ca RAADPP să fie absorbită de Regia Autonomă a Drumurilor Județene (RADJ), condusă de Călin Platon. Între timp acest demers s-a oporit. Administrația județeană rămâne în continuare cu un mare handicap în privința strategiei de modernizare a drumurilor județene. Deși s-au cheltuit fonduri semnificative pe lucrări de întreținere, nici unul dintre drumurile din județ nu arată corespunzător.

IMAG1130

 

 

 

 

Un comentariu

  1. referitor la drumuri dupa parerea mea ar trebui in proiectele de drumuri cind se fac sa fie incluse si rigole ceia ce la multe drumori lipsesc si apa ramine pe drum

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.