Închide

UPDATE Trocul politic al PSD cu UDMR, sau haos în Camera Deputaților? Ciolacu a permis adoptarea proiectului Ținutului Secuiesc

AdministrațiePoliticaSinteză știri naționaleTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 29, 2020 1 1213

UPDATE: Senatul va respinge azi proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, a anunţat în această dimineață, preşedintele PSD Marcel Ciolacu. PSD are singur majoritate în Senat, acest for fiind decizional în situația dată. Reamintim că Legea Ținutului Secuiesc a trecut ieri tacit de Camera Deputaţilor. „Am stabilit că azi, la ora 14.00, Senatul va avea plen şi va da vot de respingere. O să închidem acest subiect şi cu asta basta”, a anunţat liderul PSD Marcel Ciolacu.

Proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost readus în discuție în 2017, când Liviu Dragnea a convenit să le facă o concesie UDMR-iștilor, pentru a le facilita un exercițiu de imagine în comunitatea maghiară. Scopul era acela ca PSD-ul să beneficieze în continuare de sprijinul parlamentar al UDMR.  La vremea respectivă, parlamentarii social-democrați din Ardeal s-au opus vehement inițiativei lui Dragnea (în special parlamentarii din Cluj, Bistrița Năsăud, Hunedoara și Alba – conform surselor Actual de Cluj). „Planul era ca proiectul să treacă de Camera Deputaților și să pice în Senat, iar în felul acesta UDMR-știi ar fi fost împăcați. Colegii nu au fost de acord”, spune o sursă din PSD pentru Actual de Cluj.

Subiectul a fost îngropat, la vremea respectivă, de demersul demiterii Guvernului Grindeanu. Pentru că avea nevoie de tot sprijinul parlamentarilor social-democrați, Dragnea a renunțat să promoveze proiectul autonomiei Ținutului Secuiesc.

În prezent, președinte al Camerei Deputaților este noul lider al PSD, Marcel Ciolacu. Același proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc este adoptat tacit, în 23 aprilie, ca urmare a depășirii termenului de 45 de zile în care putea fi supus la vot. Mai concret, orice proiect de lege inițiat în parlament are un termen de 45 de zile pentru a fi supus dezbaterii Camerei și pentru a primi un vot. Dacă se depășește acest termen, proiectul este considerat „adoptat” și e transferat mai departe la Senat (forul decizional, în privința acestui proiect).

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, responsabil de adoptarea proiectului?

Proiectul, în forma actuală, a fost elaborat de deputații UDMR Biro Zsolt Isvan și Kulcsar – Terza Jozsef – Gyorgy și a fost depus la Camera Deptaților încă din  în 23 decembrie. Deși a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Ecconomic și Social, precum și un punct de vedere negativ din partea Guvernului, propunerea a fost adoptată tacit, confom procedurii, prin împlinierea termenului  atât a termenului constituțional care prevedea dezbaterea și supunerea la vot, cât și a termenului pentru conulatare publică.

Deputații PNL de Cluj nu au putut fi contactați pentru a-și prezenta punctul de vedere cu privire la situația adoptării tacite a acestui proiect de lege. Deputatul PSD de Cluj, Horia Nasra, susține că proiectul este o aberație neconstituțională, un atentat la adresa suveranității statului român, dar totodată îl apără pe Marcel Ciolacu, afirmând că responsabilitatea pentru situația la care s-a ajuns aparține doar comisiilor speciale, care nu l-au informat pe Ciolcu de stadiul inițiativei UDMR.

„Acest proiect a primit avize negative de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale și Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, prin urmare, consider că președinții respectivelor comisii trebuiau să urmărească cu atenție și responsabilitate derularea procedurii legislative și să amendeze public, din timp, această aberație neconstituțioanlă. Dacă ajungea la vot, această aberație era în mod sigu respinsă cu o largă majoritate! Le solicit colegilor din Senat să respingă de urgență proiectul, care este un tentat la suveranitatea Statului Român”, a comentat Nasra.

E greu de conceput că Ciolacu, șef al Camerei Deputaților, nu știa despre situația acestui proiect, având în vedere că a și fost trimis mai departe spre aprobare la Senat, ceea ce insemna că exista și o semnătură a sa.  Promovare proiectului la Senat exista pe site aseară, dar în această dimineață nu mai era (foto jos).

Marcel Ciolacu a scris pe pagina sa de Facebook că nu știa despre stadiul acestui proeict și că va fi respins, în mod cert, la Senat. Mai mult, Ciolacu dă vina pe Guvernul PNL, afirmând că și-a transmis punctul de vedere pe marginea proiectului de abia după două luni, practic după ce era îndeplinit termenul pentru adoptare tacită.

„PSD nu susţine legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc! PSD va vota împotriva acestui proiect de lege şi îl va respinge urgent la Senat, care e cameră decizională. De altfel, PSD a votat împotrivă şi în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor. Acest proiect are numai rapoarte de respingere şi avize negative. Acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi cu raport de respingere. Mai mult, Guvernul a dat răspuns şi a trimis punct de vedere după mai bine de două luni de când i-a fost solicitat, după ce se împlinise deja termenul de adoptare tacită. Mai mult, Comisia pentru administraţie condusă de PNL a avut nevoie de 3 săptămâni ca să dea un raport pentru această lege. Mai mult, Biroul Permanent al Camerei a atenţionat Comisia de administraţie, printr-o adresă, că se împlineşte termenul de adoptare tacită şi că trebuie să facă ceva” a scris Ciolacu.

Conform proiectului adoptat de Camera Deputaților, Ținutul Secuiesc este delimitat astfel: ”Teritoriul regiunii autonome cuprinde actualele judeţe Covasna şi Harghita, precum şi scaunul istoric Mureş (Marosszék) care aparţine judeţului Mureş. Scaunele sunt teritorii tradiţionale secuieşti:

a) Scaunul Kézdi (Kézdiszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Târgu Secuiesc (Kézdivásárhely),
b) Scaunul Orbai (Orbaiszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Covasna (Kovâszna)
c) Scaunul Sepsi (Sepsiszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Sfântu Gheorghe (Sepsiszentgyörgy)
d) Scaunul Ciuc (Csíkszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Miercurea Ciuc (Csikszereda)
e) Scaunul Odorhei (Udvarhelyszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Odorheiu Secuiesc (Székelyudvarhely)
f) Scaunul Gheorgheni (Gyergyószék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Gheorgheni (Gyergyószentmiklós)
g) Scaunul Mureş (Marosszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Târgu Mureş (Marosvásárhely)
h) Scaunul Micloşoara-Brăduţ (Miklósvár-Bardoc) (Miklósvár-Bardocszék), care cuprinde localităţile aparţinătoare, având reşedinţa la Baraolt (Barót)”.

 

Sursa Foto (sus): Wikipedia

Un comentariu

  1. De 30 de ani PSD-ul a făcut totul ca să ne facă pe noi românii din Transilvania să ne simţim străini la noi acasă. Credeţi că cu astfel de „legi”, va creşte respectul şi fidelitatea ungurilor faţă de România?

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare