Închide

Amenajarea bazei „La Terenuri” e victoria civicilor care au lucrat în cartier. Ce spun ei despre șantier, unde greșește Primăria și ce nu a făcut pentru locuitorii din Mănăștur

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 28, 2020 2 1256

Au cerut de ani de zile transformarea zonei La Terenuri în Parc, alături de locuitori din cartierul Mănăștur și au convins Primăria abia recent să-și asume proiectul. Acum administrația a anunțat că începe șantierul de reamenajare a unei baze sportive pe 4,3 hectare lângă pădure și blocurile din cartierul Mănăștur și că aceasta urmează să fie gata în toamna anului viitor.

Cei care au lucrat din 2012 în cartierul Mănăștur în cadrul unor inițiative civice, Lala Panait și Silviu Medeșan, spun că spus că municipalitatea cu o mână face și cu una strică lucrurile bune din cartier. Fac baza sportivă, dar distrug fără alternativă grădinăritul și participarea comunitară din zonă. În plus, sunt în curs de avizare a unui proiect imobiliar cu blocuri în buza viitoarei baze sportive. Ei cer administrației să încurajeze participarea în continuare a locuitorilor din cartier, obișnuiți ai grădinăritului urban, prin continuarea grădinilor de legume și zarzavaturi într-un alt proiect nou, fie pe Parâng, fie pe Canalul Morizii – zona Parcul Rozelor. Se propune crearea unui hub de grădinărit comunitar.

Ne bucuram ca încă din anii trecuti numeroase observații și doleante ale noastre (Grupul de Inițiativă pentru Mănăștur, inițiativa La Terenuri-Spațiu colectiv în Mănăștur și Colectiv A) cât și a locuitorilor din cartier au fost luate în considerare și integrate în urma dezbaterilor în PUZ-ul masterplan al zonei realizat în 2019.  Vrem să atragem atenția că parcul La Terenuri nu este rezultatul Bugetării Participative (menționat împreună cu Cinema Dacia). Inițiativa noastră a pornit în 2012 și a început cu discuții cu Primăria asupra zonei verzi, urmând ca noi să primim finanțări publice din 2014 pentru realizarea Zilelor Manășturului și activităților constante comunitare. Noi activăm aici din 2012 și de atunci am realizat în zonă cercetări, ateliere, activități culturale, sociale si ecologice privind atragerea atenției si conștientizarea cetățenilor asupra importanței acestui spațiu pentru cartier și oraș. Reamintim Primăriei că un gazon sintetic nu este un spațiu verde, la fel cum un gazon normal, natural nu este considerat de peisagiști spațiu verde. Cu toate că încă se neagă o discuție privind cele două blocuri propuse spre avizare și situate lângă zona La Terenuri, considerăm că Primăria are datoria față de cetățenii săi de a nu contribui la sufocarea cartierului mai rău decât este și acum. Dorim o luare de poziție privind proiectul imobiliar și beneficiile pe care acesta îl aduce vecinătăților. Grădinile de lângă zona La Terenuri dezvoltate ad hoc pe terenuri constituie un exemplu ideal de reziliență urbană și ne îngrijorează distrugerea lor mai ales în sezonul de plantări și grădinărit. Prin activitățile noastre în zonă am dorit să arătăm drept exemplu aceste grădini și am creat și alte practici de grădinărit similare, arătând public rolul acestora în sănătatea mentală, ecologică și colectivă a orașului. Calitatea vieții pe care domnul Primar o tot menționează înseamnă pentru noi un oraș și un cartier cu mai puține mașini, un aer mai curat, mai multe spații verzi amenajate participativ și menținute constant de Primărie dar și de comunitate și cât mai puține blocuri înghesuite între blocuri. Calitatea vieții locuitorilor nu înseamnă doar sănătate și ecologie, ci înseamnă și participare publică crescută, o societate civilă prezentă la masa deciziilor și cetățeni care devin tot mai activi nu doar când este vorba de abuzuri urbane, ci să își co-creeze și ei orașul dorit și iubit. În continuare vom fi vigilenți și vom monitoriza și noi activitățile contractate de proiectare și execuție, după cum ne place să-l numim, a parcului La Terenuri”, a atras atenția Lala Panait, coordonator inițiativa La Terenuri-Spațiu comun în Mănăștur.

Civicii susțin crearea unui “hub de inovare în grădinărit urban”

Propunerea echipei Pop-up Gardens pentru un Hub de inovare în grădinărit în Parcul Est (extinderea unei sere existente și nefolosite în Pepiniera Becaș)

“Este clar că direcția creării de spații de loisir pentru sport și cultură în cartierele clujene este foarte populară, ca dovadă sunt succesele proiectelor de cinemauri convertite în spații de cultură sau a bazei sportive din Gheorgheni. Eu aș vrea să insist pe calitatea spațiilor verzi, în cazul “La Terenuri”, pentru că nu mai este de ajuns un tăpșan verde. Mai ales în contextul pandemiei prezente și a crizelor viitoare, avem nevoie de spații verzi în care să desfășurăm activități recreative și productive. Trebuie urmat exemplul grădinilor de pe str. Parâng, care au fost distruse în parte de investitorul de pe aceeași stradă, la nici o săptămână distanță de semnarea acestui contract. Grădinăritul urban este o practică urbană pe cale de dispariție la Cluj. În 5 ani o să regretăm că nu am știut cum să le salvăm, ele nu sunt doar oaza noastră de spațiu verde, ci și un loc social foarte important pentru locuitorii unui cartier înghesuit. Practica grădinăritului urban ar trebui încurajată și promovată pentru a păstra astfel de spații verzi și sociale în interiorul orașului. Altfel o să ne sufocăm închiși în cutii de beton! Provoc Primăria să se gândească cu adevărat participativ, împreună cu locuitorii orașului și cu experți, la cum am putea integra grădinăritul urban în viața cartierelor, astfel vom face orașul nostru mai rezilient la viitoare crize. Propun înființarea unui “hub de inovare în grădinărit urban” în zona grădinilor rămase pe strada Parâng din Mănăștur sau în proiectul de amenajare a Canalului Morii din Parcul Rozelor. Acest hub ar arăta pe viu cum aceste grădini ar putea fi mai deschise nu doar grădinarilor, ci și locuitorilor cartierului, i-ar învăța să grădinărească prin tehnici inovatoare și ecologice și ar înverzi orașul. Practic, am trece de la nivelul tăpșanului verde festivalier la nivelul următor: adică adaptarea orașului la practici sustenabile care vor face să devenim comunități mult mai pregătite la viitoare dezastre. Această idee a fost depusă la Bugetarea Participativă din 2019 în Parcul Est: https://bugetareparticipativa.ro/proiecte/hub-de-inovare-in-gradinarit-urban-in-pepiniera-parc-est/, dar a fost eliminată pentru că acolo se propune un proiect de soluții, cred că este oportun să găsim un alt loc pentru acest hub”, a subliniat și arhitectul Silviu Medeșan, co-inițiator al proiectului “La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur”, președinte S.O.S.

„Așteptăm cu nerăbdare amenajarea spațiului verde pentru care am militat atâta timp: să rămână verde, dar să aibă și o destinație (sport si loisir). Sper să se țină cont de părerile pe care le-am oferit primăriei la dezbaterea care a avut loc în acest sens, deoarece noi, locuitorii de la Terenuri, știm ce este util și de interes comun să se amenajeze”, a spus și Gabi Barbu de la Firul Ariadnei, pedagog și locuitoare din cartier.

„Să fim recunoscători și responsabili pentru că în sfârșit încet-încet și cu pași siguri se realizează îmbunătăţirea calităţii vieţii în cartierul Mănăstur, în Cluj pentru noi toti cetățenii. Si ar fi bine să fim și noi mai responsabili de propriul comportament în spațiul public, să avem grijă de el și de tot ce ne înconjoară”, a afirmat și Maria Fleser, jurist și locuitoare din Mănăștur.

Primăria a semnat în 28 aprilie contractul de proiectare și execuție pentru baza sportivă La Terenuri. Aceasta urmează să fie gata în toamna lui 2021. Semnarea contractului a fost organziată special la Primăriei și transmisă live pe Facebook de primarul Emil Boc. În cadrul evenimentului, Boc a ținut să declare că această bază sportivă va întregi perla verde a orașului.

“Baza sportivă La terenuri este un obiectiv extrem de important nu doar pentru locuitorii celui mai mare cartier al Clujului, ci pentru întreaga infrastructură verde a municipiului. În acest moment, la Cluj-Napoca avem un proiect care vizează peste 120 de hectare de spații
verzi noi sau reamenajate, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru anii care urmează. Dintre acestea, reamintesc parcul Între Lacuri, care va fi finalizat până la mijlocul lunii mai, Parcul Feroviarilor, Cetățuie, Parcul Bună Ziua, Parcul Zorilor, Pădurea Clujenilor de pe Bd. Muncii, Pădurea parc Făget sau Pădurea parc Hoia (proiect al Consiliului Județean). Acest nou parc vine să întregească perla verde a orașului și să contribuie la creșterea calității vieții locuitorilor din municipiu. Am avut ca model de Baza sportivă din Gheorgheni. Sunt convins că noua bază sportivă din Mănăștur va avea cel puțin la fel de mulți utilizatori ca Baza sportivă Gheorgheni și sper ca anul viitor copiii să alerge în acest nou parc al Clujului, să îl folosească alături de părinți și bunici”, a ținut să spună Emil Boc.

Detalii despre semnarea contractului:

S-a semnat contractul. Baza sportivă La Terenuri din cel mai mare cartier al Clujului ar urma să fie gata în toamna lui 2021

Vezi și:

Predau ștafeta Zilelor Mănășturului cu o dezbatere despre proiectul bazei sportive „La Terenuri” pregătit de Primărie după implicarea civică

2 comentarii

  1. gradinaritul urban e doar o mare fita. N-ar mai trebui permis in zona La Terenuri, ca numai mizerii a cauzat de-a lungul anilor. Sa fie demolate cu ocazia asta si toate garajele din zona si cotetele.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.