Închide

Tripadvisor: Care e mica vilă din Gruia de care n-ai auzit, condusă de un fizician și un chimist, și care domină topul turismului din Cluj de 5 ani

EconomieInternaționalTop News by Mihai Prodan - oct. 26, 2015 0 1263

Nu cele mai cunoscute hoteluri sunt și cele mai bune, cel puțin aceasta rezultă din clasamentul pentru județul Cluj al celor mai bune hoteluri, realizat de cel mai mare site de recenzii turistice din lume, tripadvisor.com.

În topul celor mai bune unități de cazare din Cluj, ce recenzează zeci de unități, se numără și destule pensiuni, care bat cu succes hoteluri consacrate, în topul celor mai bune unități hoteliere din județ. De altfel, pe prima poziție se află nu un hotel, ci o vilă, Escala.

Înscrise pe tripadvisor.com, în Cluj, sunt în total 57 de unități hoteliere. Cele mai bune trei sunt Capitolina City Chic Hotel cu 73 de recenzii și patru stele și jumătate, Hampton by Hilton cu 199 recenzii și patru stele și jumătate, și .. o vilă, Escala, care ocupă prima poziție, cu 80 de recenzii și cinci stele (vezi aici clasamentul).
Ați auzit de hotelul Escala? Poate dacă sunteți un călător frecvent ori activați în industrie. Totuși, covârșitoarea majoritate a turiștilor care au ales să recenzeze această unitate locativă au marcat-o ca „excelentă” (67 recenzii) și „foarte bună” (12). O singură recenzie „mediocru”, zero pentru „sărăcăcioasă” ori „dezastruoasă”.
Am ales, din multele clasificări, o recenzie a unui turist israelian, din Haifa: „Acest mic hotel, deținut și administrat de o familie, e o perlă. Deși vecinătățile imediate nu oferă mare lucru, când intri ești într-un spațiu ospitalier, ești întâmpinat de proprietar, Adrian, un fizician care a ales afacerile turistice – și soția sa. Camerele nu sunt foarte mari, dar sunt decorate ca acasă. Un hol unde poți avea o cafea și te poți relaxa, și o mică grădină, cu un mic dejun bogat. La 10-15 minute de mers pe jos până în centrul orașului. Recomand”.
Sunt multe astfel de recenzii pe site – deși, trebuie spus între altele, hotelul-vilă se află nu într-o zonă atractivă a orașului, ci în cartierul Gruia, pe strada Crișan, chiar vizavi de cimitirul din cartier. Nu contează foarte mult, spune pentru actualdecluj.ro proprietarul Adrian Leonte (48 ani): „priveliștea nu a fost un factor care să influențeze negativ, pentru că eu le spun multora dintre oaspeți că prefer să am aici cimitirul decât cine știe ce birt sau discotecă, să crească un bloc în față. E de preferat. Dar oricum, la stradă sunt doar două camere, restul au vedere la grădină, care e o oază de verdeață cum rar întâlnești în zona centrală”.

Vila a fost construită inițial ca duplex cu destinația de locuință și a fost deschisă în septembrie 2007 ca unitate de cazare după investiții în amenajare de 100.000 euro, și costuri cu achiziția de încă 580.000. „Înainte era un duplex cu destinație de locuință, s-a locuit în ea. Noi am început activitatea în 2007, după care în 2009 am găsit o formă de finanțare pentru a o cumpăra de la vechiul proprietar, un cetățean italian, prin urmare plătesc și în ziua de azi pe ea”, spune Leonte.

Să mai spunem că ineditul acestei afaceri nu e doar că e o afacere de familie, derulată de Leonte, de soția și sora sa – dar și că background-ul profesional al proprietarilor e total diferit față de turism: Adrian Leonte e fizician, iar soția sa e chimist. „În domeniul ăsta ai nevoie în principal de bun-simț și bun-gust, nu de studii”, spune el.

Vila din Gruia nu e liderul clasamentului din turismul clujean pe tripadvisor.com de ieri-de azi: „suntem de mai bine de 5 ani în top pe tripadvsior, în august s-au împlinit 5 ani. Dar în ultimii doi ani am reușit să obținem, tot de pe tripadvisor, două certificate de excelență, la categoria Small hotels am obținut locul 3 în România, după două hoteluri din București – hotel Cristina – și conacul Arcia, lângă Deva”, explică Leonte.

Cu zeci de unități de cazare, Cluj-Napoca nu duce lipsă de oferte pentru turiști: hoteluri mari, mici, luxoase, ieftine, din lanțuri internaționale ori afaceri de familie, vile, pensiuni – sunt cu zecile. Cum iese în evidență, timp de nu mai puțin de 5 ani, o vilă cu doar nouă camere, unde prețul e cât la un hotel de lux? „Eu cred că principala cauză este că e o afacere de familie, în care suntem implicați 100% atât eu cât și ceilalți membri ai familiei mele – soția și sora mea. Și conceptul meu în ce privește business-ul a fost să personalizăm serviciile. De aceea oaspeții – eu nici nu-i numesc clienți – când intră pe ușă beneficiază de servicii personalizate în continuu. Cu ajutat la bagaje, prezentarea locației, în cameră indiferent de tarif un coș cu fructe la sosire, bombonieră. Sunt niște elemente mărunte dar care pot să facă diferența, și care sunt și apreciate”, explică Leonte.

„E genul de locație pe care turiștii străini o apreciază, pentru că există multe locații asemănătoare dincolo și știu exact că preferă o locație mai mică, intimă, nu se duc la hotelurile mari. Eu am stat de vorbă cu oaspeții și știu exact de ce vin la noi și nu merg la hotelurile mari: pentru că ăsta e genul de locație în care se simt mai confortabil, au servicii de hotel, facilități de hotel, în condiții asemănătoare cu cele de acasă”, mai adaugă fizicianul.
Camerele din vila din Gruia costă 59 de euro – cele standard, și 69 euro – cele superioare, cu mobilă stil și terasă. Spre comparație, o cameră în hotelul Hampton by Hilton, al doilea din clasament, costă între 70 și 80 de euro.

78% e rata de ocupare în acest an a Vilei Escala

Cele mai bune hoteluri din Cluj, conform tripadvisor.com:

5. Pensiunea Siago Hotel
4. Hotel Central
3. Capitolina City Chic Hotel
2. Hampton by Hilton Cluj-Napoca
1. Villa – Hotel Escala

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.