Închide

Trei tineri de etnie rromă au fost condamnați ieri pentru ultraj, după ce au lovit un jandarm care-i acuzase de furt de lemne

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 27, 2022 0 88

Trei tineri de etnie rromă au fost condamnați ieri pentru ultraj, după ce au lovit un jandarm care-i acuzase de furt de lemne.

Dintre cei trei, doar unul a fost condamnat la închisoare, cu suspendare, în vreme ce ceilalți doi, minori de 17 ani la data faptelor, au primit pedepse mai ușoare, de asistare pe durata câtorva luni, mai ales că sunt neșcolarizați.

Din rechizitoriul aflat la dosar reiese că în 10 martie trei tineri, între care unul poreclit ”Rici”, au fost trimiși în  judecată pentru ultraj după ce în 4 februarie în jurul orei 13 au lovitun jandarm. Mai exact, un pădurar în cadrul Ocolului Silvic Huedin împreună cu  doi jandarmi s-au deplasat în cantonul 2 Călățele, aflat în paza pădurarului, cu scopul de a preveni săvârșirea delictelor silvice. În pădure cei trei au identificat trei tineri din Cizer care se aflau în locul respectiv cu o căruță la care era înhămat un cal, iar în căruță aveau cetină tăiată de la arborii din zonă. Jandarmii i-au legitimat pe cei trei și le-au solicitat să se deplaseze cu căruța la postul de poliţie, dar în timp ce se deplasau spre post, la un moment dat cei trei au fugit cu căruța spre domiciliul unde locuiește unul dintre aceștia. Jandarmii au pornit după ei, spre zona de case unde domiciliază comunitatea de rromi din localitate, dar când au ajuns în apropierea caselor mai multe persoane de etnie rromă s-au adunat în zonă, moment în care jandarmii au coborât din autovehicul. Imediat după ce organele de jandarmi au coborât din autovehicul grupul de cetățeni de etnie rromă i-a încercuit pe jandarmi și au început să le adreseze injurii, cu scopul de a-i determina să nu le mai conducă la sediul postului de poliție pe cele trei persoane pe care le-au identificat în pădure. În rechizitoriu se mai relatează că în același scop, inculpatul ”Rici” a început să strige la unul dintre jandarmi că l-a lovit în momentul în care l-a surprins în pădure, deși organele de jandarmi au încercat să le explice că nu este adevărat și le-au cerut să se calmeze. Mai departe, inculpatul s-a repezit amenințător spre unul dintre jandarmi, cu pumnul strâns, fapt ce l-a determinat pe acesta să îl împingă cu mâna și să scoată spray-ul iritant lacrimogen, moment în care inculpatul l-a amenințat că-l va lovi cu pumnul dacă va folosi sprayul.
În tot acest timp, ceilalți doi inculpați, și celelalte persoane care se aflau în zona respectivă, au încercat să-i intimideze pe cei doi jandarmi, aruncând spre aceștia cu bucăți de lemn, lanțuri din metal sau pietre, în felul acesta unul dintre jandarmi au fsot lovit în zona genunchiului de la piciorul drept cu o bucată de lemn de care era legat un lanț metalic.
Grupul de cetățeni de etnie rromă au aruncat cu pietre și bucăți de lemn și către mașină, iar pentru a nu îi fi distrus autovehiculul, șoferul împreună cu pădurarul s-au îndepărtat din locul respectiv.
Văzând că cetățenii de etnie rromă sunt din ce în ce mai agresivi, cei doi jandarmi au încercat să se retragă din zona respectivă, moment în care doi dintre inculpați – minori, la 17 ani – le-a cerut celorlalte persoane să-i atace pe cei doi jandarmi și să îi lovească, aruncând spre ei cu bucăți de lemn, bucăți de lanț sau alte obiecte pe care le aveau la îndemână. În timp ce jandarmii încercau să părăsească zona pentru a evita ca scandalul să degenereze și mai tare, unul dintre cei trei l-a lovit pe un jandarm cu cu un băț în zona brațului drept. Ulterior jandarmul a mers la Institutul de Medicină Legală, unde IML a arătat că acestuia i-au fost cauzate leziuni traumatice la nivelul brațului drept, mai exact un hematom, adică o vânătaie. Certificatul medico-legal de la IML a arătt că aceste leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu sau de corp dur, putând data din 04.02.2022, gravitatea acestora fiind evaluată la un număr de 2-3 zile de îngrijire medicală. Totodată, Comisia a stabilit că leziunea traumatică nu a determinat punerea în primejdie a vieţii, infirmitate posttraumatică sau prejudiciu estetic grav şi permanent.

Deşi inculpaţii au negat comiterea faptelor în cursul urmăririi penale, ulterior, în faţa instanţei au recunoscut săvârşirea acestora, uzând de procedura în cazul recunoaşterii învinuirii. Astfel, ”Rici”, analfabet și neșcolarizat, fără ocupație, cu antecedente penale, a fost condamnat la zece luni de închisoare pentru ultraj, cu suspendare pentru doi ani și jumătate. Un al doilea inculpat, minor de 17 ani la data faptelor, și el neșcolarizat și fără ocupație, a fost condamnat la măsura educativă a supravegherii pe o durată de 6 luni. În fine, al treilea inculpat, o tânără de 17 ani la data comiterii faptelor, și ea neșcolarizată, fără antecedente penale și fără ocupație, dar cu o fiică de 3 ani pe care a înscris-o la grădiniță, a fost condamnată la măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de 3 luni, tot pentru ultraj.

Decizia a fost luată ieri de Judecătoria Huedin și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare