Închide

Trei medici clujeni întorși de câteva zile de la schi, de la granița Elveției cu Italia, au lucrat zile la rând în spitale. Doi sunt de la Infecțioase, unul de la Institutul Inimii

ActualitateSănătateTop News by Catalin Suciu - mart. 17, 2020 8 23717

Trei medici din Cluj s-au relaxat în această lună în Elveția, la schi, în stațiunea Zermatt, la granița cu nordul Italiei, până pe data de 12 martie. Este vorba de doi angajați de la Spitalul de Boli Infecțioase și de un medic cardiolog de la Institutul Inimii.
*Zermatt e la granița Elveției cu Italia aflată în zona roșie în carantină.
*Cei trei medici s-au întors în țară în 12 martie și fiindcă în acel moment Elveția nu era în zonă galbenă, ei n-au fost obligați să stea în autoizolare. Ei n-au încălcat nici o lege, dar s-au întors la spital. Colegii lor sunt panicați. Cât de oportună a fost întoarcerea la muncă?
Pe 13 martie, la o zi distanță, în timpul în care doctorii intrau în spital în Cluj,  guvernul elvețian închidea toate școlile și interzicea toate manifestațiile publice cu peste 100 de persoane. Numărul pacienților crește, apoi se închid barurile, cafenelele și orice implică activitate socială. Potrivit  www.worldometers.info, care indică în timp real numărul pacienților infectați în fiecare stat, pe 12 martie Elveția avea deja 858 de cetățeni infectați. Seara. Cei trei medici s-au întors dimineața cu avionul, de la Basel la Cluj.
*Colegii din spital sunt înspăimântați, mai ales că n-au fost anunțați că lucrează cu persoane întoarse din zonă de risc. Mai mult, cei trei, cărora le vom publica și numele, „n-au anunțat pe moment conducerea unităților spitalicești, precum nici DSP-ul, de unde s-au întors și când s-au întors”, susțin colegii lor din spitale.
Excursioniștii sunt doctorii Cristina Dobre, medic oftalmolog, Irina Vasu, medic ORL și membru în Corpul de Control la Colegiul Medicilor Cluj, ambele lucrând la Ambulatorul Integrat al Clinicii de Boli Infecțioase de pe Calea Moților, adică angajate ale Spitalului de Boli Infecțioase, precum și cardiologul Alexandru Hagău de la Institutul Inimii. Doctorul Hagău este soțul specialistei ATI Natalia Hagău. Toți trei s-au întors la muncă a doua zi după ce s-au întors în România, adică din 13 martie.
Mai mult, medicul Alexandru Hagău a protestat când a fost trimis la domiciliu de conducerea spitalului. „Eu am aflat din discuții dintre colegi, așa s-a aflat unde a fost. A venit vineri la spital (13 martie). Apoi am discutat cu medicul epidemiolog și-am stabilit că cel mai bine ar fi să meargă acasă. S-a și supărat și-a spus că el nu a fost în zonă de risc. El este acasă în prezent”, a declarat Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj.
Captură facebook: Doctorițele în data de 11 martie, ultima zi înainte de plecarea spre România
Potrivit colegilor celor trei medici din spitale, nimeni n-a știut nimic despre zona în care au fost cei trei.  În cele din urmă s-a aflat.  „Toți au lucrat fără să-și anunțe colegii sau DSP-ul sau conducerile spitalelor”, spun colegii lor.
În plus, Cristina Dobre, medic oftalmolog  a făcut și o gardă în 14 martie la Clinica Oftalmologică Cluj din cadrul Spitalului Județean de Urgență Cluj. Azi dimineață doctorița Vasu a avut consultații. Cele două doctorițe lucrează în continuare la Ambulatorul Integrat al Clinicii de Boli Infecțioase de pe Calea Moților.
„Eu n-am de unde să știu de unde se întorc ei, ei trebuie să fie singuri responsabili. Completează toți documente când se întorc și de unde, la fel ca toată lumea. Vom verifica să vedem”, ne-a declarat Adela Golea, directoarea Spitalului Județean de Urgență.
Am încercat să luăm legătura și cu cele două doctorițe, dar până la această oră ele nu au putut fi contactate. De îndată ce vom avea un punct de vedere, vom reveni.
Vă mai spunem că niciunul dintre medici nu a fost testat până azi, 17 martie pentru COVID-19.
Citiți și:
https://actualdecluj.ro/director-medical-oncolog-pacientii-nostri-sunt-cei-mai-expusi-si-nu-intereseaza-pe-nimeni-ei-sunt-intr-un-mare-pericol-iar-chimioterapia-nu-o-poti-amana-doua-luni/

8 comentarii

 1. Pe mine nu m ati incercuit. Sunt si eu in poza si poate ca sunteti inspaimantat de faptul ca va anunt ca si eu sunt medic, dar si eu trebuie sa ma duc la lucru. Poate nu va intereseaza, dar in Germania medicii lucreaza chiar daca au fost in Elvetia. ( care conform Institutului Robert Koch la 15.03.2020 nu este incadrata in zona de risc Sursa : https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete.html – spre deosebire de Dumneavoastra, sursa mea nu este citata fara acordul autorului.
  Peste tot in lumea civilizata si unde se lucreaza conform unor standarde de operare, aceste lucruri se clarifica cu sefii institutiilor si se fac interventii de criza. Se pare ca Romania nu se incadreaza in aceasta categorie si se nasc discutii pe aceasta tema. Va asigur ca atat eu cat si colegii mei au telefonat la sosire cu autoritile publice (cortul de urgenta) si dupa sosire si li s- a spus ca nu este nici o problema.
  In rest, foarte tendentios si neprofesional articol. Aproape demn de tabloid. Daca va iesi si sub forma de presa, macar vom avea hartie ca oricum nu se prea gaseste in magazine.

 2. Cum este posibil așa ceva? Dacă nu erau cadre medicale poate era alceva. Clar , caz penal. Ei cu buna stiinta au facut ce au facut. Nu am cuvinte cat de suparator este, cand eu stau in casa si ma izolez, iar daca ar trebuie sa merg la medic, un inconstient sa ma imbolnaveasca?Un medic care ár trebuii sa-mi dea sfaturi? Am sa urmaresc cum merge ancheta

 3. Da, asta fac de cand li s-au marit salariile! Se plimba prin cele mai scumpe locatii si destinatii iar in garda sunt rezidentii care nu pot lua nicio decizie deoarece au competente limitate si experienta putina. Daca mergi sa cauti pe unul din ei, sunt de gasit doar la privat, noi platim contributia la sanatate si platim si serviciile medicale in privat, altfel mori cu zile.
  Din 2018 sunt platiti cu salariul stabilit prin lege la nivelul anului 2022, dar nici asa nu sunt multumiti, daca nu ai bani si relatii esti mort.

 4. Inca o dovada a faptului ca suntem o natiune de cretini si tembeli, care nu pot respecta nici o regula, cretinii/le astea nu au nici cea mai mica empatie ca ei/ele is doctori, tembelul acela cu certificat de corona virus valabil vine in avion, ca intr-o conserva si imprastie virusii, un oligofren beat fuge din spital, un tebel isis imprastie virusii la un spital intreg, o natie de cretini! Doamne ajuta !

 5. Cata ura! Asa am fost educati sa murim de grija altora. De mult asteptau cate unii sansa sa reclame la autoritati parerile lor, sa se simta bagati in seama si ca li se da dreptate. Nu mai stim sa ne privim pe noi insine, sa ne vedem mici si speriati cautand motive sa ne revoltam, sa dam vina pe altcineva, sa nu acceptam raspunderea fiecare pentru ce a facut el insusi. Si mie mi-e frica: ca poate nu am facut destul sa fiu pregatita pentru aceasta situatie, ca daca aveam un comportament frumos as fi putut inspira si pe altii la intelegere, compasiune, solidaritate. Rog persoanele in care se arunca aici cu noroi sa nu asculte frustrarile oamenilor marunti si sa se lase descurajati ci sa faca in continuare ceea ce considera corect in acord cu credinta si constiinta lor.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.
 • Articole similare