Închide

Trebuie să vi se amintească, Aeroportul nu e al vostru

Opinie by Cosmina Fernoaga - iul. 29, 2014 1 294

Despre dezvoltarea Aeroportului clujean am scris zeci poate chiar sute de articole, din 2004 și până în prezent. Niciodată n-am considerat că e prea mult, implicată fiind strategia de creștere a județului ce se baza intens pe beneficiile și oportunitățile de investiții favorizate de Aeroport. Presa, în general, a promovat și a încurajat fiecare pas al autorităților ce a urmărit modernizarea infrastructurii aeroportuare. N-a contat sacrificarea sau neglijarea celorlalte obiective ale județului, precum drumurile, de pildă.  Investițiile de la Aeroport aveau un anume scop și toată lumea părea să înțeleagă lucrul acesta, până și pasagerii covârșiți de taxele imense practicate parcă numai la Cluj.

Încuviințarea mea pentru toate acestea avea să se încheie, însă, din momentul în care procurorii DNA au început să scoată la iveală ilegalitățile comise de niște așa ziși constructori, în cârdășire cu conducerea Aeroportului și cu lideri din administrația județeană. E bizar cum oamenii aceștia și-au permis să ne ducă de nas într-un mod atât de perfid, profitând la maxim de buna noastră credință. Dar ce spun? E chiar enervant și frustrant să constat cum un contract de lucrări, și așa destul de costisitor pentru bugetul public, era dijmuit fără milă de niște indvizi care aveau certitudinea că nu-i va trage la răspundere nimeni, niciodată. Pentru acești oameni, Aeroportul n-a însemnat decât o modalitate de a mai stoarce niște bani de la stat. Pentru noi, fraierii de rând, nu mai e decât un prilej de a ne convinge că regulile în această țară sunt făcute în continuare de niște șmecheri cărora le merge din plin, indiferent de partidul aflat la putere.

Descoperim acum că ancheta DNA nici măcar n-a stârnit prea multă panică în rândul lor. Ce dacă au căzut două, trei capete? Nu-i nimic, alte patru, cinci s-au ridicat parcă mai abitir. Câtă vreme mirosul banilor păstrează un iz atât de pregnant, DNA-ul și pușcăria rămân niște riscuri infime, ba chiar demne de asumat în ce-i privește. E cam ca la ruletă pentru ei, sau mai domnește spus ca la Bursă: speculează cât pot, că doar trebuie să demonstreze că se pricep,  iar apoi…cum le-a fi norocul! Uioreanu și Bene au fost condamnați? Ciceo, Șerban și alții sunt cercetați? Ghinionul lor. Dacă e rost de business, alții mai șmecheri n-au cum să rateze momentul.  Au înțeles că bani cu nemiluita de la stat nu vor mai intra la Aeroport, pentru că s-a construit cam tot în materie de infrastructură, deci n-au ce lucrări să mai ia. Sigur, ar mai fi un terminal cargo, nișe platforme, mici detalii care n-au cum să se compare cu o preluare integrală a acestui obiectiv strategic, mai ales acum, când contextul pare atât de favorbail.

Tevatura creată de ancheta DNA, panica funcționarilor, așa zisa dispută dintre șefii de la Aeroport și Consiliul Județean, sunt argumente simple dar puternice de care șmecherii zilei n-au cum să nu profite. A induce ideea de destabilizare, de blocare a activității aeroportuare, de lipsă a fondurilor, de management deficitar, e cea mai simplă rețetă pentru ei, mai ales când conducerea Consiliului Județean acționează în consens. Sigur, vicepreședintele Ioan Oleleu strigă tare că n-a vorbit niciodată  cu nimeni despre vreo privatizare, că nu dorește să schimbe actuala formă de organizare a Aeroportului, însă, tot el este cel care de săptămâni întregi omite să rezolve o problemă simplă a unui credit angajat pentru plata unor lucrări efectuate în incinta Aeroportului. În loc să-și asume sarcinile pe care le are pe linie administrativă, să semneze acte și să aibă grijă de Aeroport, Oleleu cere referințe de la DNA. Nu vrea să facă nimic fără acordul DNA. Oare de ce, se simte cu musca pe căciulă? De când a devenit DNA diriguitor în ale administrației județene, d-le Oleleu, ce urmăriți, vă temeți de ceva sau de cineva?  De cealaltă parte, directorul Aeroportului, David Ciceo, refuză în continuare să fie transparent. Îi asmute pe sindicaliști împotriva Consiliului Județean, plânge prin toată presa că fără creditul angajat prin Hotărârea Consiliului Județean activitatea Aeroportului se blochează. Dar tot el refuză constant să vorbească despre modul în care a cheltuit banii pentru lucrările derulate în ultimii doi ani în incinta Aeroportului, despre cererile primite pentru o posibilă privatizare. În sfârșit, atitudinea lui Oleleu și cea a lui Ciceo nici nu ar trebui să mă preocupe, însă, acești domni nu trebuie să uite că circul pe care-l întrețin la Aeroport e pe banii nostri. Și e deja prea mult!

Oleleu ar trebui să știe despre Ciceo că dacă acesta a greșit, clar, va trebui să plătească, cel puțin la un moment dat. Atribuțiile pe care le are din postura sa de vicepreședinte de Consiliu Județean nu pot fi împiedicate de supoziția că Ciceo a comis unele ilegalități. Pentru ceea ce a făcut sau va face Ciceo, numai Ciceo poate răspunde. Oleleu nu are nici un motiv să nu-și exercite cum se cuvine atribuțiile funcției, doar dacă nu cumva are un alt scop. La rândul său, Ciceo ar trebui să știe despre Oleleu că dacă acesta a urmărit vreun demers ascuns, mai devreme sau mai târziu se va afla. Totul iese la iveală, într-un final. Haideți, domnilor, că e atât de simplu, nu trebuie decât să vă faceți treaba într-un mod corect și nu de frica DNA sau de frica presei, pentru că voi ați ales să vă puneți în slujba oamenilor. Poate ați uitat că Aeroportul e un bun public, nicidecum proprietatea voastră. Cel puțin nu încă!

 

 

Un comentariu

  1. un raspuns sar putea da oare niste domni nu vor cumva sa listeze la bursa aeroportul asa cum sa listat si scc napoca si a inhatato benea cu turma luicare a facut multe achziti in acest oras

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.