Închide

Tranzacție de 4 miliarde de dolari în grupul Emerson. Divizia vândută are la Cluj 250 de angajați

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 06, 2016 1 5222

Una dintre diviziile companiei americane Emerson – Emerson Network Power – a fost achiziționată de Platinum Equity și trece acum și printr-un proces de rebranding, cu nume nou: Vertiv. Compania americană s-a instalat în parcul industrial Tetarom II din Bulevardul Muncii în urmă cu aproape zece ani, iar divizia care și-a schimbat recent proprietarul are la Cluj 250 de angajati. Achiziția a fost oficializată la început de decembrie, în cadrul unei tranzacții cu o valoare care depășește 4 miliarde de dolari, au anunțat reprezentanții companiilor. În noiembrie 2013, tot Platinum Equity a achiziționat un pachet majoritar în cadrul diviziei de sisteme energetice și informatice încorporate a Emerson.

Reprezentanții companiei denumite până acum Emerson Network Power au anunțat și numirea unui nou director executiv – Rob Johnson, iar compania a început oficial o campanie de redefinire a companiei autonome sub numele Vertiv. Societatea este furnizor de tehnologii de infrastructură necesară pentru aplicații în cadrul centrelor de date, rețelelor de comunicații și mediilor comerciale și industriale. Compania, al cărei sediu central este în Columbus, Ohio (SUA), are aproximativ 20.000 de angajați și peste 25 de unități de producție și asamblare în întreaga lume. Emerson păstrează un pachet minoritar de acțiuni în cadrul companiei.

Menționăm că întregul grup Emerson avea în 2015 aproximativ 110.000 de angajați și venituri de 22,3 de miliarde de dolari.

„Fiind o companie independentă, Vertiv va dispune de foarte multă libertate în privința deciziilor legate de strategia de afaceri și investiții, va putea să opereze mai rapid, precum o companie recent înființată, și se va putea concentra asupra soluțiilor inovatoare, inclusiv în domeniul cloud computingului, rețelelor mobile și rețelor pentru Internetul tuturor lucrurilor”, a declarat Rob Johnson.

Ce face „Vertiv”

Vertiv va dezvolta portofoliul de produse și servicii pentru capacitățile de gestionare a energiei electrice, energiei termice și sistemelor IT pe care le oferea anterior ca Emerson Network Power, inclusiv mărcile proprii cu care opera în industrie, transmit reprezentanții grupului. Vertiv oferă soluții în ceea ce privește infrastructura digitală, inclusiv soluții pentru rețele mobile, cloud și edge computing, precum și în ceea ce privește colocarea centrelor de date, stocarea energiei și sustenabilitatea. Compania dispune de personal de vânzări și service, iar activitatea acestora este susținută de peste 255 de centre de service, cu peste 3.000 de ingineri de service care desfășoară activități de teren și peste 400 de angajați care oferă suport tehnic/răspuns.

Vertiv proiectează, construiește și efectuează lucrări de service pentru infrastructura care susține aplicații  pentru centre de date, rețele de comunicații și sisteme comerciale și industriale. Compania e activă în piețele rețelelor mobile și cloud computing, cu un portofoliu de soluții de gestionare a rețelelor energetice și termice și a infrastructurii care include mai multe mărci. Vânzările din exercițiul fiscal 2016 au fost de 4,4 miliarde de dolari.

 

Cine e noul director

Rob Johnson, care cel mai recent a deținut funcția de partener de operațiuni în cadrul Kleiner Perkins Caufield & Byers, a lucrat timp de 10 ani pentru American Power Conversion (APC), un lider în domeniul infrastructurilor pentru centre de date. El era președintele și directorul executiv al APC în 2007, în momentul vânzării acestei companii către Schneider Electric pentru suma de 6,1 miliarde USD. Tot în cadrul APC, a deținut și funcția de director general al grupului pentru îmbunătățirea disponibilității din cadrul companiei .Pe lângă cariera sa în cadrul APC, Rob Johnson a deținut funcții de conducere în cadrul Consolidated Container Corporation, un furnizor de soluții de ambalare din plastic rigid. În 1989, Rob Johnson a fondat Systems Enhancement Corporation (SEC), o companie care crea soluții software și hardware inovatoare pentru industria surselor neîntreruptibile de alimentare cu energie electrică (UPS). În 1997, a vândut-compania către APC.

 

Emerson România a încheiat anul 2015 cu 2.318 angajaţi, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice, o cifră de afaceri de 692,4 milioane lei (154,5 milioane de euro) și un profit net de 19,6 milioane de lei (4,4 milioane de euro). Contractul de asociere în participaţiune cu SC EMERSON SRL, reprezentantul legal al corporaţiei americane Emerson care ocupă 11 ha în Parcul Industrial Tetarom II s-a semnat în ianuarie 2006. În 20 Ianuarie 2006, TETAROM S.A obtine al doilea Titlu de “Parc Industrial”, iar investiția Emerson demarează în septembrie 2006. Inaugurarea oficială a primei clădiri a avut loc în 2008. Între timp, grupul american a decis să relocheze o parte din activitate la Oradea, pentru a o înlocui cu alte procese în centrul de aici.

Este singurul dintre parcurile industriale care funcţionează în această formulă – cu un mare investitor; Tetarom I de la Tăietura Turcului e împărţit între mai multe companii, multe autohtone, iar Tetarom III de la Jucu are de asemenea mai mulţi clienţi, dintre care cei mai importanţi sunt nemţii de la Bosch şi italienii de la De’Longhi.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.