Transformarea zonei Expo Transilvania este estimată la aproape 60 de milioane de euro/Primăria a avizat proiectul la urbanism după ce i-a ținut în șah pe proiectanți, luni în șir/Complexul Expo Transilvania va fi expropriat de administrația locală
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mart. 13, 2024 0 644
Proiectul de regenerare urbană a zone Expo Transilvania din Cluj (studiu de fezabilitate cu elemente DALI, contractat în lunie 2021) a primit avizul comisiei de urbanism a Primăriei. La finalul anului trecut, proiectul, prezentat de Primărie ca prioritar pentru calitatea vieții riveranilor din cartierul Mărăști, era contestat de oficialii instituției care, potrivit proiectanților au întârziat nejustificat să aprobe proiectul și au trasat, pe parcursul contractului, cerințe suplimentare fără să suplimenteze valoarea acestuia.
Primăria solicitase proiectanților de la FIP Consulting să suplimenteze numărul de locuri de parcare propus prin proiect dar și să includă complexul Expo Transilvania în el (cu exproprierile de rigoare), după ce Consiliul Județean (unde proiectul a fost discutat, de asemenea, la urbanism) a arătat că numa așa spațiul din zona denumită generic „groapa Mărăști” poate fi regenerat cu adevărat, mai ales că respectivul complex expozițional e într-o stare deplorabilă.
La ședința de urbanism din 12 martie 2024, oficialii Primăriei și FIP Consulting au îngropat securea războiului iar Primăria a avizat studiul făcut de aceștia pentru transformarea și modernizarea zonei Expo Transilvania – Parc Aurel Vlaicu plus patru artere adiacente.
Potrivit estimărilor , proiectul are nevoie de aproape 60 de milioane de euro și 3 ani pentru a fi pus în operă. Administrația locală mizează pe fonduri europene pentru realizarea acestuia.
AICI detalii despre șicanele între Primărie și Fip Consulting:
Ce cuprinde proiectul de regenerare a zonei Expo Transilvania/Aurel Vlaicu
„Modernizarea Parcului Aurel Vlaicu (suprafață parc: peste 9 hectare) – cuprinde investiții pentru modernizarea și extinderea spațiului verde, realizate facilităţi pentru activități sportive (3 terenuri sport , aparate de fitness, jogging, tiroliană), cinci toalete publice, două cișmele de apă, zone de plimbare și promenadă, precum și un loc de joacă pentru copii și un parc pentru animale de companie. De asemenea, va fi amenajat un miniamfiteatru în aer liber, relocarea/refacerea rețelei de iluminat public stradal, lucrări edilitare, montaj de mobilier urban, precum si o piață agroalimentara.
Walkable-city – străzi urbane – componenta aceasta a investiției include amenajare zone pietonale / shared-space, infrastructură rutieră, trotuare, piste de biciclete, semnalizări, refacerea reţelei de iluminat public stradal, lucrări edilitare, montare mobilier urban, precum şi amenajarea spaţiilor publice prin echipamente cu tehnologie smart – străzile vizate:
Stada Dâmboviţei – tronsonul dintre strada Ialomiţei şi calea ferată;
Stada Ialomiţei – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și intersecția cu strada Fabricii de Zahăr;
Stada Tribunul Vlăduţiu – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și strada Răsăritului;
Aleea Dâmboviţei – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și strada Cojocnei;
Construirea unui parking în zona de intervenţie – cuprinde investiții pentru realizare – parking cu minim 350 de
locuri – Pentru acoperirea cererii de locuri de parcare in zona, se vor infiinta doua noi parcari: o parcare
subterana in zona Expo Transilvania si o parcare supraterana in zona IRA.
Vor fi realizate aliniamente de spațiu verde și plantarea arborilor cu grad ridicat de captare CO2. Dotarea spațiilor cu mobilier urban va urmări continuarea elementelor structurale și vizuale realizate pe strada smart – Molnar Piuariu, pentru asigurarea unei identități vizuale unitare. Vor fi plantați 1441 de copaci în parc și 218 pe trotuare. De asemenea, din cei existenți 116 se elimină și 631 se păstrează”, arată proiectanții de la Fip Consulting.
Aceștia au prezentat Primăriei proiectul ca Studiu de Fezabilitate cu elemente DALI, un document cu peste 400 de pagini, documentat și semnat de o echipă impresionantă de oameni pe partea de urbanism, trafic, peisagistică, rețele etc.
Potrivit propunerii, urmează să fie expropriată o suprafață de peste 8000 de metri pătrați, printre care Complexul Expo Transilvania dar și suprafețe de teren aparținând societății Nervia Center (firma care avea în zonă un proiect imobiliar, în parteneriat cu municipalitatea la care instituția a renunțat ulterior). Exproprierile sunt estimate la peste 54,6 milioane de lei și un termen de 6 luni pentru operarea lor.
Proiectanții au făcut tot felul de simulări cu proiectul și materialele propuse și au prezentat și randări cu felul în care urmează să arate zona după implementarea proiectului.
Contractul pentru serviciile de proiectare și elaborarea documentațiilor de urbanism privind „Regenerarea zonei verzi Expo Transilvania, amenajarea în baza conceptului walkable and smart city a străzilor adiacente şi construire parking” fusese estimat la 2,2 milioane lei, un termen de 18 luni și asigurarea a minim 350 de locuri de parcare. Contractul a fost atribuit la valoarea de 1.969.669,69 lei fără T.V.A, potrivit unui anunț făcut de primarul Emil Boc în august 2021.
Fip Consulting a mai făcut pentru Primărie proiectul pentru modernizarea zonei Moților-Calea Mănăștur-Uzinei Electrice-Mărginașă sau se ocupă de cel pentru a schimba fața mai multor stații de transport public din Cluj.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Centura Timișoara Vest: CNAIR nu poate semna contractul cu Nurol (Turcia) / CNSC a admis contestațiile Precon și ARL Cluj (Strabag)
sept. 10, 2024 0
-
Gravul accident de circulație de aseară de pe Calea Turzii, la ieșirea din Cluj-Napoca, ar fi fost provocat de victimă, ce însoțea o turmă de vaci pe carosabil
sept. 10, 2024 0