Închide

VIDEO Tot mai puțini la Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Cluj

ActualitateTop News by Mihai Prodan - mart. 15, 2019 0 533

Asistență tot mai redusă în ultimii ani la ziua maghiarilor de pretutindeni sărbătorită la Cluj – astăzi la ceremonie au participat câteva sute de persoane. Pentru prima dată, slujba religioasă a avut loc în altă biserică decât „Sfântul Mihail”, aflată în reabilitare.

Manifestările au început ca de obicei cu un marș prin centrul Clujului, de data aceasta nu pe bulevardul 21 Decembrie 1989 ci pe pietonala Eroilor, au continuat cu o slujbă religioasă, de data aceasta nu în biserica Sfântul Mihail ci în biserica Piariștilor de pe strada Mihail Kogălniceanu, și s-au încheiat cu discursuri și un mic spectacol folcloric pe strada Avram Iancu, în fața fostului hotel Biasini. Semnalăm că întreaga manifestare s-a desfășurat fără incidente chiar dacă au fost arborate și steagul Ținutului Secuiesc ori al Transilvaniei, prilej de animozități și amenzi date de către autorități în ultimii ani. Între cei care au arborat un astfel de steag al Ținutului Secuiesc e și Mag Istvan (23 ani), student la informatică la UBB și programator, mutat la Cluj de patru ani din Lueta, lângă Odorheiu Secuiesc. „Ar fi bună autonomia, și pentru români și pentru maghiari. într-o autonomie impozitele rămân local. Eu lucrez în Odorheiu Secuiesc, impozitul meu rămâne în Odorheiu Secuiesc și facem ce vrem noi, nu decide în București ce vrem noi pentru că nu știe. de 500 de ani am avut un fel de autonomie, și în imperiul austro-ungar, și în România în timpul lui Ceaușescu. conducătorii ar fi dintre noi, nu Dragnea și echipa lui; și am putea folosi steagurile noastre”, explică el.

Fostul hotel Biasini de lângă cimitirul central poartă o plăcuță comemorativă ce atestă că aici au poposit, în timpul Revoluției de la 1848, George Barițiu și Nicolae Bălcescu – și aceeași placă atestă că revoluția din România a atras după sine represiuni etnice în timpul cărora au fost uciși 4.000 de români. Fostul hotel Biasini a aparținut profesorului milanez de scrimă Gaetano Biasini, care s-a stabilit la Cluj în 1832 iar la revoluția din 1848 aici au poposit mulți dintre cei care au avut un cuvânt de spus în emanciparea din această zonă a Europei – Bălcescu și Barițiu ori poetul Petofi Sandor. Asistența a fost considerabil mai redusă decât anul trecut, care la rândul său a fost mai mică decât în ultimii ani.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.