Închide

Top tranzacţii imobiliare în 2017 în România. Cea mai importantă vânzare pe piaţa de retail prinde şi Clujul

Economie by Kristina Reştea - ian. 25, 2018 0 2311

Volumul investițiilor imobiliare în România în anul 2017 este estimat la aproximativ 1 miliard de euro, valoare cu aproape 10% mai mare decât cea înregistrată în 2016, arată cea mai recentă analiză a companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang La Salle. Valoarea reprezintă 8% din totalul consemnat în regiunea Europei Centrale și de Est, de 12,17 miliarde de euro. Ritmul de creștere a pieței românești este cu mult peste cel al întregii regiuni (3,3% față de 2016), dar cu toate acestea volumul din România rămâne sub potențial, consideră specialiştii.

”Având în vedere tranzacțiile în curs pentru 2018, ne așteptăm la un an bun pe piața românească în ton cu estimările privind volumele din Europa Centrală și de Est care indică pentru acest an depășirea recordului consemnat în 2017. Interesul investitorilor pentru regiune rămâne ridicat”, a declarat Andrei Văcaru, Associate Director, Capital Markets JLL Romania.

În România, numărul tranzacțiilor a crescut, valoarea medie a fiind de aproximativ 28,5 milioane de euro. Volumele pieței au fost dominate de tranzacțiile cu proprietăți de retail (43%), în timp ce segmentul industrial și logistic a cumulat 22%, acesta fiind urmat de piața hotelieră cu 18%, și de cea de birouri cu 17%.

”Tranzacția prin care ElbitImaging a vândut complexul hotelier Radisson din București, pe fundalul unei piețe de birouri letargice din punct de vedere investițional, a urcat sectorul hotelier înaintea celui de birouri din punct de vedere al lichidității in 2017. Este o situație inedită. Retailul și birourile ar trebui să domine piața de investiții având în vedere valoarea proprietaților existente”, a declarat Văcaru, Associate Director al firmei are a asistatElbit în tranzacție. Pe piața de retail cea mai mare tranzacție a anului a fost achiziția a 50% din portofoliul de retail și de birouri al Iulius Group (Iulius Mall Cluj-Napoca, Iulius Mall Iasi, Iulius Mall Timisoara și Iulius Mall Suceava și 3 clădiri de birouri) de către grupului sud-african Atterbury. Cea de-a doua cea mai importantă tranzacție pe piața de retail a fost achiziția de către Mitiska a unui portofoliu format din 11 spații de retail și 3 proiecte de dezvoltare de la Alpha Group.

Potrivit JLL, cea mai notabilă tranzacție pe segmentul birourilor a fost achiziția de către Immochan a Coresi Business Park din Brașov de la Ascenta Management. Alte tranzacții majore includ preluarea Green Court Building C de către Globalworth, de la Skanska pentru 38 de milioane de euro și vânzarea ART BC către HiliProperties pentru 30 de milioane de euro.

Pe piața industrială și de logistică, cea mai mare tranzacție din 2017 a fost cea prin care portofoliul Logicor din România a fost preluat de către China Investment Corporation în cadrul unei tranzacții paneuropene. O altă tranzacție importantăeste achiziția depozitului Renault din Oarja de către Globalworth pentru 42 milioane de euro.

 

Polonia şi Cehia, în top

Din punct de vedere geografic, Bucureștiul a reprezentat aproximativ 36% din volumul total al investițiilor din România, mai puțin decât în ​​2016, indicând o îmbunătățire a lichidității în orașele secundare. Polonia și Cehia s-au menținut liderii regiunii pentru al doilea an consecutiv, cu o cotă de piață de 39%, respectiv, 27%. Acestea au fost urmate de Ungaria (14%), România (8%), SEE (8%) și Slovacia (4%), potrivit raportului CEE Investment Market realizat de JLL.

 

 

Clujul nu ocupă vreun loc semnificativ în tabelul marilor tranzacţii din domeniul Retail, Birouri, Spatii logistice sau hoteliere, dar, în ceea ce priveşte vânzarea de locuinţe e pe locul doi la nivel naţional, ca număr de tranzacţii. Astfel, potrivit datlelor Agenției Naționale de Cadastru, cu excepția Bucureștiului – care are o populație de cinci ori mai mare și un număr de unități locative pe măsură – Clujul a avut anul trecut cele mai multe vânzări de imobile din țară, peste 43.700; adică aproape la jumătate față de numărul tranzacțiilor din Capitală, 42.500.

Ne putem aştepta la noutăţi, în 2018:

Cel mai mare complex de birouri din Cluj, ţintă pentru cumpărători

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.
  • Articole similare