Închide

Experienţa de antreprenor în România a unui canadian care îşi închide afacerea la Cluj: „Am constatat o lipsă de predictibilitate în ceea ce priveşte fiscalitatea, în fiecare an apărea ceva în plus de la Guvern”

EconomieSinteză știri locale by Actual de Cluj - ian. 25, 2018 0 2143

Sursa foto: Off the Wall

 

A încercat să lanseze o afacere în România, dar restauranul unde e asociat se închide în acest început de an, pe fondul poverilor fiscale. Acum e pregătit să îşi caute loc de muncă. Ca angajat. Este povestea canadianului Oliver Rydell, unul dintre asociaţii localului Of The Wall din Cluj, care se închide la finalul lunii. „Eu sunt un om cinstit şi nu am dorit să conduc altfel afacerea în acest domeniu, să găsesc portiţe pentru a nu plăti taxele”, a menţionat Oliver Ryfell, citat de Mediafax.

Doi tineri canadieni au deschis în urmă cu mai bine de 3 ani restaurantul Of The Wall, care a ajuns la 8 angajaţi. În urmă cu câteva zile, proprietarii au anunţat că închid afacerea, pe fondul noii „revoluţii fiscale”. Mai multe AICI

Oliver Ryffel are 40 de ani, a venit din provincia Alberta (Canada) şi s-a stabilit la Cluj-Napoca în 2013, iar în vara anului 2014, împreună cu un prieten, a deschis un restaurant în centrul oraşului. Potrivit acestuia, la început restaurantul părea o afacere care se putea conduce dar, pe parcurs, a devenit din ce în ce mai greu din cauza suprafiscalităţii. Rydell a reclamat taxele care trebuiau plătite pentru local, care nu se bazează pe profitul înregistrat sau pe venituri, ci pe suprafaţă şi pe locul unde este amplasat, ceea ce a însemnat costuri suplimentare de achitat. ”A fi o lovitură dură pentru noi şi nu am putut plăti, am negociat o eşalonare cu ANAF pentru şase luni, aveam de plată peste 2.000 de lei doar pentru asta. Mai este o nouă taxă care trebuie plătită în plus pentru angajaţii part-time, cum sunt majoritatea ai noştri, ceea ce înseamnă alte 3.000 de lei în plus pe lună. Nu poţi suporta la nesfârşit aceste taxări suplimentare care îţi ruinează afacerea. Numai în această lună avem de plătit taxe suplimentare de peste 7.000 de lei, ceea ce este foarte mult pentru o mică afacere cum este a noastră, aproape echivalentul chiriei. Actualul climat nu este deloc favorabil, nu este prietenos pentru mici afaceri. Am constatat o lipsă de predictibilitate în ceea ce priveşte fiscalitatea, în fiecare an apărea ceva în plus de la Guvern. Este foarte greu, îţi faci un plan de afaceri şi nu ştii ce te aşteaptă, este stresant, este foarte greu să îl respecţi. Sunt dezamăgit de aceste măsuri guvernamentale”, a explicat canadianul.

Canadianul, căsătorit în România, va rămâne la Cluj, dar spune că renunţă la statutul de antreprenor şi va căuta un job, ca angajat. „După stresul de a conduce o afacere şi a avea grijă de angajaţi simt că am nevoie de altceva. Eu sunt un om cinstit şi nu am dorit să conduc altfel afacerea în acest domeniu, să găsesc portiţe pentru a nu plăti taxele”, a menţionat Oliver Ryfell.

Citeşte AICI materialul integral

Nici un comentariu

Scrie un comentariu