Închide

Toamna protestelor: sindicaliștii din învățământ cer la Cluj investiții în educație. „V-am votat, ne-ați înșelat!”

EducaţieTop News by Actual de Cluj - oct. 02, 2017 2 394

Clasicul-deja protest al angajaților din învățământ de la Cluj a avut loc în ziua în care se deschide anul universitar: câteva zeci de sindicaliști au agitat pancarte și bannere și au fluierat în vuvuzele în fața Instituției Prefectului, care reprezintă Guvernul în teritoriu, ca să ceară, ca de obicei în ultimii mulți ani, salarii mai mari și condiții mai bune de muncă.

Lista revendicărilor de la protestul de azi numără șapte puncte: 1 – tergiversarea elaborării proiectului unei noi legi a educației, 2 – programele școlare învechite și neadaptate cerințelor de pe piața muncii, 3 – poziționarea funcțiilor didactice în grilele legii salarizării, 4 – calculul incorect al sporurilor, 5 – necuprinderea în Legea Bugetului de stat pe 2017, a sumelor necesare pentru plata sentințelor judecătorești, 6 – subfinanțarea educației și respectiv 7 – cuantumul pensiilor celor care au lucrat în învățământ.

Privind acest din urmă punct, sindicaliștii spun că pensionarii care au lucrat în sistemul de învățământ au „pensii de mizerie”, adică aproximativ 1.000 de lei, „asta în timp ce sunt pensionari proveniți din domenii „strategice” unde pensia medie este de peste 3.000 de lei”. „Considerăm că singurul principiu care trebuie să stea la baza calcului pensiilor din România trebuie să fie cel al contributivității la fondul de pensii. Dacă nu, atunci cerem pensii speciale și pentru profesori!”.

Cât privește subfinanțarea sistemului educațional, sindicaliștii spun că România alocă doar 4,2% din PIB educației, în vreme ce media UE este de 5,2%, „iar consecințele se văd”.

Organizator e Federația Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar: câteva zeci de membri de sindicat, înarmați cu șepci, bannere, vuvuzele, fluiere și alte asemenea, au scandat împotriva Guvernului și au cerut condiții mai bune de muncă. Câteva imagini:

  • 2 comentarii

    Scrie un comentariu