Închide

FOTO / REPORTAJ Toamna abundenței. Întâlnire între festivaluri în centrul orașului

ActualitateTop News by Luminiţa Silea - oct. 05, 2014 1 504

Un cort transparent montat pe Bulevardul Eroilor stârnește curiozitatea trecătorilor care debarcă din Piața Unirii cu meșteri populari, căsuța migdalelor și cort alb (pe care scrie în două limbi de unde se poate închiria), direct printre poze cu îndrăgostiți, agățate parcă de cerul orașului.

19

 

Ce este aici? Nimeni nu înțelege. Nici îndrăgostiții, nici vârstnicii. Dar curioșii se uită la grafica care elogiază iubirea, la tricourile albe cu imprimeu similar cu lucrările atârnate sau la hainele pastelate de pe manechinele adăpostite în cort. Un străin își cumpără un tricou „cu iubire”, o tânără ia un abțibild cu anticariatul de noapte (cumpără cărți ieftine aici), iar un domn în vârstă ascultă la căști poveștile unor necunoscuți. „Dar bine-bine, cine-s astia care vorbesc?”, îl apostrofeasză partenera. Nu știe să-i răspundă. E artă contemporană și o privesc.

 

Alți vârstinici intră și ies rapid. Se retrag în fața artei și fashion-ului contemporan. Un tricou imprimat costă 60 de lei.

În cortul transparent este o expoziție dedicată iubirii și o lansare de colecție de haine ce parte din TIMAF (Festivalul Internațional de Muzică și Artă Transilvania), aceia care anul trecut au adus Lord of the Dance la Sala Sporturilor și acum doi ani pe Parov Stelar, iar anul acesta îl aduc pe James Blunt să concerteze în noua sala Polivalentă, în 31 octombrie.

La TIMAF se poate mânca meniu cu supă, paste și pizza la 15 lei în localurile partenere. Se pot asculta concerte la Fabrica de Bere, Opera Națională sau se pot urmări întreceri, demonstrații de dans la Casa de Cultură a Studenților, demonstrații de fashion și de graffity. (program)

În Piața Unirii, mobilată cu corturi albe și tarabe ale meșterilor populari artizani și comercianți de bunătăți s-a derulat HerbstFest adică Festivalul de toamnă al economiei germană.

32

Arome, muzică, bere, prăjituri sau îndrăgostiți care se sărută au pus stăpânire pe centru.  Matei Miko, organizatorul Balului Operei, a ieșit în piață, probabil, cu nepotul. Un grup de mămici cu bebeii în marsupii de material mărșăluiesc pe latura cu cafenele a Pieței Unirii.

 

29

Cine a ieșit duminică din casă pe floașter a dat piept cu cele două festivaluri. Dar și cu stickerele <<de carte nu scapi>> montate în parbrizele mașinilor parcate în centru sau pe băncile goale. Tot duminică și-a deschis oficial porțile un alt festival, Fest Lit Cluj 2014 (Festivalul Național de Literatură care se derulează la Cluj până în 7 octombrie). În program, clujenii îl pot întâlni la laureatul Nobel, Antonio Lobo Antunes .  

fest lit 3

Începând de miercuri evenimentele dedicate cărților se continuă cu Festivalul de Carte Transilvania. Aducă lansări de carte pe bandă rulantă în Piața Unirii, de la Alin Fornade cu U Cluj Așa cum o știu”, la O istorie a vinului în România de Răzvan Voncu, sau „Amore, more, ore, re” a lui Pavel Șușară,  până la cărți ale oamenilor din presă și despre presă. Vezi aici programul.  La festivalul de carte clujenii vor avea parte și de concerte la Corso sau la Muzeul Etnografic de pe Memorandumului. 

Plicul cu mesajul <<DE CARTE NU SCAPI>> trebuie luat și deschis. E o surpriză!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.