Închide

Tișe, verdict absurd: ”voi cere să se revoce Hotărârea prin care am dat terenul pentru construirea spitalului regional din Cluj, dacă Ministerul Sănătății mai amână lucrările”

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 29, 2018 0 364

Președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe amenință că va cere revocarea hotărârii deliberativului județean prin care terenul pe care ar urma să fie construit viitorul spital regional din Cluj a fost oferit cu titlu gratuit Ministerului Sănătății, după ce ministerul a dat-o la întors cu construirea clădirii, evaluată la sume imense.

„Am făcut o cerere oficială către autoritățile competente ca noi să facem acest spital, ceea ce e absolut posibil. Eu am făcut o adresă în 19 noiembrie, o solicitare căre ministerul dezvoltării regionale și o solicitare către Comisia Europeană, să analizeze ghidul de finanțare. În mod cert cei care pot modifica ghidul sunt autoritățile din România, însă nimic nu oprește autoritatea din România să o facă pentru că nu există niciun impediment din partea comisiei europene. Când CJ ar deveni eligibil, în acel moment noi dacă am depune acest proiect ar trebui să asigurăm doar 2% din finanțare, 30% guvernul și restul de 70% – Comisia Europeană. Guvernul nu dorește să accepte acest lucru pentru că ar trebui să cofinanțeze automat aceste spitale regionale. La suma uriașă la care au ajuns prin studiile de fezabilitate făcute, 400 milioane de euro un spital, o cifră uriașă, ei trebuie să depună cofinanțarea, care aplicată la suma la care au ajuns e absolut imposibil de acoperit. Dacă am deveni noi eligibili, noi în 3 luni printr-un concurs de soluții am avea SF-ul gata și am avea valoarea corectă a acestui spital. E absolut fezabil un astfel de demers al nostru, bugetul CJ ar putea suporta 2% din valoarea reală, și nu dintr-o jumătate de miliard”. Tișe spune că în acest moment nu există niciun impediment din punct de vedere al disponibilității terenului pentru construcție – clădirea ar urma să aibă o amprentă la sol de un hectar, dar terenul are 14 hectare. Costurile – până la 250 de milioane de euro, cu tot cu dotări, spune Tișe.

Să mai spunem că telenovela spitalului regional din Cluj durează de ani de zile iar până acum nu s-a întors nicio lopată pe teren. Documentația necesară finanțării a trebuit refăcută, dar Tișe spune că CJ Cluj nu a întârziat „nicio zi” derularea acestui proiect.

Amintim, comisarul european Corina Crețu a declarat recent la Cluj că „este trist” că sunt mai bine de trei ani de când au fost semnate contractele de finanțare pentru cele trei construcții, dar acestea nu au început „Au fost semnate în 2015, în iulie, au fost prevăzut în programul operațional regional să fie gata în 2017, suntem în 2018 şi nu sunt gata. Sperăm că construcţiile vor fi mai rapide decât elaborarea documentaţiilor”, a completat ea.

 

Amintim câteva episoade din telenovela construirii spitalului regional de la Cluj:

Citește aici toată telenovela spitalului regional de urgență din Florești

Citește și:

 

Citește și:

Au îngropat Spitalul Regional de Urgență și se trezesc acum, în prag de campanie electorală, că vor să-l construiască ei

Nici un comentariu

Scrie un comentariu