Închide

Tișe s-a pornit să-l detroneze pe Buda de la cârma PNL Cluj / Ce strategie a abordat la întâlnirea cu premierul Ciucă

ActualitateOpiniePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - mai 22, 2022 0 863

La întâlnirea pe care primarii liberali clujeni au avut-o vineri cu premierul Nicolae Ciucă au existat și replici tensionate, cel puțin doi edili declarându-și nemulțumirea în privința modului în care sunt derulate alocările de fonduri de la nivel central. Sursele actualdecluj.ro spun că primarii clujeni sunt asmuțiți împotriva conducerii PNL tocmai de către președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, care și-a reluat mai vechea dispută cu șeful PNL Cluj, Daniel Buda.

În fapt, care e miza lui Tișe, în perioada următoare? Să-l înlăture pe Buda de la președinția PNL Cluj și să-i ia el locul, bazându-se masiv în sensul acesta pe sprijinul organizațiilor liberale din județ, pe care le controlează – sau cel puțin are impresia că o face – prin intermediul primarilor.

Primarii liberali sunt conectați la banii Consiliului Județean, iar acum, în plus, vor avea la dispoziție și Programul național de investiții „Anghel Saligny”.

La întâlnirea de vineri, Alin Tișe a vrut să-l avertizeze pe premierul Ciucă, dar și pe Lucian Bode – în momentul de față conducătorul de facto al PNL – că el ar trebui să aibă ultimul cuvânt în distribuirea fondurilor din programul „Anghel Saligny”, la nivel de Cluj, fluturând amenințător așa zisa „nemulțumire” a primarilor, care, nu-i așa, sunt cei mai importanți în strategiile electorale ale partidului.

Până în acest moment se știe că banii din „Anghel Saligny” vor fi distribuiți de Ministerul Dezvoltării, în baza proiectelor de investiții depuse de administrații locale, însă nu s-au stabilit criterii de departajare, fapt ce a lăsat să se înțeleagă de la bun început că acest program e similar cu cele gestionate anterior de PSD (așa zise PNDL), având scopul de a-i menține activi în partid pe primari.

Tișe le spune primarilor că el e cel mai preocupat să le obțină banii din acest program, iar la nivel de partid are pretenția ca Daniel Buda să nu se implice în niciun fel.

Și nu doar banii din „Anghel Saligny” îl preocupă pe Tișe, ci și funcțiile pentru oamenii săi, la toate nivelurile, local și central, pe acest subiect intrând de asemenea în conflict cu Buda, spun sursele Actual de Cluj.

Prin comparație cu Buda, actualul lider al Consiliului Județean Alin Tișe se simte îndreptățit să preia el șefia PNL Cluj, considerând că acest privilegiu i-ar reveni doar prin prisma rezultatelor electorale care l-au propulsat la șefia Consiliului Județean Cluj, uitând că fără sprijinul direct al lui Emil Boc și fără susținerea partidului n-ar fi ajuns niciodată atât de departe.

Tișe ar vrea chiar mai mult, să devină el primarul municipiului Cluj Napoca, în cazul în care Emil Boc i-ar face loc, retrăgându-se pe o poziție de anvergură. Numai că Boc nu are unde să se ducă deocamdată (nu la nivelul la care tânjește el) urmând să candideze și la alegerile din 2024 – potrivit informațiilor actualdelcuj.ro –  tot pentru funcția de primar al Clujului.

Așa că dacă la primărie nu i se întrevede vreo șansă, Tișe o ține acum în război pentru funcția de președinte al PNL Cluj, conștient, totuși, că Daniel Buda va avea în continuare susținerea lui Emil Boc și a întregii organizații municipale a PNL Cluj Napoca, inclusiv a liderilor PNL de la centru. Pentru a câștiga acest război, Tișe are nevoie de mai mult decât de primari și filiale județene liberale (mai ales dacă punem la socoteală că primarii nu-s deloc statornici în iubire, când vine vorba de interesele lor). El ar mai avea nevoie și de organizația municipiului Cluj Napoca, loc în care nu e deloc simpatizat.

Leneș fiind și de o autosuficiență maximă, Tișe n-a reușit în acești ani să acapareze simpatia și interesul liderilor de la centru. El în plan central nu contează, nimeni nu-i deschide o ușă, nimeni nu-l invită, nimeni nu-l întreabă de sănătate, în afara cazului în care se mai bagă singur în seamă, postând teorii belicoase pe facebook.

Anul trecut s-a oferit imediat să contribuie la puciul prin care Ludovic Orban a fost înlăturat de la șefia partidului, fiindu-i promis la schimb un loc în Biroul Central al PNL, adică în conducerea partidului, poziție din care Tișe n-a realizat de fapt nimic, nu s-a remarcat în vreun fel, nu s-a auzit de existența sa.

În ultimii doi ani, el doar a stat lenevind pe tușă – sursele actualdecluj.ro spun că nu se achita nici măcar de sarcinile elementare care-i reveneau ca președinte de Consiliu Județean, în sensul că nu dădea cu săptămânile pe la serviciu – ca deodată să-l revedem  în spațiul public cu vechi trucuri de politruc îmbătrânit, brusc preocupat de „sportul clujean” și de modul în care sunt finanțate echipele „CFR” și „U”  Cluj, sperând că poate, poate reușește să mai stârnească o dezbatere, să câștige puțin din atenția și emoția mulțimilor.

Sursa foto: Facebook/PNL Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.