Închide

Tinerii cu studii superiore nu se uită la bani, caută atmosfera de la locul de muncă (studiu)

ActualitateEconomieTop News by Actual de Cluj - aug. 23, 2016 2 440

Atmosfera de lucru din cadrul companiei este primul aspect de care țin cont tinerii când aleg o firmă pentru care să lucreze. În special cei din Cluj-Napoca, dar și, per ansamblu, toți cei care își caută locuri de muncă în domeniul IT sunt cei mai interesați de acest aspect. După atmosferă, în alegerea unui loc de muncă de către tineri, primează siguranța locului de muncă, posibilitățile de promovare și de creștere profesională. Abia pe locul patru se află pachetul salarial în alegerea locului în care se angajează.

Datele reies dintr-un studiu realizat în primăvară de Târgul de Cariere (TdC), eveniment care reunește peste 200 de companii și mai mult de 25.000 de candidați din mai multe orașe din România și Republica Moldova. Cercetarea a fost făcută în cadrul TdC pe un eșantion de 1.405 tineri specialiști, absolvenți cu studii superioare și candidați cu studii în curs de finalizare din Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Brașov, Sibiu, Târgu-Mureș și care au vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.

Piața forței de muncă la Cluj: care e salariul mediu și când decid clujenii să își lase locul de muncă

„72,13% dintre respondenți afirmă că atmosfera de lucru din cadrul companiei este foarte importantă, 70,29% își doresc siguranță la job, 58,97% caută la serviciu posibilitățile de promovare și de creștere, în timp ce 48,60% consideră că pachetul salarial este foarte important. Rezultatele studiului arată că tinerii sunt mai degrabă interesați de companii care le oferiă ocazia de a învăța și de a avansa decât de firme care nu le oferă
această oportunitate după angajare. O surpriză pentru noi a fost să vedem că
mulți candidați pun preț mai mare pe creștere și avansare, siguranța locului de muncă și atmosfera de la seviciu decât pe salariul obținut la angajare”, au afirmat cei care organziează Târgul de Cariere.

Despre dorințele clujenilor care caută loc de muncă citiți și aici:

Un meseriaş cu leafă mică, un tânăr din Franţa şi o studentă caută loc de muncă la Cluj. Ce au găsit în târgul de job-uri

Potrivit studiuli, cei mai interesați de o atmosferă de lucru destinsă sunt locuitorii din Cluj-Napoca – 77,08%, urmați de sibieni – 74,56%, bihoreni – 72,18%, brașoveni – 69,74%, mureșeni – 69,44% și ieșeni– 68,17%. Candidații Târgului de Cariere în IT au ales această opțiune în procent de 73,77%.

Siguranța locului e muncă este foarte importantă pentru bihoreni (76,69%), brașoveni (75,88%),
în timp ce ieșenii și clujenii sunt mai puțin interesați de acest aspect (57,79%, respectiv 72,02%).

De asemenea, posibilitățile de promovare sunt foarte importante pentru brașoveni – 67,76%,
sibieni – 63,60% și clujeni – 61,46%. De promovare se arată atrași, în procent de 67,76%, și
tinerii IT-iști care au participat în primăvară la Târgul de Cariere în IT de la Cluj.

Cei mai interesați de pachetul salarial oferit de companii sunt locuitorii din Sibiu (53,95%), urmați de cei din Brașov (53,07%) și Bihor (52,63%), în timp ce procente sub 50% se înregistrează în Cluj (49,50% în rândul candidaților de la Târgul de Cariere Cluj Global și 40,98% în rândul tinerilor Târgului în IT), Iași (48,44%) și Târgu-Mureș (41,67%).

Despre IT-iști citește și aici:

Domeniul unde o companie crește cu 100 de angajați pe an. Cât mai ține “minunea”?

2 comentarii

  1. Studiu realizat de Târgul de Cariere? :))))))))) La Târgul de Cariere participa toți absolvenții ratați care nu au reușit sa se angajeze în timpul facultății și care visează la un job unde sa primească cafea gratis. Daca la un salariu decent nu se pot gândi, măcar caterinca sa fie. Tipic petardelor restanțiere …

Scrie un comentariu