Închide

Țiganii de pe Pata Rât, marș de protest în Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 17, 2015 0 602

Comunitățile de țigani de la groapa de gunoi a Clujului, Pata Rât, pornesc în marș de protest în această dimineață, de la rampa de deșeuri până în centrul orașului, ca să-și revendice drepturile.

Comunitățile de țigani de la Pata Rât numără câteva sute de persoane iar organizatorii marșului de protest le descriu condițiile de locuit, dar și stilul lor de viață, ca fiind „de neconceput”. Mulți dintre rromii ajunși aici au venit după ce au fost evacuați forțat de pe strada Coastei.

Marșul de solidaritate al romilor „Orașul pentru oameni, nu pentru profit”, dedicat victimelor evacuărilor forțate, începe la ora 10. „Acțiunea noastră este un marș împotriva rasismului și împotriva nedreptăților locative suferite de oamenii deposedați de drepturile lor sociale și economice.
De-a lungul mai multor decenii „Pata Cluj” s-a format ca o zonă rezidențială a oamenilor expulzați în valuri succesive din Cluj și prin măsurile administrative ale autorităților publice locale. Rasismul practicat împotriva romilor a justificat aceste expulzări în fața populației majoritare prin susținerea ideii conform căreia locul romilor este lângă gunoaie. Autoritățile publice au desconsiderat total prezența oamenilor pe rampa de gunoi și au refuzat constant să acorde un statut legal persoanelor care și-au găsit refugiu în Dallas/Pata Rât, căci astfel trebuiau să îi recunoască ca cetățeni cu drepturi.
Nesiguranța locativă caracterizează și locatari ai unor alte zone rezidențiale din Cluj-Napoca, cum ar fi strada Stephenson”, explică organizatorii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Tags

    Articole similare