Închide

Blocul lui Bene care râde în nas autorităților locale. A mai crescut cu un etaj după ce instanța a dispus sistarea lucrărilor

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 16, 2015 2 1729

Un bloc autorizat în cartierul Bună Ziua pe strada Marin Preda cu trei etaje și mansardă se ridică nestingherit, chiar dacă Tribunalul a dispus sistarea lucrărilor la începutul acestei luni. De atunci, vecinii au sesizat că respectivul imobil crește cu câte un etaj de la o zi la alta. Poliția locală și Inspecția de Stat în Construcții nu fac decât să închidă ochii chiar dacă blocul este ridicat la doar 7 metri de magistrala de gaz, când distanța legală este de 20 de metri. O asociație a anunțat că va face plângere penală împtriva benefeciarului, nimeni alta decât firma Napocamin de care se leagă numele omul de afaceri Ioan Bene, judecat în dosarul Uioreanu pentru dare de mită și arestat în prezent într-un alt dosar de corupție.

Administrația locală a avizat un bloc cu demisol, parter, trei etaje și mansardă pe Marin Preda nr. 30, încă de la finalul lui 2011, pe vechiul Plan Urbanstic General, zona fiind inclusă ca centru de cartier. Lucrările au fost începute anul acesta de către un alt beneficiar și anume societatea Napocamin. Numai că blocul în cauză nu respectă distanța legală de 20 de metri față de magistrala de gaz din patrimoniul Transgaz. Beneficiarul putea începe lucrările, doar dacă devia respectiva conductă, pe cheltuiala sa. Număi că acest lucru nu s-a întâmplat, au reclamat cetățenii din zonă.

Așa că riveranii din zonă au apelat la avocați din Asociația Pentru Protecția Urbanistică a Clujului și, din primăvara acestui an, au cerut autorităților locale să nu închidă ochii la ilegalitățile pe care noul beneficiar vrea să le facă. Au formulat plângere prealabilă, au sesizat Transgaz, însă fără succes. Primăria a respins cererea de revocare a hotărârii prin care a fost aprobată documentația de urbansim, cu toate că a autorizat acest bloc fără ca Transgaz să își dea acordul. Pe vechiul PUG, la dosar exista aviz de la E.On Gaz care menționa că nu are investiții în respectiva zonă, iar primăria nu s-a preocupat de situația poziționării față de magistrala de gaz. Riveranii construcției de pe Marin Preda nr. 30 au sesizat Transgaz care s-a adresat Inspecției de Stat în Construcții pentru a suspenda lucrările. Ulterior și instanța a dispus sistarea lucrărilor, la începutul lunii iulie, după ce riveranii construcției din cartierul Bună Ziua au cerut acest lucru.

Faza de plângeri penale

„ La blocul de pe Marin Preda nr. 30 se lucrează nestingerit chiar dacă atât Inspecția de Stat în Construcții cât și Tribunalul Cluj au dispus sistarea lucrărilor având în vedere că nu se respectă distanța minimă față de conducta magistrală Transgaz. Am sesizat poliția locală, dar aceștia spun că nu au competențe să intervină. Fiind vorba despre infracțiune în formă continuată. De când Tribunalul a decis sistarea lucrărilor, la începutul acestei luni, blocul a mai crescut cu un etaj iar pe șantier se lucrează nestingherit. Probabil vom ajunge în faza de plângeri penala. Și noi vrem să facem și suntem convinși că și riveranii au pornit deja demersurile”, au subliniat reprezentanții Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului care asistă prin avocați din asociație rivenarii de pe Zaharia Stancu, nemulțumiți de urbanismul pe care firma Napocamin îl practică cu voia autorităților locale la ei în cartier. Oamenii au mai cerut imstanței și anularea autorizației de construire. Napocamin se leagă de numele omul de afaceri Ioan Bene, judecat în dosarul Uioreanu și arestat în prezent într-un alt dosar de corupție. Potrivit mediei locale, societatea pe care Bene făcea achiziții și proiecte a rămas în familia sa, acesta cesionându-și acțiunile. Cei care se ocupă de Napocamin au anunțat, citația de ziuadecj.ro, că vor devia magistrala de gaz, fără a preciza însă termenul.

 

2 comentarii

  1. de ce nu spuneti ca hotararea tribunalului cluj din data de 1 iulie a.c. nu este definitiva.
    aceasta sentinta a fost atacata cu recurs, si, potrivit dreptului civil romanesc, in cauze de contencios administrativ, depunerea recursului SUSPENDA executarea. deci napocamin isi poate face blocul linistita deoarece pana cand sse va judeca recursul la curtea de apel, lucrarile vor fi gata iar banii vor intra in contul lui bene.
    mai invatati drept iar daca nu aveti avocati de forta cautati mai bine ca ei sunt.
    cat despre dna, nu e vb de coruptie ci doar de prostia unui cod civil

  2. bai da nu se poate. cum naiba. de ce construiesc ? cum pot fi opriti? ala e deja in puscarie, isi bate joc de un oras intreg si noi chiar nu putem face nimic?

Scrie un comentariu

Articole similare