Închide

Tic-tac, tic-tac. Oficial, primăria se întoarce pe Cetățuie

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 31, 2015 1 642

La aproximativ trei ani de la campania pornită de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania (OAR-T) pentru a atrage atenția asupra necesității conectării dealului de belvedere al orașului de oamenii din oraș, primăria se intoarce ca proprietar pe Cetățuie. Consilierii locali vor dezbate un proiect de hotărâre la ședința ordinară din 5 august prin care ca fi cumpărat porticul de deasupra scărilor ce urcă spre Dealul Cetățuia. Urmează, după cum a declarat primarul Emil Boc, ca pe final de august, început de septembrie să se cumpere și terenul de 1 hectar pentru amenajarea unui teatru de vară public în zonă.
„Acum cumpărăm porticul. La următoarea ședință de Consiliul Local sperăm să intrăm și cu teatrul de vară. Încă nu s-a reușit finalizarea actelor pentru teren, însă avem promisiuni că vor fi și acestea gata. După ce închiem etapele birocratice urmează să demarăm licitațile pentru a reda aceste spații clujenilor”, a spus primarul Emil Boc.

Potrivit ultimelor negocieri purtate de administrația locală cu Unita Turism cea care administrează proprietățile de pe Cetățuie, s-a stabilt că primăria va cumpăra 10.000 de mp cu 100.000 de euro pe Cetățuie, dar și porticul din zonă, cu alți 20.000 de euro. Inițial, administrația locală urmă să mai achiziționeze o clădire, în afară de portic, însă a renunțat la aceasta după ce Unita Turism a fost de acord să-i vândă teren în zonă.

Arhitecții din OAR-T au atras atenția în 2012 cu Scena Cetății asupra zonei cu fortificații și clădiri de garnizonaă de pe Dealul Cetățuia ca să incurajeze transformarea zonei într-un incubator cultural. În 2015, proiectul pornit de filiala din Transilvania a Ordinul Arhitecților – Scena urbană – s-a reîntors în punctul de Belvedere al orașului. Cu o reprezentație de operă. S-a cântat Carmen în aer liber. Între timp, primăria a fost sensibilizată de aceeași arhitecți să cumpere clădiri-monument scoase la vânzare de proprietarul Cetățuii. Așa s-au pus bazele realizării unui teatru de vară public deasupra orașului.

Președintele OAR-T, arhitectul Szabolcs Guttmann, spune că, chiar dacă au trecut multe luni de la inițiarea demersurilor de cumpărare, întoarcerea primăriei pe Cetățuie e o veste bună. „Important este ca porticul să se repare și să fie transformat în punct info pentru că anul acesta suntem Capitală Culturală Europeană. Clădirea are unele probleme, dar nu sunt de Meșterul Manole. Trebuie utilizată repejor și făcut un proiect”, a menționat Guttmann. Cât despre terenul pentru teatrul de vară, arhitectul spune că este important să fie un perimetru deliminat de zidurile de apărare ale vechii fortificații pentru că în acest fel poate fi pus mai bine în valoare.

Scrie un comentariu