Închide

The Guardian vine la Cluj ca să vadă rampa de gunoi Pata Rât. „Nimeni nu merită să locuiască aici”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mai 25, 2019 0 397

Un jurnalist de la celebrul ziar The Guardian, Shaun Walker, a venit la Cluj ca să vadă în ce condiții trăiesc țiganii care locuiesc la rampa de gunoi a orașului Cluj-Napoca, Pata Rât, în contextul alegerilor europarlamentare.
„Pata Rât e doar la câteva mile în afara orașului Cluj-Napoca, în nord-vestul României, dar se simte ca la o lume distnață de străzile drăguțe și arhitectura barocă a efervescentului centru al orașului. Aici, gunoiul din oraș și regiune e depozitat în movile vaste iar aerul e îmbâcsit cu mirosul deșeurilor putrede”, notează autorul. Aici locuiesc aproximativ 1.800 de persoane, „aproape toate” de origine rromă, ce locuiesc în condiții deprimante și nesanitare, într-un fel de tabără lângă o groapă de gunoi. Mulți au fost evacuați din locuințele din oraș și mutați forțat în aceste barăci înghesuite. Între ei, Linda Zsinga, o țigancă de 37 de ani ce a petrecut câțiva ani în Pata Rât după ce ea și familia sa au fost evacuați cu o notificare de doar două zile din centrul orașului în 2010, și a făcut o campanie pentru închiderea acestei zone și mutarea rezidenților în locuințe sociale în interiorul orașului. Deocamdată, însă, puțin succes. „Nimeni nu merită să locuiască aici”, spune ea, arătând în direcția gropii principale de gunoi. „Când locuiam aici nici nu puteam deschide geamurile din propria casă, din cauza mirosului. Oricine are nevoie de locuințe sociale ar trebui să poată să le obțină”.
În Europa Centrală și de Est, în țări ca Slovacia, Ungaria și România, mulți țigani locuiesc în condiții de ghetou asemănătoare cu cele de la Pata Rât. înghesuiți la marginea orașului și de multe ori excluși din educație și piața muncii. La Pata Rât copiii erau tachinați pentru că sunt murdari și miros. După aproape un deceniu, cele mai multe din barăci au apă curentă și electricitate, dar tabăra e în continuare un loc dificil de locuit și e tăiată de la rutele de transport public. Dar nu toți sunt disperați să plece: unele familii se descurcă financiar din sortarea materialelor reciclabile de la rampa de gunoi, și se tem că dacă se mută vor pierde și această mică sursă de venit.

Aici articolul integral

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags