Închide

Teoria iaurtului care frige în Consiliului Local: cum dă orașul 11.550 mp pentru investitorul Emerson?

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - mai 15, 2015 2 911

Le dăm terenul sau nu le dăm terenul? Dar… dacă îl vând? Și totuși Emerson e investitor important și are nevoie de teren pentru parcări. Sprijinim investitorii! Da! Dar… dacă Tetarom vinde, mai încolo, terenul? Discuțiile s-au iscat în ședința de azi a Consiliul Local. 

Municipiul Cluj-Napoca urmează să contribuie la majorarea capitalului social al Tetarom cu un teren de 11.550 mp, care să fie pus la dispoziția companiei Emerson, principalul ocupant al parcului industrial Tetarom II de la Bulevardul Muncii. Grupul american este unul dintre cei mai mai investitori ai Clujului, dar a decis recent să relocheze o parte din activitate la Oradea, pentru a o înlocui cu alte procese în centrul de aici. Tetarom e societatea care administrează parcurile industriale ale județului, este controlată de Consiliul Județean, dar îi are printre acționarii „mici” și pe reprezentanții municipiului. Iar disputa “cu drobul de sare” și iaurtul care frige a avut loc la ședința de consiliu local de azi.

Mai exact, în momentul în care ordinea de zi a ajuns la Hotărârea privind mandatarea unui consilier local pentru a reprezenta interesele Consiliului Local al municipiului în cadrul Adunării Generale Ordinare și Extraordinare a Acționarilor Tetarom din data de 27 mai. Pe ordinea de zi a acestei adunări, punctul de maxim interes este cel privind aprobarea majorării capitalului social cu aportul în natură adus de acționarul municipiul Cluj Napoca, aport constând în teren de 11.550 mp.

Discuția a pornit de la observația consilierului PSD Claudia Anastase, care a ținut să atragă atenția asupra felului în care municipiul își folosește sau își înstrăinează terenurile, cu referire la punctul următor de pe ordinea de zi. Mai precis: Cartierul Tineretului. Amintim, în cazul parteneriatului de pe Dealul Sf Gheorghe, primăria a ajuns în situația de a fi în pericol să piardă 99 hectare de teren din afacerea imobiliară (ulterior reconvertită în producerea de energie) cu Arpad Paszkany. „Te-ai fript o dată, sufli și în iaurt!” – e noul principiu lansat în discuție de consilierii locali.

Primarul Emil Boc a intervenit însă pentru „speța” aflată acum în discuție: transferul de teren către Tetarom, administratorul parculurilor industriale ale județului, pentru ca acesta să fie folosit de Emerson, grupul american instalat în Tetarom II, pe Bulevardul Muncii. „Eu susțin că trebuie să sprijinim un contributor important la bugetul local, care are și altă alternativă la Cluj. Da, trebuie să fie totul legal! Și este! Ei au nevoie de acest teren pentru parcare. Terenul va merge la Tetarom, iar acesta va fi un semnal că investitorii sunt susținuți, legal”, spune primarul Emil Boc.

Eu sunt de acord că nu trebuie să ridicăm elemente de blocaj pentru investitori. Dar să ne uităm la următorul punct de pe ordinea de zi (Cartierul Tineretului). Am exprimat niște temeri întemeiate, vizavi de orice investiție. Orice intenție de asociere e marcată de bună credință, dar să luăm toate măsurile pentru buna gestionare a banului public”, a intervenit Anastase. „Trebuie să ne luăm măsuri de precauție. Dacă Tetarom vinde terenul?”, a intervenit consilierul Adrian Mureșan. Majorarea de capital cu aport în natură se referă la un teren de 11.550 mp, adus de acționar municipiul Cluj Napoca. Mai precis: terenul „se transformă” în acțiuni.

Dacă căutăm nod în papură, cu siguranță îl găsim. E vorba de o parcare pentru o firmă care are 3000 de angajați. Este vorba despre angajați ai Clujului”, a mai susținut primarul.

Ideea de a pune la dispoziția Emerson acest teren a fost adusă pe tapet încă din 2008, când se discuta și adăugarea unei clauze privind interdicția de vânzare. Îngrijorarea de acum a consilierilor vine în contextul în care Tetarom este o societate controlată de Consiliul Județean, în care Consiliul Județean deține majoritatea necesară luării deciziilor. Așa că modificarea statutului Tetarom referitor la vânzarea terenurilor ar fi acum o măsură de protecție suplimentară.

„Prin acest aport de capital, noi ne mărim participațiunea de la 1% la 9% în Tetarom. Deci oricum ne-am crescut valoarea participării”, a intervenit și consilierul Ovidiu Florian.

În final, după contradicții și discuții, inclusiv un episod de ceartă între Boc și Iulia Ardeuș, șeful direcţiei de patrimoniu, conslilierii au votat pentru mandatarea consilierului Florin Gliga să reprezinte CL la Adunarea Generală a Tetarom. Din această poziție, reprezentantu CL urmează să susţină solicitarea Consiliului Local de modificare a statutului Tetarom, astfel încât tranzacţiile cu mijloace fixe din patrimoniul societăţii să nu se poată face decât cu 95% din votul acţionarilor. În acest fel, reprezentanții Consiliului Local ar avea un cuvânt de spus. Care să și conteze.

2 comentarii

  1. Pai n-au fost in stare stare sa prelungeasca liniile de transport in comun, sa poata oamenii sa mearga linistiti la servici. Acum nu sunt nici parcari si din cate se pare nici sperante. Spunea un consilier ca poate Tetarom vinde terenul… De clauze contractuale n-ati auzit? Avocatii si juristii platiti si din taxele celor care lucreaza pe platforma Emerson ce fac? Dorm? Sa faca un contract ca lumea! Sustinem investitorii! Ma lasi?

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare