Închide

De ce s-a anulat proiectul Universității din Florești

AdministrațieDin județTop News by Cosmina Fernoaga - mai 15, 2015 0 691

Mult disputatul proiect ce viza realizarea unui Campus Universitar în comuna Florești nu se mai implementează, având în vedere că Asociația Creștină Pro Integritate a renunțat la contractul pe care îl semnase cu administrația locală, în sensul acesta. Concret, Primăria Florești a acceptat să pună la dispoziția Asociației o suprafață de circa 10 hectare de teren, în urmă cu aproximativ doi ani, în zona Cetatea Fetei. Asociația se obliga să achite o redevență lunară care, de altfel, i-a și adus în cont Primăriei, până în prezent, peste 800.000 de lei. Conform informațiilor promovate la momentul respectiv, Asociația Creștină dorea să construoască o Universitate Creștină care să pună „pună bazele unei generații de profesioniști a căror educație să fie ferm ancorată în valorile creștine, inspirate din Sfânta Scriptură”. Univeristatea urma să fie deschisă tututor, fără vreo discrimnare de natură confesioanlă. Proiectul a fost abandonat, iar primarul din Florești, Horia Șulea, spune că nu cunoaște motivul pentru care s-a solicitat rezilierea acestui contract de concesiune: „Cererea de reziliere a aparținut Asociației Cerștine Pro Integritate. Eu chiar nu cunosc motivele, ele țin de managementul Asociației. Îmi pare rău că această investiție nu se mai realizează, având în vedere că și noi am demarat în zona respectivă construcția unei școli”, a transmis Șulea.

2-noua-universitate-crestina-floresti-cluj-napoca-2015-rodiagnusdei

Asociația Creștină Pro Integritate și-a tras obloanele

Această Asociație s-a înființat în 2012, din inițiativa unor oameni de afaceri, dintre care cel mai cunoscut este dejeanul Ioan Tecar, constructor și producator de hartie. Tecar a deținut și funcția de prim-vicepreședinte al Asociației. Scopul acestei entități a fost acela de a implementa proiecte de formare profesională și sprituală, precum și de a sprijini învățământul confesional. Pe site-ul proproiu al Asociației mai apar încă date despre investiția Campusului Universitar din Florești, evaluată la peste 10 milioane de euro: „Universitatea va oferi servicii educațíonale pentru o varietate de specializări, printre care management, economie, juridic, asistență socială și inginerie. Proiectul include clădirea universității, cu săli de curs, spații verzi, terenuri de sport, precum și spații de cazare pentru studenți și profesori”. Fost secretar în cadrul acestei Asociații, Alin Stegeran, a explicat că s-a schimbat conducerea Asociației încă din toamna anului trecut și că, din informațiile pe care le are, s-a renunțat la Campusul Universitar din Florești din rațiuni financiare: „S-a ajuns la concluzia că dimensiunile acestui proiect sunt mult prea mari. Investiția s-ar fi întins pe mulți ani, iar în urma unor calcule financiare s-a renunțat”. Primarul Horea Șulea a precizat că pentru rezilierea contractului pe cale amiabilă, Asociația Creștină Pro Integritate are obligația să achite în prealabil toate restanțele la plata redevenței. „S-a solicitat plata redevenței întregi, fără aplicarea reducerii stipulate în contract pentru edificarea construcției. Oricum, Primăria Florești a încasat în total o sumă de peste 800.000 lei în cadrul acestui contract iar acum terenul îi revine de drept înapoi”. Șulea își face deja planuri noi cu acest teren. El a precizat că sunt mai mulți investitori care s-au arătat interesați.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.