Închide

Tentativă de fraudă informatică oprită la Cluj. Ce sfaturi îți dau polițiștii ca să nu le dai hackerilor banii tăi

Actualitate by Actual de Cluj - mai 29, 2020 0 833

Fraudă informatică de proporții la Cluj, cu prejudiciu de zeci de mii de euro – dar oprit la timp, sub forma tentativei, după ce posibilele victime au înțeles că li s-a întins o capcană informatică.

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale de la Cluj fac cercetări într-un dosar penal de tentativă la infracțiunea de fraudă informatică și acces ilegal la un sistem informatic după ce o tranzacție de 74.000 de euro, într-un cont bancarfals, a fost sistat.

Reprezentanții firmei din Cluj cărora li s-a cerut plata au înțeles că e vorba de o fraudă și au cerut ajutorul polițiștilor. ”Cercetările au fost demarate la data de 21 mai anul curent, în urma unei sesizări din partea reprezentantului unei societăți comerciale cu sediul în municipiul Cluj-Napoca, despre faptul că pe adresa de e-mail a operatorului economic au fost primite mai multe notificări, solicitându-se achitarea unor facturi fiscale restante, în valoare de 73.950,30 euro”, au explicat anchetatori. Facturile ar fi reprezentat contravaloarea unor produse achiziționate de către operatorul economic din Cluj-Napoca de la o societate comercială din Franța cu care lucrează de 15 ani.  ”Plata facturilor era solicitată într-un cont bancar diferit față de cel utilizat în mod frecvent în relația de colaborare a celor două societăți, aspect care l-a determinat pe reprezentantul societății clujene să sesizeze polițiștii”, arată anchetatorii.

Acetșai au descoperit că hackerii au spart adresa de e-mail a firmei din Franța, de unde au trmis facturi fictive și urgente către firma din Cluj. ”Din analiza e-mailurilor respective s-a constatat că acestea ar fi fost expediate de la adrese localizate în Nigeria, și nu în Franța”, arată anchetatorii.  ”Tranzacția sumei de aproximativ 74.000 de euro nu a fost efectuată, reușindu-se astfel stoparea săvârșirii infracțiunii de fraudă informatică”.

Pentru a nu deveni victimele infracțiunilor de fraudă informatică, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale vă recomandă:

  • achiziționarea programelor antivirus cu licență, instalarea și actualizarea
    acestora pe sistemele informatice utilizate de către societățile comerciale;
    nu deschideți linkuri suspecte;
  • crearea unor parole complexe pentru accesarea sistemelor informatice ale
    societății și a adreselor de e-mail utilizate în corespondența cu alți colaboratori;
    verificarea conturilor bancare în care se solicită efectuarea unor
    transferuri bancare;
  • în situațiile în care, în relațiile de colaborare intervin modificări ale conturilor bancare, contactați societatea pentru confirmarea noului cont bancar.
  • verificarea temeinică a adreselor de e-mail de la care recepționate anumite e-mail-uri privind plata unor facturi;
  • pentru a se elimina posibilitatea unor fraude informatice, acordați atenție sporită denumirii adresei de e-mail  de la care a fost primită solicitarea. Exemplu – sunt folosite adrese de e-mail aproape identice cu cele reale, fiind înlocuite sau adăugate anumite caractere sau litere, greu de identificat la prima vedere, cum ar fi înlocuirea literei ”l” scris cu litere mici, cu litera ”i” scrisă cu majuscule, ori înlocuirea extensiei ”.com” cu extensia ”.corn”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu