Închide

Tendinţe pe piaţa muncii: lucrul de la distanţă, calea antreprenoriatului şi criza de muncitori

Economie by Kristina Reştea - nov. 12, 2018 0 287

 

Angajaţii sunt tot mai interesaţi de posibilitatea de a lucra de la distanță, tot mai mulţi specialiștii care ar putea ocupa cu succes roluri în middle management aleg calea antreprenorialului, iar una dintre provocările de pe piața forței de muncă constă în găsirea muncitorilor din producție. Sunt câteva dintre tendinţele de pe piaţa forţei de muncă, arată o companie de consultanţă în domeniul Resurselor Umane.

Tehnologia și modul în care abordăm managementul angajaților vor transforma industria de HR în următorii ani. Angajații se așteaptă deja să primească mai mult din partea companiilor, iar specialiștii în resurse umane trebuie să găsească soluții pentru selecția și retenția angajaților și îmbunătățirea echilibrului între viața personală și cea profesională. În România, anul 2019 va fi marcat de o perioadă în care angajatorii și specialiștii în HR vor trebui să rafineze aceste direcții, potrivit companiei de recrutare și consultanță în resurse umane Integra HR.

Tendinţe pe piaţa muncii, sintetizate de Integra HR:

Teleworking – munca de la distanță

Posibilitatea de a lucra de la distanță – câteva zile pe lună sau chiar o perioadă mai îndelungată – va continua să fie un factor diferențiator în alegerea locului de muncă. Vor avea de câștigat companiile care adoptă modele de lucru flexibil, arătând astfel că își susțin angajații să obțină un echilibru între viața personală și cea profesională. „Studiile făcute la nivel internațional și experiența clienților noștri confirmă că angajații care lucrează de la distanță sunt cel puțin la fel de eficienți precum cei care merg zilnic la birou, atâta timp cât, în cadrul companiei, există un cadru bine definit al activității, cu întâlniri de echipă şi cu o comunicare gestionată corect. Angajaţii pot livra rezultate foarte bune dacă își păstrează confortul psihic pe care şi l-au dorit din momentul acceptării ofertei de job”, spune Andreea Mureșan. În România, această tendință s-a impus deja în IT și în industriile creative.

 

Digitalizarea procedurilor de HR

Modul în care companiile vor integra tehnologia în activitatea departamentelor de resurse umane va fi un factor diferențiator ce va oferi importante economii de timp și financiare. Digitalizarea procedurilor de HR va fi, astfel, o tendință importantă ce se va impune anul viitor în România, potrivit Integra HR.

 

Job de middle management în companie vs. antreprenor

Pozițiile din zona de middle management în companiile mari vor fi tot mai dificil de ocupat. „Am observat, încă de anul acesta, că un număr semnificativ de specialiștii care ar putea ocupa cu succes roluri în middle management aleg calea antreprenorialului. Este o schimbare în mentalitatea românilor, care devin mai conștienți de calitățile lor profesionale și reușesc să depășească teama unui eventual eșec asociat începutului pe cont propriu”, spune Andreea Mureșan.

În industria de HR, această tendință va genera o creștere a activității de profiling – creionarea profilului de candidat – realizată de specialiștii în resurse umane care oferă servicii de consultanță pentru crearea unor echipe performante.

 

Recrutare mai eficientă în producție

O altă provocare pe piața forței de muncă constă în găsirea muncitorilor din producție, situație pentru care IMM-urile trebuie să identifice metode de recrutare mai rapide și eficiente din punct de vedere financiar.  „Decongestionarea situației ar putea fi realizată mai ușor dacă autoritățile în măsură ar stipula obligativitatea acceptării unui loc de muncă de către șomeri”, spune Andreea Mureșan.

 

Angajări pe criterii ce țin de atitudine și comportament

Acolo unde va fi posibil, specialiștii în recrutare vor face angajări pe criterii ce țin de atitudinea, valorile și comportamentul candidaților, nu doar de calificări. Interviurile bazate pe competențe profesionale vor fi în continuare cele mai întâlnite în majoritatea organizațiilor, însă tot mai mulți specialiști în recrutare vor evalua candidații în funcție de atitudine sau valori personale, considerând că abilitățile tehnice necesare postului vor putea fi asimilate ulterior.

 

Sursa foto: Târg de Cariere

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.