Închide

Telemedicină în epilepsie – reţeaua inaugurată la Cluj ia premiu la TedX

ActualitateTop News by Kristina Reştea - feb. 25, 2017 2 1685

Un copil din Rădăuţi suferă o criză de eplilepsie – părintele urcă în autobuz, schimbă două trenuri şi vine în Cluj. Sau cel puţin aşa s-ar fi întâmplat lucrurile cu câteva luni în urmă, într-un exemplu dat de medicul neurolog clujean Bogdan Florea. Fiindcă între timp s-a iniţiat un proiect de telemedicină care scurtează drumul cu nişte sute de kilometru, spune Florea. Medicul e cel care a primit azi #TEDxCluj Award pe scena Operei Maghiare, pentru proiectul inţiat în telemedicină şi epilepsie.

Premiul e trecerea organizatorilor celebrei conferinţe de la „Ideas worth spreading” la „ideas worth doing”, după cum explică Cristi Dascălu, curator TedX Cluj, înainte să înmâneze „placa” pe care scrie: 1000 de euro.

Proiectul Rețelei de Telemedicină în Epilepsie a urmărit dotarea, pentru început, a cinci centre din țară cu aparate video-EEG performante, crearea unei baze a persoanelor cu epilepsie și instruirea personalului medical și a asistenților şi se întinde pe perioada 2016 – 2018. Proiectul a fost iniţiat de doctorul Bogdan Florea şi profesorul Florin Amzica, de la Universitatea Montreal din Canada. Sistemul de diagnostic și monitorizare a fost creat pentru a permite locuitorilor din regiuni îndepărtate să beneficieze de expertiza medicală a specialiștilor din centrele universitare din țară sau din străinătate, fără a se deplasa din localitățile de domiciliu. Echipamentele sunt instalate în Suceava, Oradea, Sibiu și Cluj-Napoca. Prin rețeaua de Telemedicină, pacienții vor beneficia de dosare medicale cu istoricul și analize EEG (electroencefalografie) complexe și repetate. Datele sunt stocate pe un server central, la care au acces și alți medici epileptologi care pot să și ofere expertiza în interpretarea datelor. Conectarea cu alte centre din lume (Montreal, Copenhaga, Geneva) face posibil schimbul de informații între medici specialiști, oferind astfel o a doua sau chiar o a treia opinie competentă.

„Dacă un copil din Rădăuţi face o criză de eplilepsie, părintele urcă în autobuz, schimbă două trenuri şi vine în Cluj. Ajunge în cabinet seara târziu, fără programare, cu copilul în braţe, uitând poate dosarul acasă. Urmează 30-40 de minute de întrebări, pentru informaţii utile diagnosticului şi tratamentului. Ne-am gândit ce bine ar fi ca acel părinte să nu facă 400 km, ci să facă doar 40 kilometri şi să găsească soluţii mai aproape de casă. Face analiza la Suceava şi medicul din Cluj, de la distanţă, să poată să vadă acelaşi lucru ca medicul din Suceava şi cei doi să schimbe informaţii între ei. Un medic în Cluj poate să vadă 10000 pacienţi cu epilepsie în cariera sa. Când se retrage, se retrage cu experienţă cu tot. Cum ar fi să luăm aceşti zeci de mii de pacienţi, ai mai multor medici, şi să aducem informaţiile sub aceeaşi umbrelă, să avem o bază de date din care să învăţăm cu toţii? Aşa că am strâns banii şi am achiziţionat cinci aparate şi un server puternic. Am ales echipe de medici dornici să înveţe, am instalat echipamente la Suceava, Sibiu, Oradea şi Cluj. Fişierele se transferă, sistemul funcţionează, acum un paientc din Rădăuţi poate să lase dosarele în Suceava şi un medic din Cluj să îl consulte. Mai există un avantaj. Eu când nu ştiu – întreb. Dacă există acordul pacientului, dosarul său poate fi consultat de un medic din Montreal sau Copenhaga”, a explicat Florea pe scena TedX.

Premierea şi medicul Florea explicând ce înseamnă epilepsia şi vorbind despre frica pacienţilor:

Ce urmează? „Avem acum cinci aparate EEG şi un server, avem aparate la Cluj, Sibiu, Oradea, Suceava şi urmează probabil Bacău, acolo avem discuţii înaintate cu  o echipă. E o decizie de luat între Baia-Mare şi Bacău. Costul pentru un aparat cu toate softurile e de 25.000 de euro. Noi am zis că facem cinci, am făcut asta, scopul e ca până în 2018 să dezvoltăm reţeaua cu minim un aparat, adică să ajungem la minim şapte. Ne-am bucurat că au venit spre noi sponsori şi fani ai proiectului, mai ales oameni care au un un caz în familie. Proiectul funcţionează, am ales oamenii cu mare grijă, avem o bază de date în creştere”, spune Florea pentru Actualdecluj.ro.

 

De ce era nevoie de „reţea”. Explică iniţiatorii

„Epilepsia este o afecțiune care se manifestă la nivelul creierului prin descărcări electrice anormale ale sistemului nervos, fiind a treia dintre bolile neurologice ca incidență, după accidentul vascular cerebral și demența Alzheimer. Mai mult decât atât, epilepsia afectează mai multe persoane decât scleroza multiplă, paralizia cerebrală, distrofia musculară și boala Parkinson la un loc. Poate apărea la orice vârstă , iar cauza declanșării este deseori necunoscută. La nivel global, se estimează 65 de milioane de pacienți, iar în România specialiștii aproximează peste 300.000 de pacienți. Dintre aceștia, sub 150.000 sunt înregistrați și urmează tratament medicamentos. Diagnosticul corect și complet de epilepsie are nevoie de o confirmare prin analiza numită electroencefalografie – EEG, iar după ce pacientul începe tratamentul este nevoie aceasta analiza pentru a urmari evoluția sub tratament”.

Vezi şi:

Un doctor clujean revoluționează sistemul medical. Proiectul unic din România conceput și demarat deja

Citeşte şi:

Poveşti despre Spaţiu: de la Micul Prinţ şi S.F.-urile bunicilor la primul om care va păşi pe Marte

2 comentarii

  1. […] Dar motivul scrierii acestui episod abia acum apare: la sfârșitul orei pe tema serviciilor telemedicale, o studentă, îmbujorată de mânie, mi-a făcut o ”urare”: ”când veți avea nevoie de îngrijiri medicale, să le primiți prin telefon și calculator!”. Lucrurile și-au văzut de mersul lor și mă bucur să aflu că telemedicina este azi la mare preț și căutare. Iar lucrurile nu se vor opri aici. Iată și un exemplu: https://actualdecluj.ro/telemedicina-in-epilepsie-reteaua-inaugurata-la-cluj-ia-premiu-la-tedx/. […]

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.