Închide

Un doctor clujean revoluționează sistemul medical. Proiectul unic din România conceput și demarat deja

SănătateTop News by Catalin Suciu - dec. 14, 2016 0 6958

Bogdan Florea e un medic neurolog din Cluj-Napoca, iar în ultimii ani a pus la punct un proiect care vizează dezvoltarea unui segment extrem de sensibil, cel al pacienților care suferă de epilepsie.

Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, în România sunt în jur de 200.000 de pacienți cu epilepsie. Specialiștii din țara noastră susțin că cifra ar fi cel puțin dublă.  Bogdan Florea a demarat un proiect ce vizează consolidarea unei reţele de cabinete specializate în diagnosticarea de epilepsie în toate oraşele mari ale României, cabinete care urmează să fie în contact între ele și legătură directă cu marile centre  medicale ale lumii. Telemedicină pentru epilepsie. Ideea sa a prins, în sfârșit, contur.

EPILEPSÍE, epilepsii, s. f. Boală a sistemului nervos, caracterizată prin crize convulsive intermitente, însoțite de pierderea cunoștinței, de halucinații senzoriale și de alte tulburări psihice. Din fr. épilepsie, lat. epilepsia.

Proiectul Rețelei de Telemedicină în Epilepsie a urmărit dotarea, pentru început, a cinci centre din țară cu aparate video-EEG performante, crearea unei baze a persoanelor cu epilepsie și instruirea personalului medical și a asistenților, în perioada 2016 – 2018. Sistemul nou creat de diagnostic și monitorizare inovativă vor permite locuitorilor din regiuni îndepărtate  să beneficieze de expertiza medicală a specialiștilor din centrele universitare din țară sau din străinătate, fără a se deplasa din localitățile de domiciliu. Echipamentele sunt instalate deja în Suceava, Oradea, Sibiu și Cluj-Napoca.

FLOREA BOGDAN_foto

Bogdan Florea

 

În evidențe sunt undeva la 120.000 de bolnavi, pentru că oamenii se tem de multe ori de stigma socială. Mulți nu spun de frică să nu-și piardă locul de muncă. Am avut cazuri în care am primit un copil pe care l-a adus mama la cabinet și mi-a zis că învățătoarea spune să-l mute la o școală specială, că e lent. El stătea în ultima bancă, era somnolent pentru că se afla sub tratament, iar excluderea lui din grup a venit imediat. Nu avem nici un grad de toleranță pentru așa ceva, e cumplit. În România sunt peste 400.000 de bolnavi cu epilepsie.”, povestește inițatorul acestui proiect, Bogdan Florea.

În România s-au făcut ultima dată cursuri de pregătire a asistentilor medicali în electroencefalografie (EEG- metodă de examinare neurofiziologică a creierului, folosită în diagnosticul unor boli nervoase) în anii 80. De-atunci pregătirea asistenților, a asistentelor s-a făcut prin viu grai, precum „rețeta bunicii”, adaugă doctorul.

 

Bogdan Florea s-a zbătut în ultimii ani ca să demareze acest sistem firesc care funcționează cu succes în mai multe țări europene, dar și peste Ocean, în SUA sau Canada. În primăvară, neurologul clujean a organizat un concert caritabil de strângere de fonduri, chemând în ajutor Orchestra Medicilor Lumii, o organizație care întreprinde acțiuni caritabile în toată lumea.  (DETALII)

CITIȚI ȘI: SPECIAL Simfonia salvează România

Șase milioane de europeni și peste 70 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de epilepsie, aceasta fiind cea mai frecventă tulburare neurologică gravă după accidentul vascular și demența Alzheimer.

Prin rețeaua de Telemedicină pacienții vor beneficia de dosare medicale cu istoricul și analize EEG complexe și repetate. Datele vor fi stocate pe un server central, la care au acces și alți medici epileptologi care pot să și ofere expertiza în interpretarea datelor. Mai mult decât atât , conectarea cu alte centre de excelență din lume (Mointreal, Copenhaga, Geneva) face posibil schimbul de informații între medici specialiști, oferind astfel o a doua sau chiar o a treia opinie competentă.

foto principal: medscape.com

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.