Închide

Telegondola anunțată la Turda ca proiect unic de transport nepoluant în România, susținută de Județ doar dacă va fi acceptată în PNRR

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iun. 22, 2021 0 67

Consiliul Județean va aloca anul acesta fonduri pentru studiile privind înființarea în Turda a unei linii de transport urban și periurban pe cablu (telegondolă) doar dacă proiectul va primi finanțare în PNRR, au spus oficialii instituției. Forul județean și primăria din Turda au semnat în noiembrie 2020 un parteneriat pentru amenajarea în Turda a unei telegondole care să lege cel mai vizitat obiectiv turistic din Cluj, Salina Turda, de oraș dar și de Cheile Turzii și de Cheile Turenilor. Proiectul a fost prezentat ca unul unic în România în sectorul mobilității nepoluante.

 

Întrebat fiind, președintele Alin Tișe a spus în cadrul unei conferințe de presă din 22 iunie că nu a alocat în 2021 niciun leu pentru proiectul telegondolei din Turda deoarece nu a avut încă vreo rectificare bugetară iar la începutul anului au avut prioritate spitalele și drumurile județene.

Tișe a mai spus că doar în condițiile în care proiectul telegondolei va primi finanțare europeană în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Județul va aloca fonduri pentru pornirea studiilor, așa cum se stipulează în protocolul încheiat cu administrația din Turda. Dacă nu va primi finanțare, proiectul va fi amânat, în funcție de prioritățile bugetare ale CJ Cluj, a mai spus Tișe.

Problema este că în PNRR se susțin tocmai proiecte mature, cu proiecte în stadiul „matur” iar telegondola este deocamdată un proiect unic aflat la stadiul de protocol de colaborare.

 

Consiliul Județean Cluj și Primăria Turda au semnat acordul de asociere la finalul lunii noiembrie 2020 (înainte de alegerile parlamentare) prin care au arătat că vor să înființeze în localitate o linie de transport urban și periurban pe cablu. Telegondola care va lega cel mai vizitat obiectiv turistic din Cluj, Salina Turda, de oraș dar și de Cheile Turzii și de Cheile Turenilor e un proiect unic de mobilitate propus în țară, după cum spun autoritățile județene și urmează să se facă cu fonduri europene.

În cadrul acordului dintre CJ Cluj și Primăria Turda, Județul și-a asumat să elaboreze întreaga documentație tehnică și de urbanism pentru proiect dar și cofinanțarea lucrărilor la realizarea rețelei în zonele din afara municipiului Turda.

Primarul din Turda, Cristian Matei, anunța la începutul anului trecut un proiect privind amenajarea pe bani europeni a unei telegondole în zona Salinei Turda, cel mai vizitat obiectiv turistic din județ, media fiind de circa 700.000 de turiști pe an. Telegondola urma să lege Salina Turda de o parcare turistică care urma să fie amenajată de municipalitatea turdeană într-o extremitate a localității.Proiectul a fost reorientat printr-un parteneriat cu forul județean clujean, după cum a anunțat Cristian Matei, care a câștigat un nou mandat în fruntea Primăriei Turda la alegerile din luna septembrie, în barca PNL. Telegondola va avea un traseu de la Salina Turda spre Cheile Turzii și Cheile Turenilor. (VIDEO)

“Acest sistem va reprezenta o alternativă ecologică de transport și va uni toate punctele turistice ale Turzii, inclusiv Cheile Turenilor și Cheile Turzii. Dorim să oferim cetățenilor o nouă alternativă de transport electric, incluzând în obiectivele turistice ale zonei această atracție inedită, cu scopul de a crește potențialul turistic al zonei”, anunța primarul din Turda la finalul lunii octombrie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare