Închide

Teatrul de păpuși din Cluj face expoziție la 70 de ani de la înființare

Cultură by Actual de Cluj - iul. 03, 2020 0 73

Clujenii mici și cei mari sunt așteptați între 8 și 26 iulie la Muzeul Păpușilor ”Puck 70 – Epaminonda Tiotiu. Expoziție de scenografie”, dedicată celor șapte decenii de funcționare a teatrului de păpuși din Cluj, dar și aniversării scenografului Epaminonda Tiotiu, autorul schițelor, păpușilor, decorurilor și machetelor care au încântat generații de copii în ultimele decenii.

Exponatele, câteva zeci, sunt afișate în sala de expoziții temporare a Muzeului de Artă din Cluj-Napoca: găsiți aici păpuși și elemente de decor din spectacole precum ”Vasilache și Marioara”, ”Poveste de iarnă”, ”Hänsel și Gretel”, ”Ochiul soacrei”, ”Cartea cu Apolodor”, ”Crăiasa Zăpezii”, ”Hol a vilag Kezepe?”/”Unde-i centrul lumii?”, ”Tengerszem Tundere” (Zâna Lacului) sau ”Rățușca cea urâtă”.

Epaminonda Tiotiu a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj din 1973. A fost scenograf la Teatrul de Păpuşi Puck din Cluj-Napoca din 1988 și 2015, când s-a pensionat. Este doctor în arte vizuale la Universitatea de Artă şi Design Cluj din 2012. ”Se poate spune că este părintele păpușilor care au fermecat generații de clujeni timp de 27 de ani. Le-a surprins și redat emoțiile, inocența, bunătatea sau, pentru că există mereu și personajul negativ, șiretenia ori lăcomia, transmițând astfel micilor spectatori mesajul și magia unică a teatrului de păpuși. Personajele și decorurile create de Epaminonda Tiotiu au spus povești străbătând diferite perioade ale istoriei, cu avatarurile și provocările specifice, păstrându-și mereu mesajul nealterat”, arată reprezentanții teatrulu Puck.

Accesul în spațiul Muzeului de Artă se face respectând regulile instituției (aici detalii).

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare