Închide

Teatru din Cluj, singurul invitat din România la festival de teatru în Spania

Cultură by Actual de Cluj - iul. 28, 2017 0 268

Teatrul Maghiar din Cluj participă cu un spectacol la festivalul internațional de teatru clasic din Almagro, Spania.

Actorii clujeni pun în scenă spectacolul „Iulius Caesar”, în regia lui Silviu Purcărete; acesta va fi jucat în limba maghiară, cu supratitrare în limba spaniolă, va avea două reprezentaţii în 28 şi 29 iulie, la Antigua Universidad Renacentista şi va încheia cea de-a 40-a ediţie a festivalului. În rolurile principale îi putem vedea pe actorii Zsolt Bogdán, Miklós Bács, Gábor Viola și Emőke Kató.

Festivalul de Teatru Clasic de la Almagro a debutat în 1977 sub denumirea „Zilele Teatrului Clasic Almagro”. Din 1979 funcţionează sub denumirea Festivalul de Teatru Clasic de la Almagro. Din 2006 unul dintre principalele spații scenice ale festivalului este fosta mănăstire din Almagro (Antigua Universidad Renacentista). Asistența ajunge, la fiecare ediție, la aproximativ 60.000 de persoane. Festivalul ste considerat unul dintre cele mai importante evenimente teatrale ale lumii și prezintă atât spectacole care ilustrează epoca barocului european – drame elisabetane, piese franțuzești neoclasice sau texte scrise în epoca de aur a Spaniei – cât și spectacole din tradiția teatrului oriental.
Spectacolul Iulius Caesar a avut premiera în octombrie 2015, iar regizorul Silviu Purcărete a precizat că nu a venit la Cluj „cu un pachet de idei gata pregătit despre piesă, ci numai cu un set de întrebări la care a căutat răspunsurile în timpul repetițiilor, împreună cu actorii”. “Iulius Caesar, probabil cea mai cruntă piesă politică a lui Shakespeare, ne copleșește nu numai prin clarviziunea fără cusur, ci și prin surprinzătoarea sa actualitate. Brutus și camarazii săi senatori republicani uneltesc, în numele binelui comun, împotriva lui Caesar. Însă, odată cu asasinarea conducătorului cu porniri dictatoriale, nu se instaurează ordinea, ci se dezlănțuie iadul: izbucnește un război civil şi Roma este devastată de spiritul distrugerii. Oare nu ne aflăm și noi înșine pe același drum, de la primăvara arabă la haosul mondial? “, se întreabă András Visky, de la Teatrul Maghiar.  Spectacolul Julius Caesar este singurul spectacol din România invitat la acest festival.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu