Închide

Thriller românesc filmat la Cluj, premiera în toamnă

Cultură by Actual de Cluj - iul. 27, 2017 0 328

Regizoarea Anca Damian, crescută la Cluj, se întoarce la origini cu al cincilea lungmetraj al său, „Perfect sănătos”, despre care anunță că va avea premiera în 15 septembrie.

La fel ca toate filmele Ancăi Damian (foto dreapta), „Perfect Sănătos” este inspirat din evenimente reale, scenariul fiind co-semnat cu Lia Bugnar. „Filmul a reprezentat pentru mine o întoarcere la sursă: atât prin alegerea de a filma în Clujul în care am crescut, cât și prin alegerea unui subiect atât de intim – legătura dintre copii și părinți”, explică Anca Damian. „Este cel mai românesc film al meu, singurul, de altfel, în care nu apare vreun actor din afara țării. În același timp, îl consider o reîntoarcere la un mod de a face film și de a spune povestea sincer și direct”.

Filmul îi are ca protagoniști pe Vlad Ivanov, Anghel Damian, Olimpia Melinte şi Cristina Florea și este centrat pe relaţia fiu-tată. Andrei Dorneanu, personaj interpretat de Anghel Damian (foto stânga), este un tânăr avocat, în jur de 25 de ani, în timp ce tatăl lui, Toma (Vlad Ivanov), este judecător în Cluj-Napoca. Provocarea apare în momentul în care relaţia trebuie să se împlinească, în absenţă, sub aripa unei morţi violente: Toma Dorneanu îşi pierde viaţa într-un accident absurd.

“Deşi la primul nivel are un fir poliţist, filmul se desfăşoară pe mai multe planuri: primul este cel în care personajul principal, în faţa morţii violente a tatălui său, porneşte în căutarea devărului. Apoi este căutarea tatălui, ca sursă arhetipală, care este şi o căutare de identitate, de sine. Toate aceste planuri converg către dualitatea condiţiei umane şi atitudinea în faţa morţii. «Tatăl» se metamorfozează perpetuu în «fiul», într-un timp care se desfăşoară continuu, ca o roată a vieţii şi a morţii”, explica Anca Damian la momentul începerii filmărilor de la Cluj.

 

Născută la Cluj-Napoca în 1962, Anca Damian a debutat în regia de lungmetraj în 2008, cu producţia “Întâlniri încrucişate”. Cel de-al doilea lungmetraj, animaţia “Crulic – Drumul spre dincolo” (2011), a fost selectat în peste 150 de festivaluri şi a câştigat Cristal Award la Annecy (Franţa) şi alte 35 de distincţii importante.

Regizoarea lucrează în acest moment la Moon Hotel Kabul, un lung-metraj de ficțiune care va fi lansat anul viitor, dar și la o nouă animație: Extraordinara călătorie a Maronei.

Anca Damian este prima femeie director de imagine din România pentru film de lung metraj și una dintre puținele regizoare de lung metraj într-un vechi și nou val cinematografic.

Filmul este distribuit de Aparte Film, în colaborare cu Bad Unicorn și cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare