Închide

Taxe mai mari pentru ridicarea mașinilor și trotinetelor parcate ilegal în Cluj-Napoca

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - apr. 02, 2025 0 387

Poliția locală a propus majorarea tarifelor de ridicare și depozitare a mașinilor parcate neregulamentar pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca. De aplicarea măsurilor complementare de ridicare a mașinilor parcate nelegal se ocupă poliția locală iar de transportul și depozitare acestora, Societate Domeniul Public Napoca, în care s-a transformat Regia Autonomă a Domeniului Public. Noile tarife au fost deja aprobate în Comisia de prețuri și tarife a Primăriei.. De fapt, tarifele sunt actualizate cu rata inflației, cele de ridicare a mașinilor nemaifiind actualizate din 2017. Consilierii locali urmează să discute aceste majorări la ședința din 7 aprilie. 

 

 

Noile tarife propuse pentru ridicarea mașinilor sunt de 396,11 plus TVA la ridicarea autovehiculului, 272,21 plus TVA la transportul autovehiculului și 69,11 plus TVA pentru depozitarea pe zi a mașinilor.

Actualele tarife sunt de 247,09 plus TVA la ridicarea autovehiculului, 169,80 plus TVA la transportul autovehiculului și 43,11 plus TVA pentru depozitarea pe zi a mașinilor.

În cazul trotinetelor, sunt propune tarife de 106,83 plus TVA pentru ridicarea celor parcale nelegal iar pentru depozitare se va percepe 23,47 plus TVA/zi.

În prezent, taxele sunt de 73,39 plus TVA la, respectiv 16,56 plus TVA/zi.

Comisia de prețuri și tarife a aprobat noile taxe (de fapt, actualizate cu rata inflației) în 14 martie. Acestea nu au mai fost modificate din 2017, respectiv din 2020 în cazul trotinetelor electrice. Consilierii locali urmează să discute un proiect de hotărâre pentru actualizarea tarifelor la ședința din 7 aprilie.

Pe parcursul anului 2024, polițiștii locali au dispus măsura tehnico-administrativă de ridicare a unui număr de 4.207 autovehicule staționate neregulamentar.

S-au ridicat mașini înmatriculate județul Cluj (2219) dar și din Bucureşti (360), Maramureș (196), Bistriţa-Năsăud (154), Străinătate (133), judeţul Alba (105).

Șoferii care au parcat nelegal au primit atât cu amendă sau avertisment ca sancțiune principală, cât și măsura complementară privind ridicare mașinii. Mașina se poate recupera doar după plata taxei pentru transportul și depozitarea autovehiculului.

Anul trecut s-au ridicat  peste 2700 de trotinete electrice  parcate în locuri interzise.

Măsura ridicării maşinilor staţionate neregulamentar pe raza municipiului Cluj-Napoca a fost aplicată începând cu 9 februarie 2017 în conformitate cu prevederile HG nr. 965/2016, privind circulaţia pe drumurile publice, pentru modificarea OUG nr. 195/2002, republicată, aprobat prin HG nr. 1391/2006 şi HCL nr. 21/2017.

Această măsură se aplică în cazuri precum: oprirea/staţionarea autovehiculelor în staţiile CTP, pe benzile de urgenţă şi cele de siguranţă, în intersecţii şi sensuri giratorii, pe treceri de pietoni, în zone rezidenţiale/pietonale, pe trotuare şi piste de biciclete, în parcările cu plată, în cazuri de blocare a punctelor gospodăreşti sau a diverselor accese auto, precum şi în alte situaţii, conform legislaţiei în vigoare. Trotinetele parcare neregulementar se pot ridica în Cluj-Napoca, din 2020. Potrivit regulamentului local este interzisă amplasarea/staționarea trotinetelor electrice în următoarele locații: pe trotuare cu lățimea mai mică de 2m; în zona stațiilor de transport în comun, pe toată lungimea stației și 25m înainte și după stație; pe aliniamentele clădirilor sau gardurilor; în zona standurilor de taxi, pe toată lungimea standului; în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme; pe spațiile verzi; în zonele trecerilor de pietoni, pe toată lungimea trecerii și 25m înainte și după trecerea de pietoni; în intersecții și la mai puțin de 10m de intersecții; în zona acceselor auto și pietonale; pe șantierele în lucru de pe domeniul public; pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane.

Sancțiunile pentru operatorii care nu respectă regulamentul sunt cuprinse între 200-400 lei pentru neridicarea trotinetelor din locațiile interzise într-un interval de 120 minute sau pentru parcare lor în locuri interzise, și cu amenzi cuprinse între 1.000-2.500 lei pentru amplasarea trotinetelor pe domeniul public fără avizul Serviciului Siguranța circulației sau pentru amplasarea pe domeniul public al unui număr mai mare de trotinete decât cel aprobat de Primăria Cluj-Napoca.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu