Închide

Târg de mărțișor la muzeul etnografic

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 06, 2018 0 571

Târg de mărțișor în curtea Muzeului Etnografic, peste trei săptămâni.

E a doua ediție a târgului tradițional de mărțișor organizat în curtea palatului Reduta din Cluj-Napoca, ce găzduiește Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Participanți sunt meșteșugari, artizani și artiști plastici iar mărțișoarele sunt lucrate manual.

Târgul va fi deschis între 26 februarie și 2 martie.

Inclus în patrimoniul imaterial cultural UNESCO, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui copiilor si tinerilor – fete si băieți deopotrivă. Șnurul de mărțișor, alcătuit din doua fire de lână răsucite, colorate în alb si roșu sau în alb și negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-intuneric. Șnurul era fie legat la mână, fie purtat în piept și era purtat din 1 martie până la venirea primăverii, când se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ori era aruncat în directia de unde veneau păsările călătoare, cu cuvintele „Ia-mi negrețele si dă-mi albețele”.

Amintim, ediția de anul trecut a fost una cu scandal: artizanii au fost nevoiți să se mute în curtea Muzeului Etnografic și în piața Muzeului alungați de prețurile piperate ale firmei ce voia să organizeze un târg de mărțișor tradițional în piața Unirii:

VIDEO Artizanii cu mărțișoare, grevă japoneză după ce au fost scoși din piața Unirii

Nici un comentariu

Scrie un comentariu