Închide

VIDEO Artizanii cu mărțișoare, grevă japoneză după ce au fost scoși din piața Unirii

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mart. 01, 2017 0 572

Grevă japoneză la cele două mini-târguri de mărțișoare din curtea muzeului etnografic și din piața Muzeului, după ce artizanii constituiți într-o asociație ce organiza anual un târg de mărțișoare în piața Unirii au fost alungați din piață de prețurile piperate ale organizatorului din acest an al târgului.

Greva artizanilor a fost una japoneză și a durat două ore, în chiar ultima zi a târgului; prin aceasta, ei vor să atragă atenția asupra faptului că în acest an târgul cu căsuțe organizat în piața Unirii a fost atribuit de Primărie unui întreprinzător ce acum cere prețuri foarte mari pentru închirierea căsuțelor aduse în piață.

revendicari protest targul martisoarelorArtizanii au afișat o listă de revendicări în ceea ce au numit prima grevă a meșteșugarilor: „prin grevă japoneză, cea mai pașnică formă de manifestare care creează disconfort minim, dorim să ne exprimăm dezacordul cu Primăria municipiului Cluj-Napoca privind modul în care a administrat Târgul Mărțișoarelor, oferind unei firme orientate pe profit dreptul de organizare a târgului în piața Unirii, fără a se consulta cu organizațiile profesionale care i-au fost parteneri timp de un deceniu”, se arată în manifest. „Decizia pripită și neanunțată a primăriei i-a defavorizat în mare măsură pe meșteșugarii care s-au pregătit luni bune pentru a oferi vizitatorilor produse de calitate, confecționate manual, dar nu pot participa la târgul din piața Unirii din cauza taxelor enorme sau participă asumându-și un risc financiar care îi poate depăși”.

În aceste condiții meșteșugarii s-au mutat – fie în curtea Muzeului Etnografic al Transilvaniei, fie în piața Muzeului. Am vorbit cu mai mulți dintre ei și i-am întrebat de ce au protestat. Mălina Mândru e unul dintre artizanii care s-au mutat în curtea Muzeului Etnografic:

În piața Muzeului am vorbit cu Istok Alice, nemulțumită că a rămas cu mare parte din marfă nevândută:

Citește și:

Meșteșug de Cluj. “Băieții în costume ai primarul Boc” au pus la respect comunitatea locală a micilor meșteri. Piața publică nu e de nasul comunității clujene ci e pentru afacerile private

Nici un comentariu

Scrie un comentariu