Închide

Orașul premierelor. Primăria și-a luat tomograf pentru arbori

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 06, 2018 1 2457

Arborii din Cluj-Napoca nu vor mai fi ciuntiți sau tăiați la întâmplare, anunță oficialii Primăriei. Instituția a comandat un tomograf special pentru arbori pe care specialiștii de la spații verzi îl vor folosi pentru a nu mai avea erori privind toaletarea sau tăierea copacilor din oraș.

Viceprimarul Dan Tarcea a menționat că respectivul tomograf reprezintă o premieră pentru România și că deja acest dispozitiv a ajuns în posesia Serviciului de Spații Verzi din cadrul Primăriei. Aparatul urmează să fie testat apoi folosit pentru a face o hartă la nivel de oraș cu arborii care reprezintă un pericol pentru siguranța oamenilor și urmează să fie tăiați sau toaletați.

Mai întâi vor fi cercetați arborii seculari din Parcul Central.

„Suntem prima primărie din țară care are un astfel de apărat cu care ne propunem să facem toaletările. În acest fel nu vom mai avea nicio eroare la tăierea copacilor”, a menționat viceprimarul clujean. Oficialul a adăugat că este convins că, odată cu achiziția noului aparat, nu vor mai exista probleme grave în timpul ploilor și furtunilor, așa cum s-a întâmplat în 2017 ând foarte mulți copaci din oraș au fost „culcați” la pământ, chiar cu pagube în zonele unde au căzut.

Tomograful pentru arbori a costat 130.000 lei și a fost achiziționat prin licitație.

VIDEO Primăvara de Cluj: ninsoare, sirene și copaci prăbușiți în tot orașul

Furtuna de ieri din Cluj: zeci de copaci și stâlpi căzuți, blocuri fără acoperiș și zeci de case inundate

Ca să iasă socoteala la capitolul „verde/cap de locuitori” în norme europene, administrația ia în calcul fiecare frunză. În teren însă, „verdele” devine tot mai puțin, cu fiecare acțiune de toaletare. În fiecare primăvară arborii sunt masacrați prin toaletări abuzive, iar autoritățile invocă pretexte și dau vina pe asociațiile de proprietari care ar acționa după bunul plac. Societatea civilă clujeană penalizează de fiecare dată acțiunile Primăriei felul în care instituția face toaletările în fiecare an.

Un caz destul de recent este cel al castanilor pe care municipalitatea i-a tăiat din Piața Avram Iancu, din zona catedralei mitropolitane, la cererea instituție, generând controverse în spațiu public. Practica este ca, în compensație, municipalitatea să planteze alți copaci în proximitatea zonelor unde sunt tăiați arbori. De asemenea, tăieri de copaci s-au realizat și pe arterele din centrul Clujului modernizate cu bani europeni, însă după lucrări s-au făcut plantări în așa fel încât să se asigure o „ținută” unitară pentru copacii din respectivele zone. Așa s-a mers pe plantarea de copaci cu balot (tei, arțari, platani, etc).

Citește și:

„Soarta nefericită” a copacului de Cluj: a fost maltratat, acum se taie. Strategia: „Numărul arborilor va fi sporit, nu e vorba doar de înlocuiri”

Soarta copacului de Cluj: lăsat să fie distrus de „cancer” și molii ca să fie tăiat

Orașul care înverzește ciuntit: copaci „rași”, „cioturi” și “măciulii” pe străzile Clujului

Primăria Capitalei a alocat în 2017 fonduri pentru achiziționarea unui tomograf acustic pentru evaluarea stării de sănătate a arborilor adică dacă arborele are sau nu o problemă majoră, putînd fi evidențiate deformațiile patologice, în vederea prevenirii producerii unor incidente provocate de prăbușirea arborilor sau a ramurilor. Primărița Gabriela Vrânceanu Firea anunțat încă din vara lui 2016, când a preluat mandatul, că va achiziționa un astfel de aparat pentru a preîntâmpina căderile de copaci în timpul furtunilor sau altor evenimente meteorologice deosebite.

Un comentariu

  1. sa taie cat de multi. fara gluma. oriunde sunt 5 copaci , se poate taia 1 si planta altul tanar in loc.
    parca am luat-o razna cu protectia naturii

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.