Închide

Tânărul responsabil la Guvern pentru importul de echipamente medicale: „M-am săturat să tot scriu și să înjur pe facebook și-am făcut tot posibilul să mă implic, să ajut!”

ActualitateSocialTop News by Catalin Suciu - apr. 06, 2020 0 716

200.000 de măști FFP2 au sosit în urmă cu două zile în România și au fost distribuite de Ministerul Sănătății către mai multe spitale din țară. 10.000 au ajuns și la Cluj.

Responsabil pe partea de achiziții în această perioadă e Bogdan Micu, un tânăr antreprenor din Brașov.

„Jobul meu începe la ora 7 dimineața și se termină noaptea pe la 1 jumate”, spune pentru actualdecluj.ro Bogdan.

El deține o companie cu filiale în mai multe țări, iar la Guvern lucrează pe bază de „voluntariat”: „M-am săturat să tot scriu și să înjur pe facebook și-am făcut tot posibilul să mă implic, să ajut. Conduc acum direcția de achiziții de pe piața internațională la Unifarm S.A, care e a Guvernului. Am vreo 800 sau 900 de lei salariu pe lună, căci trebuia să am o formă de contract. Oricum banii aceștia merg toți către un orfelinat, nu-i ia nimeni. E vorba despre implicare. Toată lumea trebuie să se implice și să ajute, fiindcă numai așa vom scăpa de acestă criză”.

Comenzile așteptate în România

De ce ți-ai complica viața lucrând cu instituții ale statului, venind din mediul privat, unde conduceai tu după bunul plac?, l-am întrebat pe Bogdan.

„Pentru că eu chiar cred că munca mea poate da rezultate. Sunt probleme în instituții, e birocrația mare, dar se pot schimba lucruri. Nu sunt toți oamenii răi acolo, nu e nimeni rău intenționat, dar e nevoie de ajutor și din afară și nu e nici o rușine să-l primești. Eu am ridicat și ridic mereu problema aceasta a lipsei digitalizării sistemului. Noi trebuie să avem un sistem central care să unească toate bazele de date. Să știm sigur câte măști are nevoie spitalul acela, câte combinezoane trebuie în altă parte, câte mănuși în altă parte. Iar când se face o solicitare în acest sistem, acel spital să afle cu exactitate chiar atunci când îi sosește comanda. Noi raportăm încă cu xl-uri și e foarte greu. Suntem mereu în contratimp”, adaugă Bogdan Micu.

În plus, din lipsa de date pe care le-a cerut de la Ministerul Sănătății, a făcut singur un calcul cu evoluția epidemiei în România, bazându-se pe o formulă matematică internațională aplicabilă cu puținele cifre pe care le-a obținut.

Potrivit lui Bogdan, „din 8 aprilie vom trece de 5000 de confirmați. În modelul meu confirmații și spitalizații sunt puși împreună. Dar o parte sunt în carantină, de fapt.  Undeva pe 25 aprilie – 30 aprilie (+-5 zile) vom trece de 1000 de decese.  Peakul (cazuri în spital și carantină cu simptome grave) va începe cam pe 7-9 aprilie si va dura până în 15 mai. Dupa 15 mai vom scădea sub 5000 de oameni în spitale și carantină. Ziua cu cei mai mulți oameni în spitale va fi aproximativ între 17-25 aprilie. Cu aproximativ 8535 oameni în spitale și carantină, dar cu simptome grave. În perioada de peak vom avea cam 35-40 de decese pe zi. La 1 iulie mă aștept să fi declarat deja epidemia învinsă. Cu câteva cazuri noi declarate sau aproape nici unul.” Despre calcul său 

„Am făcut aceste calcule din nevoie, fiindcă, deși lucrez pentru Guvern, nu am acces la toate datele care există. Este o estimare pe care am făcut-o din necesitate, fiindcă trebuie să știm la ce să ne așteptăm, ca să puteam comanda ceea ce lipsește. Să putem s-o facem acum, în timp util, nu tot să mergem pe „damage-control”, pe cârpeli și reparații din mers. Eu mă ocup de achiziții, comenzi, avioane, transport, vamă, ambasade, relația cu MAE. Problema fundamentală este că echiopa de la Ministerul Sănătății e depășită de situație, nu au cum să facă față la ritmul acesta. Este o lipsă a timpului pentru gândire strategică. Am discutat aceste lucruri și cu prim-ministrul Ludovic Orban și cu ministrul Tătaru, de la Sănătate. M-au ascultat cu mare atenție, au spus că înțeleg. Eu am nevoie de o predicție reală ca să pot evalua cantitatea de echipamente și de resurse. Eu nu am găsit nicăieri datele acestea.  Nu am reușit, deși sunt acolo, lucrez la Guvern, la Unifarm. Ministerul Sănătății nu transparentizează toate datele.  Tot dăm peste cifre contradictorii, peste numere de teste care nu sunt la fel, or așa nu merge. Pe mine domnul Streinu Cercel m-a făcut cu ou și cu oțet că ce mă bag eu în treaba lor. M-a pus să fac cerere instituțională, oficială. Am făcut și asta, dar tot nu mi-au răspuns nimic.

Eu nu renunț, eu lucrez cu echipa mea de la Unifarm și cu echipa mea personală de acasă, încă 10 persoane care mă ajută. E foarte important ca toată lumea să înțeleagă că încă se pot lua măsuri bune, dar trebuie ca totul să fie transparent. Și trebuie creat un sistem digital unic, cum am spus. Eu nu sunt optimist. Eu mă bazez doar pe date și felul în care arată arată datele”, a adăugat Bogdan Micu.

Pentru cei care nu îl cunoașteți, Actualdecluj.ro a stat de vorbă cu el și în 2017, când în toată România erau proteste de amploare împotriva guvernului PSD-Alde, după așa numita „marțea neagră.”

Atunci, Micu s-a ocupat de proiecțiile cu laser din toată România, făcându-l pe Ion Cristoiu să întrebe consipraționist la un post TV „de unde au lasere, cine le-a dat lasere manifestanților?”.

De-aici s-a ajuns la fel și fel de teorii conspiraționiste. Că în spate ar fi SRI-ul, Soros, Cioloș și mulți alții.

Ei bine, Micu a fost în spatele proiecților. El spunea pentru actualdecluj.ro că „Am văzut toate comentariile, sunt de râs sau de plâns, luați-le cum doriți. Eu am o companie care se ocupă cu energie regenerabilă. Am contractat firmă cu proiecții de acest gen și mi-am trimis oameni în România pentru a ajuta vocea străzii. Prețul este de 250 de euro pe zi pentru lasere, dar am primit și discount din partea firmei respective. Au văzut că e o cauză nobilă și mi-au oferit serviciile la jumătate de preț. Asta a fost forma mea, a noastră, de protest. Am auzit că sunt lasere psihotronice mânate de forțe oculte. Poți comenta când auzi așa ceva? Te-apucă râsul, Dumnezeule, unde ajungem? Unii fac bannere, alții scandează, forma noastră a fost să reproiectăm mesajele oamenilor. Toate mesajele care au putut fi văzute din lasere sunt mesaje preluate de pe pancartele oamenilor sau mesajele scandate de mulțime. Nu am ales noi mesajele, sunt mesajele oamenilor, repet. Și banii pe care i-am cheltuit sunt resurse proprii, banii noștri. Când am văzut ce se întâmplă cu ordonanțele, am început să vorbesc cu prieteni pe facebook, pe telefon. Ce facem? Hai să ajutăm și noi într-un fel. Povestea e simplă, deloc complicată și nicidecum conspiraționistă.”

Textul AICI

Psihotronicii lui Soros, Cioloș și-ai forțelor oculte. Cine e în spatele proiecțiilor cu laser de la proteste

  • author photo two

    Catalin Suciu

    Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu