„Tablou” imobiliar de Cluj: preţuri afişate în cartierele oraşului
Economie by Kristina Reştea - dec. 09, 2016 0 886
Apartamente de două camere cu 97.000 de euro? Da, există astfel de oferte în Cluj-Napoca. De fapt, multe dintre apartamentele noi scoase pe piaţă în oraş trec de 70.000 de euro, conform preţurilor „de etichetă”. Preţul mediu al unui apartament de două camere în Cluj ar fi trecut de 67.500 euro chiar şi pe segmentul vechi, arată cea mai recentă analiză făcută publică de compania imobiliară Coldwell Banker Transilvania. Valoarea de piaţă a apartamentelor de bloc e de undeva la 1.000 de euro/mp, arată totuşi analizele evaluatorilor. Cererea încă ridicată din piaţă alimentează planurile dezvoltatorilor de a construi apartamente noi. Cei mai mulţi clienţi: familii tinere aflate la prima achiziţie, care caută, mai ales, apartamente de două camere.
Iar cererea e încă la niveluri ridicate, spun consultanţii de la Coldwell Banker Transilvania. „Pentru a răspunde acestei cereri, dezvoltatorii au grăbit pasul la construcţii, cu un număr record de unităţi locative aflate în curs de finalizare. Nu mai puţin de 2.300 de locuinţe vor fi livrate pieţei în oraşul Cluj-Napoca în 2016, în creștere cu aproape 50% față de anul trecut. Cele mai multe dintre proiectele rezidenţiale noi se adresează segmentelor mass și middle market, fiind amplasate în proiecte precum Bonjour, Contemporano, Platinia sau Sophia”, arată un raport al companiei.
Atenţia celor mai mulţi dintre cumpărători – majoritatea familii tinere aflate la prima achiziţie – se îndreaptă către apartamentele cu două camere.
Pe segmentul blocurilor vechi, preţul mediu al unei astfel de locuinţe este de 67.500 de euro. Zona centrală a Clujului are cele mai mari preţuri la apartamentele cu două camere: 79.000 de euro în noiembrie, urmată de Zorilor cu o medie de 72.000 euro. Dacă locuinţele noi au avantajul unor interioare mai confortabile, apartamentele din blocuri vechi construite în cartierele tradiţionale pot fi mai interesante dacă analiza ia în calcul serviciile şi accesul. „Cei care se îndreaptă către piaţa veche sunt în principal atraşi de locaţiile favorabile care le permit accesul uşor la mijloacele de transport în comun, dar şi magazine, locuri de muncă, şi centre de entertainment”, spun cei de la Coldwell Banker.
În momentul de faţă, cele mai scumpe apartamente se află în Plopilor unde oferta recentă existentă pe piaţa nouă este foarte scăzută, fapt ce împinge preţurile şi mai sus. Preţurile apartamentelor cu două camere au ajuns chiar la 73.000 euro, susţin cei de la CB Transilvania. Pe segmentul nou, în noiembrie, preţul mediu al unui apartament în Plopilor era 97.000 euro, urmat de zona centrală cu o medie de 81.000 euro şi Mărăşti cu 77.000 euro, conform datelor CB Transilvania.
Evoluţia preţurilor a fost susţinută şi de creşterea numărului de locuitori: populaţia oraşului Cluj-Napoca depăşeşte azi 320.000 de locuitori, în creștere cu 2,6% în comparaţie cu anul 2005, potrivit ultimelor date făcute publice în Planul de Mobilitate Urbană.
„Eu mă întreb serios când vine următoarea criză. Pentru că la nivelul acesta mi se pare că nu se poate ca lucrurile să mai meargă mult înainte. O familie cu venituri medii nu îşi permite, fără ajutor, să îşi cumpere un apartament, cât de mic. A ajuns să coste aproape 50.000 de euro un apartament în Floreşti, dacă e aproape de Grigorescu. Şi e semifinisat! Oraşul acesta are evenimente, are un suflu bun, dar, de fapt, ce îţi oferă? În afară de preţuri exagerate?”, ne împărtăşeşte un locuitor al oraşului, care sondează piaţa de mai bine de un an.
Cum a evoluat piaţa în acest an? „După aproximativ 10 luni de creşteri semnificative de preţuri, în lunile iulie – august 2016 ritmul de creştere a încetinit, în mare parte datorită intrării în vigoare a legii Darii în Plată care a blocat accesul unui mare segment de cumpărători la fondurile necesare achiziţionării de locuinţe, în condiţiile în care aceştia sunt nevoiţi să deţină un avans considerabil – aprox. 35% – 40% din valoarea noii locuinţe. Un alt mare segment de cumpărători, cei care beneficiau de programul Prima Casă au fost afectaţi de asemenea de lipsa fondurilor. Totuşi, efectele legii Darii în Plata au început să dispară, întrucât băncile au făcut primii paşi înapoi. BCR, cea mai mare bancă locală, a anunţat deja diminuarea avansului pentru creditele ipotecare standard acordate în cele mai mari oraşe din România de la 35% la 25% (Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constantă, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti, Sibiu, Bacău, Târgu Mureş, Baia Mare, Buzău, Botoşani, Satu Mare şi Bucureşti), iar alte mari bănci dau semne că vor urma acelaşi trend”, arată cei de la Coldwell Banker.
Alte variante de cifre. Valoare de piaţă: 1.000 euro/mp
Prețul mediu pentru apartamentele din Cluj-Napoca a ajuns la 1.243 de euro pe metru pătrat util, după datele Imobiliare.ro, contabilizate în funcție de sumele cerute în ofertele intermediate de portal. Față de sumele vehiculate în urmă cu un an, pretențiile proprietarilor au crescut cu 10%. Spre comparație, în funcție de prețurile cerute, prețurile apartamentelor din mari orașe ale țării sunt destul de mult în urmă: București – 1.129 de euro pe metru pătrat, Timișoara – 1.036 de euro pe metru pătrat util. Datele rezultate din analizele evaluatorilor indică sume mai mici – aici nu mai e vorba de prețuri cerute, ci de valoarea de piață. Astfel, potrivit datelor Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, la nivelul perioadei 1 iulie 2015 – 30 iunie 2016, Cluj-Napoca a detronat Bucureștiul în materie de valori de piață pe metru pătrat al apartamentelor amplasate în bloc; dar sumele sunt mai mici decât cele care figurează în analizele care interpretează preţuri din oferte. Astfel, în Cluj-Napoca, valoarea de piață pentru acest tip de locuințe s-a ridicat la 1.048 Euro/ mp, în timp ce în București, această valoare a ajuns la 1.018 euro/ mp. Topul valorilor de piață pentru apartamentele în bloc este urmat de Timișoara, cu 933 euro/ mp, Constanța, cu 897 euro/ mp și Iași, cu 887 euro/ mp.