Închide

Tabăra de la Leghia va fi preluată în patrimoniul Consiliului Județean Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 29, 2019 0 1144

O unitate importantă de agrement destinată tinerilor – ce se afla în custodia Consiliului Local Aghireșu – va fi preluată în patrimoniul Consiliului Județean Cluj. Tabăra de la Leghia număra 170 de locuri de cazare, însă din pricina lipsei fondurilor pentru investiții stă închisă încă din 2012. Consiliul Județean s-a angajat astăzi nu doar să preia imobilul, dar și să-i asigure lucrările necesare de modernizare, astfel încât clădirea să fie reintrodusă în circuitul taberelor școlare și de tineret.

Tabăra de la Leghia include imobilul cu spații de cazare, o cantină, terenuri de sport și piscină, planul administrației județene fiind acela de  a-i menține destinația, în vederea organizării taberelor şcolare și desfăşurarea activităţilor de turism pentru tineret. Reamintim că instituția Consiliului Județean Cluj are în gestiune mai multe entități cu caracter social și de turism, cum ar fi Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, școli pentru copii cu nevoi speciale, Spitale, dar și Societatea Univers T, care de asemenea include un complex hotelier, precum și o pensiune de vacanță.

Tabăra de Leghia a ajuns în gestiunea Primăriei Aghireșu după ce Guvernul a decis să descentralizeze o parte din obiectivele aflate în patrimoniul Ministerului Tineretului și Sportului. De altfel, procesul descentralizării ar urma să continue și în perioada următoare, întreg patrimoniul Direcțiilor Județene de Sport urmând să fie transferat și împărțit Consiliilor Județene și Locale.

Primăria Aghireșu nu dispunea de resursele financiare necesare modernizării Taberei de Leghia, motiv pentru care a solicitat ca acest obiectiv să fie preluat de Consiliul Județean Cluj. Toți consilierii județeni au votat, în ședința de astăzi, în favoarea inițiativei de preluare a acesti unități de agrement. Rămâne de văzut în cât timp va fi modernizată clădirea și când va fi redeschisă.

În județul Cluj mai sunt doar două tabere școlare

Până în anii ‘90, în judeţul Cluj funcţionau opt tabere şcolare. Acum, din păcate, elevii clujeni mai au la dispoziţie doar două astfel de centre. Este vorba de tabăra de la Băişoara şi cea de la Valea Ierii. Din păcate, acestea au capacitate de cazare mult mai mică şi nu fac faţă solicitărilor venite din partea elevilor, pentru activităţi de recreere în timpul vacanţelor. Un raport al Curţii de Conturi a României cu privire la taberele şcolare arată că, între 2011 şi 2012, un număr de 25 de baze de agrement pentru tineret, majoritatea funcţionale, au fost închise. Conform documentului publicat de Curtea de Conturi, după transferarea acestor edificii către unităţile administrative, Autoritatea Naţională pentru Tineret şi Sport avea obligaţia de a verifica periodic modul de folosire a imobilelor transferate, iar noul proprietar se obliga să menţină destinaţia imobilelor preluate în administrare, respectiv de centre de agrement în care să se desfăşoare activităţi recreative. În cazul taberei de la Leghia, niciuna dintre părţi nu a respectat obligaţiile stabilite prin hotărâre de guvern, ceea ce a făcut ca unul dintre cele mai importante centre de recreere din Transilvania să ajungă în paragină – scrie ziarul Făclia de Cluj.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare